artikel

Tips voor het magazijn-onderhoud

Warehousing

Wie het onderhoud van een pand verwaarloost, krijgt op den duur vanzelf de rekening gepresenteerd. Hoe voorkomt u ingestorte daken van het magazijn? Tips!

Structureel onderhoud aan het pand kan een hoop ellende voorkomen. Het zorgt voor verlenging van de levensduur. Lang niet elk bedrijf springt even zorgvuldig om met zijn pand. Vooral de eerste jaren na oplevering van een nieuw pand wordt onderhoud nogal eens verwaarloosd. Vaak schiet het erbij in.

Een voordeel van regelmatig onderhoud is dat de onderhoudskosten worden uitgesmeerd over meerdere jaren. Anders moeten soms in een kort tijdsbestek veel kosten worden gemaakt voor bijvoorbeeld het vernieuwen van het dak.

 

Toegepaste materialen

De hoeveelheid onderhoud die een pand nodig heeft, wordt hoofdzakelijk al tijdens de bouw bepaald. In het algemeen geldt: hoe duurder de toegepaste materialen, hoe minder onderhoud nodig is. Dat wil niet zeggen dat de duurste materialen zonder meer de voorkeur verdienen. Sommige panden worden bewust voor een periode van vijftien jaar neergezet, niet voor de normale levensduur van 25 tot 35 jaar. Vooral buitenlandse bedrijven, die in Nederland neerstrijken, kijken soms maar vijf jaar vooruit. Als ze langer blijven zitten, zien ze opeens de onderhoudskosten toenemen. De gevels van bijna alle magazijnen en dc’s bestaan uit stalen damwanden, die voorzien zijn van een beschermingslaag. Deze beschermingslagen zijn er in vele soorten.

 

Minste onderhoud

Het minste onderhoud vergt een plastisol-coating: een dikke kunststof laag met een leerachtige structuur. Deze coating wordt vaak toegepast in kustgebieden, waar de zoute zeelucht een desastreuze uitwerking kan hebben. Goedkoper, maar minder corrosiebestendig is een siliconen polyestercoating. De laatste jaren wordt ook regelmatig aluminium toegepast. Dat is een duurzaam en corrosiebestendig materiaal, maar heeft als nadeel dat het meer uitzet bij warmte dan staal. Soms worden dikke sandwichpanelen gebruikt die zijn gevuld met isolatiemateriaal. Nadeel hiervan is dat de naden tussen de panelen moeten worden dichtgekit. Ook die kitnaden vergen weer onderhoud. Wat voor de gevel geldt, geldt ook voor het dak. Er zijn vele verschillende soorten materialen, die in prijs variëren van 3 tot 12 euro per vierkante meter. Bitumen is traditiegetrouw het meest gebruikte materiaal. De laatste jaren wordt ook steeds vaker kunststof (PVC) toegepast, wat kwalitatief beter is.

 

Vuil op de richels

Even belangrijk als de toegepaste materialen is de wijze waarop die materialen zijn bevestigd. Op het dak overlappen de matten elkaar voor een deel. Daarbij is het belangrijk dat de matten met de wind mee worden gelegd. Gebeurt dat niet, dan kan de wind onder de naden slaan en wordt regen-water er tegenaan gedrukt.

Wat de gevel betreft, moet de duurzaamheid soms inboeten ten faveure van het ontwerp van de architect. Door stalen damwanden horizontaal te plaatsen, lijken gebouwen bijvoorbeeld langer en breder. Nadeel daarvan is dat het vuil gemakkelijk op de richels blijft liggen en het materiaal vervolgens langzaam aanvreet. Bij verticaal geplaatste damwanden spoelt het vuil gemakkelijker weg. Horizontaal geplaatste damwanden hebben tevens als nadeel dat holtes ontstaan op de plek waar ze aan een kolom zijn bevestigd. Dat levert aantrekkelijke nestruimte op voor vogels of insecten. Het onderste deel van de gevel bestaat dikwijls uit een bakstenen muur. Daarin ontstaan gemakkelijk scheuren, bijvoorbeeld omdat een heftruck of een vrachtauto er tegenaan is gereden.

 

Inspecteren en reinigen

Voor het onderhoud bieden de meeste bouwbedrijven onderhoudscontracten aan. Afhankelijk van de onderhoudsplanning komen de specialisten één of twee keer per jaar – afhankelijk van het pand, de locatie en de gebruikte materialen – langs om het dak te inspecteren en schoon te maken. Gecontroleerd wordt of de dakbedekking nog in goede staat is en niet loslaat. Cruciaal daarbij zijn de gebieden rond lichtkoepels, schoorstenen en ventilatieopeningen. Tevens worden onkruid en bladeren verwijderd en wordt de afvoer vrijgemaakt. “Dat is meestal ook verplicht voor de verzekering. Als er veel bomen omheen staan, komen sommigen vaker. De gevel moet eveneens regelmatig worden geïnspecteerd en schoongemaakt. Of dat jaarlijks gebeurt of minder vaak, hangt af van de gekozen materialen. Het reinigen bestaat in de meeste gevallen uit het schoonspuiten met een hogedrukreiniger. Meestal volstaat warm water. De meeste bouwbedrijven hechten zelf ook veel waarde aan een goed onderhouden pand. Dat is ten slotte hun visitekaartje. Bij het afsluiten van een onderhoudscontract stellen ze zich daarom vaak soepel op.

 

Acht onderhoudstips

1 Zorg dat hef- en magazijntrucks niet in aanraking kunnen komen met de gevel. Plaats bijvoorbeeld vangrails langs de wanden.

2 Stel een goede onderhoudsplanning op,zodat grote uitgaven over meerdere jaren worden gespreid.

3 Houd het onderhoudscontract up-to-date. Dit voorkomt dat u betaalt voor materialen of installaties die al zijn vervangen.

4 Check in geval van een onderhoudscontract of de inspecties volgens afspraak worden uitgevoerd.

5 Maak elk jaar het dak, de goten en de afvoer schoon, ook als er geen bomen staan in de onmiddellijke omgeving.

6 Reinig regelmatig de gevel met een hogedrukspuit en warm water.

7 Neem bij het wassen van de ramen ook de kozijnen mee.

8 Wieldringers bij laad- en losdocks voorkomen dat vrachtauto’s de gevel of de dockshelter  rammen. Zet grote zware palen neer bij de hoeken, zodat chauffeurs een ruime bocht moeten nemen.

Reageer op dit artikel