artikel

Wehkamp anticipeert op magazijndrukte

Warehousing

Postorderbedrijf Wehkamp kampt met een hoge onzekerheid over de toekomstige werkdruk in zijn magazijnen. Voor het plannen van de magazijnruimte bouwde het een eigen Business Intelligence (BI)-tool. ‘Hiermee kunnen we voorspellen wanneer er problemen ontstaan.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in IT Logistiek op 1 december 2004.

Op het seminar ‘Intelligence in de keten’ vertelt Roelof Jousma van Wehkamp over het spanningsveld waarin hij zich als Supply Chain Manager bevindt. ‘We hebben 20.000 artikelen op voorraad, waarvan sommige in diverse kleuren en maten. Mijn uitdaging is om de juiste producten op voorraad te hebben zonder dat dit tot hoge voorraadkosten leidt.’ Alles draait daarom om het zo goed mogelijk voorspellen van de toekomstige vraag en de gevolgen die dit heeft voor de logistieke keten. Hiervoor is veel intelligence nodig, zowel uit de markt – hoe gedraagt de klant zich – als uit de keten.

Voor het voorspellen van de werkdruk in het magazijn in Maurik gebruikt Wehkamp sinds een paar maanden een nieuwe tool. ‘We merkten steeds grotere schommelingen in de ruimtebehoefte en op pieken leidde dat tot veel problemen’, aldus Jousma. Met de nieuwe tool, intern ontwikkeld op basis van Spss-technologie, kan het bedrijf nu voorspellen en simuleren hoe hoog de werkdruk per zone in het magazijn zal worden.

‘Als er ruimtetekort dreigt kan er nu op tijd actie worden ondernomen’, vertelt Frank Swarts, die als afstudeerder aan de Technische Universiteit in Enschede meehielp de tool te ontwikkelen. ‘Ook zouden we in rustige periodes bepaalde schappen kunnen sluiten zodat er binnen een kleinere ruimte efficiënter gepikt kan worden. Je gaat nadenken over de optimale indeling van je DC, dat is eigenlijk het grootste voordeel van de tool.’

Het seminar ‘Intelligence in de keten’ werd georganiseerd door BI-kring, een community rondom Business Intelligence voor mensen uit onderwijs, wetenschap en bedrijfsleven. Voor meer informatie zie www.bi-kring.nl

Reageer op dit artikel