artikel

Heineken voelt zich thuis Oss

Warehousing

Heineken voelt zich thuis Oss
Maarten Bakhuizen

Het nieuwe centrale groothandels-dc van Heineken voor de regio Zuidoost-Nederland is sinds eind maart gevestigd in Oss. De gevolgen van deze concentratie waren ingrijpend, want drie bestaande dc’s in Helmond, Den Bosch en Nijmegen moesten sluiten. “De bundeling biedt voordelen, maar voor het magazijnpersoneel was de verhuizing een cultuurshock”, zegt Maarten Bakhuizen, logistiek manager Heineken Brouwerijen Zuidoost-Nederland.

Het nieuwe centrale groothandels-dc van Heineken voor de regio Zuidoost-Nederland is sinds eind maart gevestigd in Oss. De gevolgen van deze concentratie waren ingrijpend, want drie bestaande dc’s in Helmond, Den Bosch en Nijmegen moesten sluiten. “De bundeling biedt voordelen, maar voor het magazijnpersoneel was de verhuizing een cultuurshock”, zegt Maarten Bakhuizen, logistiek manager Heineken Brouwerijen Zuidoost-Nederland.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Heineken   Leverancier/dienstverlener:
Plaats: Oss  
Branche: fast moving consumer goods   Bedrijfsgrootte: groot: 400 of meer werknemers
Bedrijfstype: Groothandel   Datum ingebruikname: 01-03-2008
Productnaam:  

De feestelijke opening van het pand op 31 maart betekende ook gelijk de vuurdoop voor Heineken, want de dag erop begon het hoogseizoen die voortduurt tot september.

 

Windeieren

Bakhuizen kan inmiddels vaststellen dat de verhuizing naar het nieuwe pand in Oss Heineken geen windeieren heeft gelegd. “Dankzij dit dc kunnen we op meer plekken tegelijk zijn, kunnen we onze klanten hetzelfde leveren met dezelfde capaciteit en hebben onze producten een grotere doorstroming naar onze klanten toe”, aldus Bakhuizen.

 

Centrale ligging

Dat klinkt allemaal mooi in de oren, maar wat was de voornaamste reden voor Heineken om nu uitgerekend voor Oss te kiezen voor de distributie van drank en aanverwante zaken? Bakhuizen: “We hebben gekeken naar diverse gemeentes, waaronder Uden, Veghel, Eindhoven en Best, dus allemaal locaties bij de snelweg A50. Maar op al die plaatsen was wel iets op of aan te merken. Veghel lag het beste volgens onze loodlijntjes in ons leveringsgebied, maar viel af want de kavel die de gemeente ons bood viel tegen. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een kavel op het nieuwe bedrijventerrein Vorstengrafdonk in Oss. Waarom daar? Omdat deze locatie niet al te ver van Eindhoven ligt, een van onze belangrijkste levergebieden, en een directe aansluiting heeft op zowel de A50 als de A59. Bovendien was Oss er veel aan gelegen om een grote naam als Heineken binnen haar gemeentegrenzen te halen.”

 

Verhuizing

Het nieuwe dc van Heineken in Oss is afgelopen februari opgeleverd. Aansluitend is de boedel van Nijmegen, Helmond en Den Bosch op de drie aansluitende zaterdagen (15, 22 en 29 februari) oververhuisd naar Oss. Bakhuizen over de verhuizing: “We hebben voor de verhuizing een ervaren rot uit onze gelederen ingeschakeld die de boel gecoördineerd heeft. De leveringen uit de oude vestigingen is tijdens de verhuizing zo lang mogelijk doorgegaan. Naar Oss zijn toen alle bulkvoorraden verhuisd. De laatste vrijdag voordat we definitief over waren, hebben we alles gesloten en hebben we een soort brandweerdienst gereden om onze klanten op die dag wel te voorzien van bier en drank in geval van nood.”

Maandag 3 maart was het nieuwe dc in Oss compleet gevuld en 31 maart volgde de feestelijke opening.

