artikel

Juryrapport Centocor

Warehousing

Juryrapport Centocor
Het Veiligste Magazijn

De jury heeft Centocor in Schiphol-Rijk voorgedragen voor de prijs Veiligste Magazijn van 2008.

De jury is geïmponeerd door het brandschone en goed geoutilleerde grondstoffenmagazijn van Centocor. Het voorzieningenniveau is erg hoog. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de aanwezigheid van maar liefst drie schrob- en veegmachines voor het 12.000 vierkante meter grote magazijn, dat voor een groot deel niet in gebruik is. Er is echter meer. Voor het ontstapelen van pallets is bijvoorbeeld een flinke tilhulp aanwezig. Er zijn meerdere mobiele foliewikkelaars beschikbaar om te garanderen dat geen enkele pallet onomwikkeld in de stellingen wordt gezet.

 

Ook de facilitaire veiligheid staat bij Centocor op een hoog niveau. Overal in het magazijn hangen talrijke, uniform vormgegeven informatie- en waarschuwingsborden. Nooduitgangen zijn goed aangegeven, de obstakels daar naartoe zijn duidelijk gemarkeerd. Op verschillende plekken bevinden zich brandblussers, blusdekens, verbanddozen en dergelijke.

 

In de logistieke operatie van Centocor wordt helemaal niets aan het toeval overgelaten, zoals past voor een farmaceutisch bedrijf dat moet voldoen aan de Good Manufacturing Practice. Alles is erop gericht om besmetting of verontreiniging van grondstoffen te voorkomen. Het lossen van vrachtauto’s gebeurt bijvoorbeeld in een afgesloten ruimte. Pas als de vrachtauto is vertrokken en de dockdeur is gesloten, gaan de deuren van de losruimte naar het magazijn weer open. Rolcontainers staan op speciale onderstellen, zodat geen smerige wielen de fabriek binnenkomen. Goederen die naar de fabriek in Leiden gaan, worden eerst schoongemaakt met ethanol.

 

Dat veiligheid diep in het bedrijf is verankerd, blijkt uit het credo van moederbedrijf Johnson & Johnson uit 1943: werkomstandigheden moeten veilig, schoon en ordelijk zijn. De jury prijst in dat kader het SOLAR-programma, waarbij SOLAR staat voor Safe Observations Leading to Accidents Reduction. Kern van dit programma is een digitaal observatiesysteem, waarmee met behulp van de medewerkers veilig en onveilig gedrag wordt geregistreerd en geanalyseerd.

 

De jury heeft echter zijn twijfels bij de productiviteit en de efficiëntie van de werkwijze in het magazijn. Slechts drie keer per dag op vaste tijdstippen dient een kleine vrachtauto geladen te worden voor de productielocatie in Leiden. De beschikbare capaciteit van 13 FTE stelt de medewerkers in staat om veiligheid absolute voorrang te geven en zich minder te bekommeren om efficiëntie. De jury is daarom van oordeel dat de noodzakelijke balans tussen efficiëntie en veiligheid doorgeschoten is richting veiligheid.

 

 

 

[fotoalbum]

 

Bekijk ook:

Reageer op dit artikel