artikel

WMS biedt Johma kans vooruit te kijken

Warehousing

WMS biedt Johma kans vooruit te kijken

Markteisen, stabiliteit van het systeem en betrouwbaardere voorraden waren zomaar drie eisen waarom saladebereider Johma heeft gekozen voor een nieuw warehousemanagement systeem (WMS). Het bedrijf uit Losser ging niet over een nacht ijs bij de selectie en is nu al goed te spreken over de mogelijkheden van het WMS.

Supply Chain manager Hendrik Bom: "We wilden vooral een functioneel pakket dat kan omgaan met onze eisen zoals die in de foodbranche gelden".

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Johma   Leverancier/dienstverlener: Vanboxtel
Plaats: Losser  
Branche: groothandel food   Bedrijfsgrootte: groot: 400 of meer werknemers
Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname: 08-01-2008
Productnaam: Vanboxtel-WMS  

Hendrik Bom was bij Johma als supply chain manager verantwoordelijk voor de coördinatie van het project. Johma is overgestapt van een oude oplossing van GLO, naar een Vanboxtel WMS. “Johma is flink gegroeid en naast die groei kregen we te maken met bepaalde eisen van onze afnemers. Zoals het kunnen voldoen aan SSCC-labelling en ondersteuning van EDI. Maar ook wordt de betrouwbaarheid van voorraden bij een groeiende hoeveelheid producten belangrijker. Oftewel, we waren toe aan een nieuw systeem. Qua cultuur en functionaliteit paste Vanboxtel het beste bij ons, mede omdat in dit pakket ook zaken als dock-planning en VAL-verwerking zijn opgenomen. Daarnaast is het een gebruiksvriendelijk pakket en kunnen we nu papierloos picken.”
  

Verbeteringsslagen

Het warehousemanagement systeem moest bij Johma ook goed te koppelen zijn aan het ERP-pakket dat de producent gebruikt, (Infor LX). Bom: “Alleen dan ben je als bedrijf in staat om slagen te maken op het vlak van voorraad betrouwbaarheid, het werken met real time inzicht in orders, het verbeteren van de service en de managementinfo.” Johma is begin 2008 live gegaan met de warehouse software. Mede dankzij een goed handboek, dat werd samen–-gesteld, verliep de implementatie naar verwachting. “Ook de interfaces tussen het WMS en het ERP bleken te werken, zij het dat bij grote hoeveelheden externe inslagorders er wat vertragingen optraden. Wat je aan info ontvangt in je WMS moet twee tellen later goed in je ERP vloeien. Daaraan moesten we nog werken”, aldus Bom.

Beter te managen

Volgens de supply chain manager is het nieuwe WMS een uitkomst waar het aankomt op de vindbaarheid van zaken. “Het kost ons veel minder tijd om te zien wie welk product heeft gepickt en aan welke klant een bepaald product is geleverd, en dat is zeker met de eisen van de General Food Law wat betreft het traceren van grondstoffen en producten erg prettig.” Daarnaast noemt de supply chain manager het vroegtijdig signaleren van een eventuele ‘over–-datum’ situatie als een sterk pluspunt. “Daardoor kunnen we nu sneller reageren en zijn we in staat vooraf te overleggen met klanten wat nog mogelijk is en gaan de de producten altijd in volgorde van aflopende data naar de dc’s van onze klanten.”

De leverbetrouwbaarheid is een ander item dat nu redelijk eenvoudig kan worden verbeterd. “Het vermelden van het aantal colli, inclusief tht, per afleveradres zijn lastig via de papieren stroom te managen. Dat lukt ons digitaal nu veel beter.

Weg met plat systeem

Johma is erg tevreden over het nieuwe WMS. Het oude pakket GLO werd niet meer ondersteund. Bom noemt het pakket een ‘plat magazijnsysteem’ waarmee het bedrijf in staat was tot het opslaan van voorraden. “De locatie van artikelen moesten we echter zelf invoeren, nu doet het systeem dat voor ons.” Daarnaast biedt het WMS de organisatie meer mogelijkheden in het kunnen volgen van de markt. “En de verplichting dat te moeten doen waar het aankomt op SSCC-labels en in de toekomst EDI.”

Denken veranderd

Met de komst van het nieuwe WMS is er ook in het denken iets veranderd binnen het bedrijf. Volgens Bom bevindt Johma zich in een fase dat het bedrijf een slag moet maken. “Efficiënter werken en vooraf exact weten wat je doet, zijn twee zaken waar we aan moeten werken. De werkvoorbereider had vroeger een meer administratieve functie, hij bepaalde veel zaken achteraf, nu moet hij proactief handelen. Al met al is er door de investering in een nieuw WMS geld uitgegeven aan het onderdeel warehousing bij Johma, maar dat is voor een groot deel te verantwoorden doordat we veel meer werk verzetten voor onze Duitse activiteiten.” Daarnaast wordt er volgens de supply chain manager geld bespaard doordat achteraf minder correcties nodig zijn. Ook kloppen de gepickte aantallen nu wel, waar dat in het verleden niet altijd het geval was. Het aantal telmomenten daalde drastisch tot slechts éénmaal per periode. Bom: “Dat doen we nu alleen nog om zeker te weten dat het matcht met de gegevens in het ERP.”

Reageer op dit artikel