artikel

WMS meer dan ooit met aanvullende modules

Warehousing

De WMS-leveranciers zullen zich tijdens de beurs meer dan ooit profileren met aanvullende modules en tools. Functionaliteit voor inslag, opslag en uitslag, dat geloven de meeste leveranciers wel. Hun toegevoegde waarde zit steeds minder in deze basisfunctionaliteiten en steeds meer in oplossingen die bijvoorbeeld over de muren van het warehouse heen kijken.

  

"Bedrijven willen hun eigen systemen steeds beter laten aansluiten op die van leveranciers en klanten", constateert Willem Wijnia van Centric, dat niet alleen met WMS op de beurs staat, maar ook met oplossingen voor ERP, TMS, fleetmanagement en EDI. "Bedrijven willen bijvoorbeeld dat leveranciers hun vertellen wanneer ze een order komen afleveren, zodat ze hun eigen planning daarop kunnen afstemmen. Ze zijn op zoek naar oplossingen om hun supply chain beter te ontwikkelen."

De WMS-leveranciers tonen niet alleen tools die over de muren van het magazijn kijken, maar ook aanvullende tools die de aansturing van de processen binnen de muren nog verder optimaliseren. Redprairie ziet een trend in labour management systemen, waarmee de planning kan worden gemaakt, gemonitoord en eventueel bijgesteld. "Dat omvat ook de koppeling met payroll-systemen, zodat informatie over daadwerkelijk gewerkte uren direct kan worden doorgepompt. Er zijn in Nederland nog weinig bedrijven echt hiermee bezig, maar dat gaat wel komen", aldus Jan Heijblom van Redprairie.

 

Prestatie-indicatoren

Naast labour management staat ook management informatie sterk in de belangstelling. "We verkopen bijna geen systeem meer zonder onze module voor management informatie", vertelt Ronald Schepers van Consafe Logistics. "Allemaal willen ze een dashboard met prestatie-indicatoren, bijvoorbeeld ook om op intranet te plaatsen. Daar zijn prachtige tools voor."

 

Toewijzen taken aan werknemers

Wie denkt dat WMS-leveranciers helemaal geen aandacht meer schenken aan basisfunctionaliteit, heeft het mis. Uit een recent rapport van Jeroen van den Berg Consulting blijkt dat WMS-leveranciers de afgelopen jaren veel energie hebben gestoken in het verbeteren van methodes voor het toewijzen van taken aan medewerkers. Steeds meer pakketten hanteren als uitgangspunt het tijdstip waarop een zending klaar moet zijn en rekenen dan terug. Scheepers: "Dat kan tot diep in de operatie worden doorgevoerd, tot aan inslag- en replenishmentactiviteiten aan toe."

 

Gratis naar de beurs? Klik hier.

 

 

Reageer op dit artikel