artikel

Waarom is de ene RFID-tag beter leesbaar dan de andere?

Warehousing

Waarom is de ene RFID-tag beter leesbaar dan de andere?
RFID-pilot

De deelnemers aan de RFID-tour hebben veelal al pilots met RFID achter de rug, maar worstelen nog met een aantal specifieke vragen. “Hoe ontstaan performance verschillen in leesbetrouwbaarheid en welke verbeteringen kunnen wij op welke termijn verachten?”

Waarom is de ene RFID tag beter te lezen dan de andere? Met andere woorden, hoe ontstaan performance verschillen in leesbetrouwbaarheid en welke verbeteringen kunnen wij op welke termijn verachten? Deze vraag komt van IT-leverancier Getronics die onlangs onder begeleiding van het AICC een proefproject heeft uitgevoerd om het registratieproces van computerhardware te vergemakkelijken.

 

Getronics in Veghel verzorgt complete ICT infrastructuren voor de grotere bedrijven. Een grote variëteit aan computerapparatuur wordt bij Getronics opgeslagen, gebruiksklaar gemaakt en vervolgens bij de klant op locatie geïnstalleerd. Getronics serviced de hardware zowel op locatie bij de klant of op het service centre in Veghel.

 

Het proces.

Nadat de PC’s geconfigureerd zijn worden ze aan de klant uitgeleverd. De huidige registratiemethode is omslachtig en het kan ondanks alle goede bedoelingen voorkomen dat een PC niet in de originele doos wordt teruggeplaatst met alle gevolgen van dien. RFID zou mits goed toegepast gedurende inslag, configuratie, uitslag en inventarisatie op locatie het gehele identificatie en registratieproces kunnen vergemakkelijken.

 

Tegenvallende resultaten.

Meerdere merken en type tags zijn onder begeleiding van het AICC in diverse natuurgetrouwe simulaties getest. Uiteindelijk bleek de hoeveelheid metaal de boosdoener te zijn om een acceptabele hoge leesafstand te kunnen bereiken ondanks het aanbrengen van een kleine ruimte tussen de tag en het metaal. Wat is hier tegen te doen of wordt in de toekomst opgelost?

 

In het hol van de RFID Leeuw.

NXP marktleider op het ontwikkelen van RFID chips heeft alle vragen van de deelnemers van de studiereis en dus ook die van Getronics ontvangen. In het Reference Design Center in Gratkorn Oostenrijk zal NXP ingaan op de grenzen van de RFID technologie en wat de markt de komende tijd aan ontwikkelingen mag verwachten. Uiteraard verwacht Getronics panklare antwoorden op haar vragen zodat de juiste identificatie strategie kan worden bepaald.

 

RFID Standaarden of geen standaarden?

Deze eeuwige vraag krijgt de volledige aandacht in een discussie welke door Sylvia Stein van GS1 zal worden geleid. TNT Innight  vraagt zich af hoe om te gaan met de diverse ogenschijnlijk unieke kratten welke zij voor de diverse bedrijven vervoert. En Getronics vraagt zich af of dat de PC industrie inmiddels slimmer is geworden en tot gezamenlijke afspraken is gekomen welke tot eenvoud zullen leiden in wereldwijde unieke artikelnummering.

 

Wanneer geschikt voor de grote massa

Richard van der Hoek, ICT manager van O’Neill en deelnemer aan de RFID-tour, vraagt zich onder andere af welke "used cases" er in de retail wereldwijd reeds zijn uitgevoerd. Een andere vraag is afkomstig van

Raymond Cools, verantwoordelijk logistiek manager van Medialogistics wil graag van NXP graag horen wanneer RFID uiteindelijk geschikt is voor de grote massa.

 

Andere specifieke vragen die tijdens de tour zullen worden beantwoord:

  • Van barcode naar RFID wat betekent dat voor mijn artikelnummers?
  • Wat zijn de (voordelen van ) standaarden?
  • Wat is NFC en wat is de stand van zaken?
  • Hoe staat het met de leesbetrouwbaarheid van RFID tags?
  • Wat bepaalt de grenzen en welke ontwikkelingen kunnen wij verwachten?

Lees ook:

Reageer op dit artikel