artikel

Sony filmt goederenstroom

Warehousing

Sony Logistics Europe gebruikt in haar Europese distributiecentrum in Tilburg een gecombineerd video-RFID-systeem voor het volgen van de goederenstroom. Dit registratie- en volgsysteem is geïmplementeerd door Mieloo & Alexander in Hoofddorp.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Transport&Opslag op 1 april 2007.

Sony gebruikt het voor elektronicazendingen die zijn bestemd voor de Duitse markt. Alle dozen en pallets worden van een RFID-tag voorzien en op video vastgelegd tijdens het foliewikkelen op de pallet en bij het laaddock. De data op de RFID-tag – type UHF-EPC/Gen2 – wordt op het videobeeld geprojecteerd. Als later bij de klant blijkt dat goederen ontbreken en/of beschadigd zijn, heeft Sony het sluitende bewijs dat de oorzaak buitenshuis ligt. Klanten kunnen in het geval van een geschil een kopie van Sony krijgen.

 

Volgens Joseph Owusu van Mieloo & Alexander is het gecombineerd barcodescannen en fotograferen van lading in Duitsland al langer gebruikelijk ter controle op vermissing en beschadiging. Diezelfde procedure is nu vervangen door digitale film en RFID-tags. Door de toepassing van RFID is Sony in staat efficiencyverbeteringen en een hogere leverbetrouwbaarheid in haar logistieke ketens te realiseren en beschadiging en diefstal terug te dringen.

Onderzoeken wijzen uit dat de totale schade binnen de hele logistieke sector ten gevolge van diefstal en beschadiging enkele miljarden euro’s per jaar bedragen. Investeringen in beveiliging en preventie van schade lonen dus al gauw. Sony verwacht dat het systeem zichzelf binnen een jaar terugbetaalt.

Reageer op dit artikel