artikel

Type tags: passief of actief?

Warehousing

Eigenlijk is het niet mogelijk een vastgesteld aantal tagvormen te geven. De vorm en het type worden doorgaans aangepast aan de wensen van de gebruiker of mogelijkheden die er zijn in combinatie met het gekozen proces. Er zijn wel verschillen aan te geven, bijvoorbeeld RF-tags in herbruikbare verpakking of tags voor eenmalig gebruik. Herbruikbare tags […]

Eigenlijk is het niet mogelijk een vastgesteld aantal tagvormen te geven. De vorm en het type worden doorgaans aangepast aan de wensen van de gebruiker of mogelijkheden die er zijn in combinatie met het gekozen proces. Er zijn wel verschillen aan te geven, bijvoorbeeld RF-tags in herbruikbare verpakking of tags voor eenmalig gebruik. Herbruikbare tags zijn doorgaans voorzien van een behuizing van duurzaam materiaal. RF-tags voor eenmailig gebruik zijn er vaak in printvorm, oftewel, deze tags zijn flexibeler dan hun duurzame broers.

 

Een groot verschil is er ook tussen actieve en passieve tags. De prijzen van deze twee soorten tags liggen ver uiteen. Maar de tag-keus zou natuurlijk primair afhankelijk moeten zijn van de toepassing. Wil je de tag op een krat gebruiken en is hij meerdere keren bruikbaar dan komt een actieve tag wellicht in aanmerking. Wil je tags plaatsen op niet te dure producten en de tag wordt na een keer te zijn gebruikt met de verpakking weggegooid, dan is het wellicht verstandiger een passieve tag te gebruiken.

 

Welke tag kies je nu wanneer?

 

In de logistieke sector is er voor de passieve RF-tag zonder chip eigenlijk maar een toepassingsgebied: artikelen. In het geval van passieve RF-tags met chip zijn dat er al meer: pallets / voertuigen, dozen / bagage, artikelen, in- / outbound en voorraadbeheer. In het geval van semi-passieve en actieve RF-tags met chip, dan zijn er, vooral gezien de prijs, weer wat minder toepassingsmogelijkheden: pallets / voertuigen, voorraadbeheer en lokaliseren van voorwerpen.

 

Passieve RF-tags

 

Deze tags moeten het doen zonder stroombron, maar zijn afhankelijk van een RF-antenne en RF-lezer. Wanneer deze de tag activeert kan informatie worden uitgelezen. De prijs van deze tags is inmiddels gedaald tot tussen de tien en dertig cent. Kenmerken: een beperkte leesafstand en datacapaciteit.

 

Semi-passieve RF-tags

 

Dit soort tags bevatten ingebouwde batterijen die energie leveren aan de chip. De chip wordt dus niet van stroom voorzien door de radiogolf van de RF-lezer, maar deze wordt er wel door geactiveerd. In tegenstelling tot de actieve tags kunnen de semi-passieve niet zelfstandig een signaal versturen naar de RF-lezer. Voordelen van deze tags zijn dat ze bij een lager vermogen kunnen werken, over een grotere afstand kunnen worden gelezen en bovendien goedkoper zijn dan actieve tags.

 

Actieve RF-tags

 

Actieve tags maken gebruik van een batterij om de microchip te voorzien van stroom. Zo kunnen zij zelfstandig een signaal versturen naar een RF-lezer. Actieve tags zijn bruikbaar voor het volgen van waardevolle goederen over een grote afstand, bijvoorbeeld een zeecontainer. Wel zijn deze tags duurder en is de levensduur van de tag afhankelijk van de batterij. Overigens bedraagt die levensduur tussen de twee en tien jaar, afhankelijk van de kwaliteit van de batterij en de werkzaamheden die deze moet verrichten. De tag is te koppelen met externe sensoren voor het meten van temperatuur, druk, capaciteit, etc. Het leesbereik is maximaal driehonderd meter.

Reageer op dit artikel