artikel

Toepassing pallet bepaalt soort en maat

Warehousing

De palletproducenten –brengen wereldwijd gezamenlijk jaarlijks circa 450 miljoen nieuwe –pallets in omloop. Het leeuwen–deel hiervan is van hout. Het –aandeel kunststof pallets is slechts 1,5 miljoen. Alternatieven zoals stalen –pallets, golfkartonnen pallets, geperste houtvezel pallets en slipsheets vormen slechts een minderheid.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Transport&Opslag op 1 september 2007.

Naast diverse standaard typen en maten zijn wereldwijd er ook heel veel klantspecifieke pallets met afwijkende maten in omloop. Daarom is het van belang dat de palletmaat, die men in het eigen ketenverkeer en bij de opslag hanteert, dezelfde is als die van de overige ketenpartners. Dat werkt efficiënter en goedkoper en bespaart iedereen veel omstapelwerk bij de in- en uitgang van het magazijn. De klant en leverancier willen natuurlijk allemaal dezelfde– –optimalisatie, uitgaande van hun eigen situatie. Onderlinge afstemming binnen de keten kan dan vaak een probleem zijn, maar geen afstemming biedt voor niemand een doeltreffende –oplossing.

Binnen het eigen warehouse moeten de pallets vooral goed zijn afgestemd op de stellingmaten. Als er in de keten bij voorbeeld veel europallets (800 x 1200 mm) in omloop zijn, is het verstandig de stellingmaat zo economisch mogelijk af te stemmen op deze palletmaat. Bovendien is het noodzakelijk dat de pallets ook geschikt zijn voor de eventueel aanwezige interne transportsystemen. Niet ieder pallettype is namelijk geschikt voor rollenbaantransport.
 

Meermalige pallets

Het gebruik van meermalig bruikbare houten en kunststof pallets neemt nog steeds toe. Oorzaken hiervan zijn de druk van overheid op het verminderen van eenmalig gebruik van verpakkingen en vanuit de bedrijven zelf bij het terugdringen van lege transportkilometers. Stalen pallets worden ook gerekend tot de meermalige pallets. Ze zijn geschikt voor zware ladingen tot wel 2000 kg. Deze pallets kunnen op maat worden gemaakt naar de eisen aan lading en hanteerbaarheid. De oppervlakten kunnen worden gekleurd en gegalvaniseerd. Het gebruik van de meermalig bruikbare pallets heeft mede geleid tot het ontstaan van palletpools (zie ook het –artikel over palletpooling op pagina 24).

Kapotte meermalige houten pallets kunnen vaak rendabel worden gerepareerd en opnieuw gebruikt. Er is een grote markt in gebruikte pallets, waarvan de prijs, afhankelijk van hoe courant de maat is, veel of vrijwel niet lager ligt dan van nieuwe pallets. Voor het gros van alle houten pallets ligt het draagvermogen ergens tussen de 250 en 1250 kg per stuk.


Eenmalige pallets

Een eenmalige pallet is, in tegenstelling tot de naam, vaak toch nog wel geschikt voor meermalig gebruik. Dit hangt hoofdzakelijk af van de kwaliteit, het gebruik en de inzetduur (het aantal trips). Gooi- en smijtwerk en overbelasting zijn al snel funest voor dit lichte pallettype. Gaat men er netjes mee om, dan kunnen ze meerdere trips, of omgerekend, een paar jaar mee.

De houten pallet kan, afhankelijk van de schade, gerepareerd en opnieuw verkocht en gebruikt worden. Reparatie van beschadigde eenmalige pallets van kunststof, geperste houtvezel en karton is niet mogelijk, of niet rendabel. –Kapotte gooi je na gebruik weg.

