artikel

Wat is de toegevoegde waarde van RFID?

Warehousing

Wat is de toegevoegde waarde van RFID?
De traditionele barcode

Radio Frequency Identification biedt zeker toegevoegde waarde ten opzichte van de oude bekende barcode, daar zijn de experts het wel over eens. Maar diezelfde experts, of het nu consultants zijn of bedrijven die inmiddels ervaring hebben opgedaan met de techniek zijn het over een ding eens: RFID inzetten zonder te onderzoeken wat de toegevoegde waarde […]

Radio Frequency Identification biedt zeker toegevoegde waarde ten opzichte van de oude bekende barcode, daar zijn de experts het wel over eens. Maar diezelfde experts, of het nu consultants zijn of bedrijven die inmiddels ervaring hebben opgedaan met de techniek zijn het over een ding eens: RFID inzetten zonder te onderzoeken wat de toegevoegde waarde is, is niet verstandig.

 

RFID is in een aantal omstandigheden in te zetten als volwaardig alternatief voor de barcode. Hieronder volgen enkele voorbeelden.

 

Alternatief wanneer barcodes geen optie zijn

 

Een voorbeeld: Een fabrikant van vrachtauto’s heeft een productielijn voor het spuiten van cabines. De barcodes kunnen niet op de cabines worden geplaatst, omdat die gespoten moeten worden. De barcode in de cabine plaatsen is een alternatief, maar dan moet een medewerker steeds op zoek gaan naar de juiste plek om hem te kunnen lezen. De barcode aan de cabine hangen is een andere optie, maar de ervaring leert dat hij dan vaak verloren gaat tijdens het productieproces. RFID kan hier een oplossing bieden. Een RF-tag kan in de cabine worden geplaatst zonder dat de plaats schoon of onbespoten hoeft te blijven, en een medewerker kan zonder enig probleem op afstand de RF-tag lezen.

 

Alternatief wanneer barcodes regelmatig beschadigd raken

 

Als dit gebeurt tijdens de productie of het transport worden de codes onleesbaar. De RF-tag is beduidend minder kwetsbaar en kan zodanig worden geplaatst dat de kans op beschadiging klein is.

 

Een voorbeeld: Verpakkingsgoederen die geregeld gereinigd moeten worden, kunnen geen barcode aan de buitenkant dragen wegens het gevaar voor vernietiging. In tegenstelling tot barcodes – die verplicht aan de buitenkant moeten zitten – kan een RF-tag in een product, doos of pallet worden ingebouwd of in een robuuste behuizing worden verpakt, zodat de kans op beschadiging veel kleiner is.

 

Alternatief wanneer verschillende items gelijktijdig moeten worden gelezen.

 

Barcodes zijn alleen één voor één te lezen, terwijl dit bij RF-tags simultaan mogelijk is. Afhankelijk van de hoeveelheid gegevens, de datasnelheid, de frequentie en de gebruikte technologie kan dit zelfs gaan tot enkele honderden per seconde.

 

Een voorbeeld: het gelijktijdig inlezen van verpakkingsdozen op een pallet.

 

 

Alternatief wanneer meerdere gegevens moeten worden vastgelegd en de gebruiker de data regelmatig dient te wijzigen.

 

Een voorbeeld: Op de RF-tag kan worden bijgehouden welke temperatuurschommelingen hebben plaatsgevonden bij het vervoer van een krat groente. Dit kan van belang zijn bij de bepaling van de kwaliteit ervan.

 

Alternatief wanneer meer gegevens moeten worden bijgehouden dan op de klassieke 1-dimensionale barcode mogelijk is.

 

Op een RF-tag is al meer dan 512 kilobytes op te slaan. Dit is tot duizend keer meer dan op een traditionele 1D-barcode.

 

  • Bekijk eens deze site die de vraag beantwoord: wat is RFID?
  • Reageer op dit artikel