artikel

Zonder handen laden en lossen

Warehousing

Personeel voor het handmatig lossen van containers is moeilijk te vinden. Geen wonder, want het werk is zwaar, eentonig en levert op den duur vaak rugproblemen op. Met de introductie van de Empticon wordt het ontladen van containers een ergonomisch verantwoorde klus.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Transport+Opslag op 1 maart 2008.

Vrijwel al het werk in een magazijn kan tegenwoordig zonder problemen worden geautomatiseerd. Voor één klus zijn echter nog altijd mensenhanden nodig: het lossen van containers. Mensen moeten bukken, tillen, draaien en lopen om de los gestapelde

dozen uit de container te halen en op pallets te stapelen. Telescoopbanden brengen weliswaar enige verlichting, maar het bukken, tillen en draaien blijft. Voor het lossen van één container zijn dan nog steeds drie mensen nodig: één man in de container, twee om de dozen op een pallet te zetten. De vraag is hoe lang deze mensen dit werk volhouden. Het werk gaat vaak gepaard met hoog ziekteverzuim, vooral door rugklachten.
 

De Deense fabrikant Univeyor heeft samen met ingenieursbureau CPH een oplossing ontwikkeld waarmee één man een volledige container kan lossen zonder zelf fysieke arbeid te verrichten. Het geheim is een gepatenteerde grijper met zeven zuignappen, die de dozen uit de container en op een transportband trekt.

De Empticon bestaat uit een basisvoertuig, dat zijwaarts kan bewegen en zodoende alle docks kan bereiken. Dit basisvoertuig is voorzien van uitschuifbare transportbanden met een totale lengte van 24 meter, lang genoeg voor de laatste doos achterin een container. De voorzijde van de transportband is voorzien van een karretje met arm, die naar boven en beneden en naar rechts en links kan zwenken.

De zwenkarm is uitgerust met zeven zuignappen, die elk negen kilogram aankunnen. Samen kunnen ze dozen tot maximaal 40 kilogram, 100 centimeter diep en 80 centimeter breed oppakken. Iedere vijf tot zes seconden kan de Empticon een doos verwerken, wat neerkomt op ruim 600 dozen per uur. Als de dozen niet breder zijn dan 40 centimeter kan de Empticon zelfs twee dozen tegelijk oppakken, wat leidt tot verdubbeling van de capaciteit.
 

Zittend werk

Helemaal zonder mensen kan de Empticon niet werken. Er is nog steeds een medewerker nodig die de Empticon bedient. Hij of zij kan de Empticon echter zittend bedienen vanaf een volledig instelbare stoel naast de grijper. Met behulp van twee draadloze joysticks kan de medewerker zowel de zwenkarm met grijpunit als het voorste karretje besturen. Om in het donker te kunnen werken, is op de Empticon een lichtinstallatie gebouwd.

Ook met de Empticon blijft echter de vraag bestaan wat met de dozen gebeurt als ze uit de container zijn gehaald. Als ze rechtstreeks naar een sorter gaan of in een miniloadmagazijn verdwijnen, kan de Empticon direct op deze systemen worden aangesloten. Als de dozen gepalletiseerd moeten worden, zijn er verschillende oplossingen. Het is nog steeds mogelijk om de dozen handmatig te stapelen, maar in dat geval zijn nog steeds twee mensen nodig. Univeyor heeft een eenvoudig palletiseerstation dat achter de Empticon te plaatsen is. Hiermee kan één persoon het stapelwerk op ergonomisch verantwoorde wijze overnemen. Een andere beschikbare oplossing is een palletiseermachine, bijvoorbeeld in de vorm van een robot. Beide mogelijkheden verminderen de gezondheidsproblemen nog verder.
 

 

DESIGNPRIJS

Het Deense Univeyor heeft faam vervorwen met de layerpicker, een machine waarmee complete palletlagen in één keer kunnen worden opgepakt.

Albert Heijn in Pijnacker is één van de gebruikers van de layerpicker. Met de nieuwe innovatie

Empticon heeft Univeyor vorig jaar de Deense Design Prijs –gewonnen. In Denemarken draait de machine al, ook vanuit Nederland is inmiddels interesse. Sinds kort heeft Univeyor in Nederland weer een eigen vertegenwoordiging, geleid door Tony Groters.

Info: Univeyor, Zevenaar, www.univeyor.nl

 

Reageer op dit artikel