Net als meermalige pallets zijn eenmalige uitvoeringen verkrijgbaar in vele afmetingen, uitvoeringen en prijzen. Ze hebben allemaal ook hun specifieke voor- en nadelen en toepassingsgebied. Een kenmerk van een eenmalige pallet is het ontbreken van een onderdek. Deze pallet kan dus maar op één zijde worden beladen. Deze simpele constructie maakt de pallet goedkoper, lichter, maar ook minder robuust dan de meermalige versie.

Ook slipsheets en pallets van karton en geperste houtvezel mogen worden gerekend tot de eenmalige ladingdragers.


Maatvoering

De standaardpallets zijn collomodulair. De maatvoering is in meervouden van 400 mm. Veel voorkomend zijn de maten 400 x 600 mm, 600 x 800 mm, 800 x 1200 mm en 1000 x 1200 mm. Houten pallets zijn tegen meerkosten –verkrijgbaar in iedere gewenste maat .

In Nederland wordt de blokpallet (1000 x 1200 mm) en vooral de europallet (800 x 1200 mm) het meest toegepast. Europallets zijn houten pallets die voldoen aan de NEN 2264/UIC 435-2 norm. Dit is een norm waarin de palletspecificatie wordt beschreven, zoals afmeting, mate–riaalsoort, type spijkers, aantal planken, tole–ranties, etc. Alleen geregistreerde producenten en reparateurs mogen deze pallets maken en herstellen.

Stempels en codes maken de producent traceerbaar en de pallets herkenbaar. De pallets kunnen door ieder bedrijf worden aangeschaft en vrij naar ieder bedrijf worden gestuurd. Het is aan de bedrijven onderling hoe zij administratief met deze pallets omgaan. De normering biedt een meerwaarde ten opzichte van andere niet genormeerde pallets.


Vocht en vuil

Bij buitenopslag wordt in verband met vocht soms gekozen voor kunststof pallets in plaats van houten pallets. De goedkopere eenmalige kunststof pallets worden echter gemaakt van gerecycled kunststof. Dit wordt bros bij grote temperatuurverschillen en kan daardoor stuk gaan. Houten pallets bewegen mee en kunnen vanuit een vrieshuis in de zon worden gezet. Meermalige kunststof pallets kunnen wel tegen grote temperatuurverschillen, maar ze zijn relatief duur. Deze hygiënische kunststof pallets zijn goed reinigbaar en hebben in tegenstelling tot de goedkopere eenmalige kunststof tegenhangers geen hoekjes en gaatjes waar vuil in kan gaan zitten. Ze worden ingezet op plaatsen waar de pallet in aanraking kan komen met de ingrediënten van voedsel.


Opbouw

De vierweg pallet is van alle vier zijden op te nemen met een pompwagen of heftrucklepels. De tweewegpallets (= balkenpallet) worden toegepast bij zeer zware lasten waar de balken aan de zijkant zorgen voor extra stevigheid en draagvermogen. Sommige, goedkope uitvoeringen voldoen niet aan een insteekhoogte van 90 mm. Elektrische pompwagens kunnen dan niet –overweg met deze pallets. Het aantal planken bovenop de pallet bepaalt de dekking van de pallet. Dit bepaalt mede het draagvermogen, maar is ook van belang als het product tussen de planken kan schieten of de planken een afdruk kunnen geven op het product.
 

EXPORTEISEN

Alle houten pallets en boxen, die naar bepaalde landen worden geëxporteerd, moeten volgens de internationale regelwetgeving – de FAO IPPC ISPM 15 – een hittebehandeling ondergaan om besmetting met ziektekiemen en de import van schadelijk ongedierte te voorkomen. Voor kunststof en alle overige niet houten pallets geldt deze bepaling niet.

Landen die kiemvrije ladingdragers eisen zijn: China, Canada, USA, Australië, Argentinië, Mexico, Turkije, Libanon, Honduras, Jordanië, Bulgarije, Nicaragua, Paraguay, Seychellen, Syrië, Trinidad & Tobago en Vietnam.

 

Reageer op dit artikel