 

Cultuurshock

Voor het magazijnpersoneel had de sluiting van de drie groothandels in Helmond, Nijmegen en Den Bosch geen grote gevolgen met betrekking tot de werkgelegenheid. Er zijn door de samenvoeging voornamelijk leidinggevende functies geschrapt. Het magazijnpersoneel van de diverse vestigingen is gewoon meeverhuisd. “Voor het managementteam viel de verhuizing wel mee. Die heeft zich er al lang van tevoren op kunnen instellen, maar voor het personeel op de werkvloer was het toch een hele cultuurshock. Ondanks dat we uit één land komen, blijken er toch grote regionale cultuurverschillen te zijn. Dat begint al met het feit dat je te maken hebt met Gelderlanders, Brabanders en Limburgers die allemaal hun eigen dialect spreken. Het bleek bijvoorbeeld al lastig voor een personeelslid van ons uit Gelderland, om een klant te woord te staan die in plat Limburgs belt vanuit Venlo. Het zal dus nog enige tijd nodig hebben voordat iedereen elkaars taal spreekt.”

 

Verschillende werkwijzen

Ook constateerde Bakhuizen dat het magazijnpersoneel uit de voormalige vestigingen er andere werkwijzen op nahouden. “De een legt de orderbon bijvoorbeeld al dertig jaar op de kratten, maar een ander legt ‘m erin. Die verschillen in werkwijzen leiden nog wel eens tot wat irritatie. Ondanks die drempelvrees tussen het personeel onderling plukt Heineken Zuidoost-Nederland inmiddels volop de vruchten van de nieuwe logistieke concentratie vanuit Oss. “De KPI’s en prestaties van april zijn goed te noemen en zelfs beter dan in dezelfde maand een jaar geleden. Dat komt vooral doordat we veel eigen mensen hier hebben werken, waardoor de werkzaamheden, ondanks dat ze uit verschillende regio’s komen, in harmonie verlopen.”

 

Meer mensen

De schaalgrootte die Heineken heeft gecreëerd in Oss levert ook volgens Bakhuizen duidelijk zijn voordelen op. “We hebben nu meer mensen die specifieke taken kunnen uitvoeren. “In Nijmegen hadden we bijvoorbeeld 0,6 man voor de gedistilleerdafdeling, nu kunnen we daarvoor 2,5 man inzetten. Bovendien kunnen de orderpickers zich nu meer dan voorheen focussen op hun eigen werkzaamheden, doordat we bijvoorbeeld meer mensen op de emballage hebben werken. Dat maakt het werk er voor hun uiteindelijk een stuk overzichtelijker op en dat is waar die mannen toch behoefte aan hebben.”

 


“Geen rocket science”

Het distributiecentrum van Heineken Zuidoost-Nederland mag gerekend worden tot de op één na grootste drankengroothandel van ons land en is bijna een kopie van de Heineken-vestiging in Drachten. Vanuit het dc, dat 10.000 vierkante meter opslagruimte heeft en 1.700 vierkante meter kantoorruimte, kan de bierbrouwer 3.000 producten leveren. De bierbrouwer distribueert naast de eigen biermerken Amstel en Brand ook niet-eigen bierkratten met Hertog Jan en Jupiler. De fusten die geleverd worden, zijn allemaal van eigen merken. “Als een klant echter een vreemd biermerk wil, dan leveren we die merken ook, want daar kunnen we ook marges op meepakken in plaats van dat de concurrent dat doet”, aldus Bakhuizen.

Naast zijn grote omvang is het Heineken dc op Vorstengrafdonk ook een van de modernste drankgroothandels van Nederland. “Het is natuurlijk geen rocket science hier, maar we beschikken bijvoorbeeld over doorrolstellingen in de stellingen zelf, waardoor we een hoge productdichtheid hebben op de picklocaties. Ook voor de bulk- en hardlooplocaties beschikt het dc over grote doorrolstellingen. “Voor het leeghalen van de pallets met kratten heeft het personeel de beschikking over mechanische tilhulpen, waarbij de arbodienst nauw betrokken is geweest.”

Daarnaast zijn in het pand laad- en losbanen aangebracht. “Die banen brengen meer rust in het dc en zorgen voor een nog betere leverbetrouwbaarheid”, aldus Bakhuizen. Opmerkelijk is dat het pand geen laadkuilen heeft. Dat komt doordat het kavel, waarop het dc staat,1 meter 20 is opgehoogd met zand. Dat is namelijk altijd nog voordeliger dan bijvoorbeeld afgraven en bovendien was het een stuk makkelijker om de rioleringen aan te leggen.”

 

 

 

 

Reageer op dit artikel