artikel

Duurzaam bouwen trend bij nieuwe dc’s

Warehousing

Duurzaam bouwen trend bij nieuwe dc’s
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Geen nieuwbouwproject ontkomt er meer aan. Duurzaam bouwen klimt steeds hoger op het prioriteitenlijstje bij de nieuwbouw van een distributiecentrum. Het Britse Gazeley gaat voor logistiek dienstverlener Ceva milieubewust bouwen in Frankrijk, Spanje en Dubai. Deze week staat in het vakblad T+O Warehousing het ultieme ‘groene’ dc onder de titel: Van grijze doos tot groen pronkstuk.

Schaarste aan grondstoffen is volgens ontwerper Jacques Vink (Ruimtelab, Rotterdam) er de oorzaak van dat architecten zich verdiepen in duurzame materialen. "Warehouses moeten supergoedkoop worden gebouwd. Maar duurzame alternatieven krijgen nu een kans, zeker omdat de ‘grijze dozen’ niet altijd op alle locaties mogen staan."

 

Woonwijk verwarmen met vrieshuis

Gazeley heeft inmiddels een ‘eco template‘ ontwikkeld, waarin de diverse energiebesparende bouwmaatregelen zijn ondergebracht. Per situatie kan een projectontwikkelaar kiezen uit windmolens, gras als isolatie op het dak, warmte-/koudeopslag, regenwateropvang en dergelijke. De consequenties hiervan komen direct in beeld. Schaalgrootte maakt toepassing van alternatieve verwarmingssystemen rendabel. Warmte die vrijkomt bij het koelen van een dc kan een kantoorpand verwarmen of misschien wel een woonwijk.

 

Milieumaatregelen in één overzicht

Het artikel in T+O Warehousing toont een fictief voorbeeld van een dc, waarin diverse milieumaatregelen zijn opgenomen. De boodschap is dat ‘groen’ niet langer gezien moet worden als trendy, maar soms als noodzaak en soms als aanlokkelijk alternatief – een alternatief waar zeker op langere termijn geld mee kan worden verdiend.

 

Het complete artikel ‘Van grijze doos tot groen pronkstuk’ is te lezen in T+O Warehousing nummer 12.
Dit nummer verschijnt  vrijdag 12 december.
De pdf van het artikel, zoals dat gepubliceerd is, kunt u hier downloaden.
pagina 1
pagina 2
pagina 3

Reageer op dit artikel