artikel

Welke banden worden er voor heftrucks gebruikt?

Warehousing

Op vorkheftrucks kunnen drie soorten banden voorkomen. Wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende mogelijkheden blijkt uit dit vraagbaakartikel.

De drie belangrijkste soorten banden zijn: cushionbanden, volrubberbanden en luchtbanden.

 

Cushionbanden of Vulkolonbanden zijn betrekkelijk smal en op kleine wielen gemonteerd. Het voordeel van deze harde banden is een betere wendbaarheid. Omdat de schokdemping echter minder goed is, worden ze gewoonlijk alleen binnen of op vlak terrein toegepast. Dit type wordt toegepast op alle magazijntrucks en op sommige heftrucks.

 

Volrubberbanden (ook wel SE: Super Elastic); hierbij zijn een aantal voordelen van de goede wendbaarheid van de heftruck van cushion-banden gecombineerd met de goede schokdemping van luchtbanden. Volrubberbanden kunnen van diverse compounds worden vervaardigd, afhankelijk van de eisen die door de verschillende toepassingen worden gesteld, bijvoorbeeld ‘non-marking’-banden (die geen sporen op de vloer achterlaten) of banden met een geringe rolweerstand voor het rijden over grote afstanden. Een ander voordeel van volrubberbanden is dat ze niet lek kunnen raken.

 

Luchtbanden hebben een luchtkamer en bieden de beste schokdemping bij werkzaamheden op oneffen terrein. Hierdoor vindt minder beschadiging van de heftruck en de last plaats. Er treedt bovendien minder warmteaccumulatie in de band op, wat een belangrijk voordeel kan zijn als grote afstanden met de heftrucks worden afgelegd. In Nederland is het gebruik van luchtbanden op de lichtere vorkheftrucks lang niet zo ingeburgerd als in bijvoorbeeld Amerika.

 

Welke banden moet ik kiezen?

 

De bandenkeuze is een ingewikkelde zaak, waarbij onder andere rekening moet worden gehouden met: omgevingstemperatuur, rijrichting en de met de heftruck af te leggen rijafstand, gebruiksfrequentie, terreinomstandigheden, kans op lekke banden, etcetera. Er kan met een juiste bandenkeuze veel geld worden bespaard op de jaarlijkse bedrijfskosten. Stilstand van de heftruck door bandenpech kan erg duur zijn.

Reageer op dit artikel