artikel

Bezoek aan Metro

Warehousing

Bezoek aan Metro
Metro RFID Tour

Het verhaal van Metro is vaker onder de aandacht geweest. De Duitse retailer (Media Markt, Metro Cash & Carry, Real, Kaufhof) zet voor diverse bedrijfsonderdelen RFID in. Om partners en leveranciers te overtuigen dat ze mee moeten doen, nam Metro vier jaar geleden het initiatief tot een veelbesproken RFID Innovation Center, niet ver over de grens met Nederland.

 

Heeft Metro de juiste balans gevonden tussen toepasbaar en haalbaar? Met die vraag in het achterhoofd keek het gezelschap deelnemers aan de eerste RFID-tour rond in het RFID Innovation Center van Metro in Neuss. Deelnemer aan de tour IBM had voor een rondleiding gezorgd langs de diverse testopstellingen.

 

Waardering voor de pionier

De plannen van Metro met deze identificatietechnologie zijn onverminderd hoog. Zo wil Metro er in slagen om voor het einde van het jaar alle Duitse leveranciers zover te krijgen dat ze hun leveringen voorzien van een RFID-tag. Binnen de groep deelnemers aan de tour bleef daar twijfel over bestaan. Ook Metro zelf is in zijn distributiecentra voor de supermarktketens nog niet overal klaar. Wel is er veel waardering voor de pioniersrol die Metro op zich heeft genomen. Het retailconcern laat zien dat de technologie rijp is en dat veel toepassingen mogelijk zijn. De vraag is wel of iedere toepassing ook rendabel is.

 

Starterspakketten beschikbaar

‘Het dunne lijntje tussen toepasbaar en haalbaar komt steeds weer terug’, merkte tourleider Jeff van Hek (AICC) op. Hij somde een aantal interessante toepassingen op hoofdzakelijk in gesloten systemen. De shop van Gerry Weber in het RFID center van Metro is daar een voorbeeld van. Om leveranciers aan te moedigen om de overstap te maken biedt Metro zogenaamde starterspakketten aan. Dat varieert van een eenvoudig printer (tags en barcode) tot een complete oplossing met uitleespoortjes en software. Vooralsnog concentreert Metro zich op identificatie van palletladingen en colli. Identificeren op itemniveau lijkt nog ver weg. Toch zal dat – zo was de mening binnen de groep – de weg kunnen openen naar grootschalig gebruik.

 

Lees meer:

Reageer op dit artikel