artikel

Snelheid in dc teleshopper stijgt vijftig procent

Warehousing

Net over de grens bij Roermond is vorig jaar een enorm pand verrezen, waarin een complex logistiek systeem is gebouwd. Het is het nieuwe Europese distributiecentrum van de Amerikaanse teleshoppinggigant QVC. Elke dag verlaten 25.000 pakketten het pand op weg naar consumenten in Duitsland, Oostenrijk en de omringende landen. Vergeleken met het oude dc is de snelheid flink verhoogd.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in LogistiekKrant op 19 september 2003.

In het kantoor van Wolfgang Appelhans, logistiek directeur van QVC, staat continu de tv aan. Het toestel is afgestemd op het eigen tv-station, waarop negentien uur per dag ‘live’ producten worden aangeprezen. Het ene moment wordt een zilveren ketting of een personenweegschaal aangeprezen, het andere moment een dekbed of een paar schoenen. Op het scherm prijkt continu een telefoonnummer dat kooplustige kijkers verbindt met het automatische bestelsysteem. Naast het telefoonnummer is te zien welke maten en kleuren beschikbaar zijn en welke al zijn uitverkocht.

Appelhans kijkt mee op zijn eigen computer. “Dit systeem houdt continu bij hoeveel we verkopen. Als een artikel van het scherm wordt gehaald, weet ik een paar seconden later hoeveel omzet het heeft opgeleverd”, verklaart de logistiek directeur van QVC, dat staat voor Quality, Value & Convenience.

Het feit dat de artikelen slechts korte tijd in de belangstelling staan, maximaal een half uur lang, heeft een grote impact op de logistiek. Appelhans: “Een artikel dat vandaag snelloper is, kan morgen een langzaamloper zijn. Per dag zijn er zo’n zeshonderd artikelen die worden aangeboden. Dat kunnen morgen echter weer zeshonderd heel andere artikelen zijn.”

 

Europallets

QVC is een van oorsprong Amerikaans teleshoppingbedrijf, dat in 1996 is neergestreken in Duitsland. Sindsdien zijn de activiteiten razendsnel gegroeid. In het eerste halfjaar van 2003 verstuurde QVC in totaal 3,7 miljoen pakketten aan klanten in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en de aangrenzende landen. Het gehuurde magazijn in Neuss werd te klein om het groeiende aantal bestellingen te verwerken. “Bovendien was het pand niet op onze activiteiten ingericht. Tachtig procent van de artikelen kwam binnen op europallets, maar die konden we niet eens opslaan. Die moesten stuk voor stuk worden omgepakt”, aldus Appelhans.

 

Dc van honderd miljoen

Op 31 maart 2001 ging in Hückelhoven, net over de grens bij Roermond, de schop in de grond voor een splinternieuw dc, dat honderd miljoen euro kostte. Op 4 september vorig jaar werd het eerste pakket verzonden, op 5 juli van dit jaar werd het volledige dc officieel geopend. “Waarom we hier in Hückelhoven zijn gaan bouwen? Omdat hier genoeg werknemers zijn. Er is hier in de buurt niet al te lang geleden een kolenmijn gesloten. De mensen die daarvandaan komen zijn hartstikke gemotiveerd.”

 

Virtuele order

Het nieuwe distributiecentrum van QVC bevat een complexe operatie.

De meeste goederen worden opgeslagen in het hoogbouwmagazijn of miniloadsysteem en verzamelt middels pick-to-light.

De kostbare sierraden worden in een volledig afgesloten gedeelte opgeslagen en ingepakt.

De hangende kleding tenslotte gaat via een conveyor naar de tweede verdieping, waar ruimte is voor duizenden stuks.

 

De material handling systemen zijn geleverd door Dürkopp, Crisplant en Knapp, waarbij de laatste diende als system integrator. Het geheel wordt aangestuurd door het warehouse management systeem Exceed van EXE Technologies. “Dat is één van de weinige systemen die met retouren kunnen omgaan. Als wij iets retour krijgen, moet een virtuele order worden aangemaakt. Dat is nodig om een gesloten systeem te krijgen”, aldus Appelhans.

Een belangrijk deel van het werk doet Exceed ’s nachts. De bestellingen van consumenten worden bijvoorbeeld niet direct omgezet in pickorders, maar pas ‘s avonds. “Het kan immers gebeuren dat een klant een uur later weer iets bestelt. Dat willen we in één pakketje kunnen stoppen”, zegt Appelhans. Ook maakt Exceed elke nacht een nieuwe ABC-indeling, wat noodzakelijk is gezien het dagelijks wisselende aanbod op tv.

 

Minder klachten

Sinds januari van dit jaar draait EXE volledig. Appelhans is erg tevreden. In vergelijking met het oude dc ligt de snelheid nu vijftig procent hoger en is het aantal klachten van klanten met veertig procent verminderd. “Wij zijn zonder grote problemen live gegaan. Dat gebeurt niet vaak in distributiecentra van deze omvang.”

    

Piek van50.000 pakketten

Het dc van QVC meet 60.000 vierkante meter en biedt werk aan 480 medewerkers. Per dag gaan er 25.000 pakketten de deur uit. De piek lag tot nu toe op 6 februari van dit jaar, toen maar liefst 50.000 artikelen werden verzonden.

De capaciteit ligt op 120.000 pakketten per dag.

Enkele kentallen:

• hoogbouwmagazijn: 37 meter hoog, 9 kranen, 32.000 palletplaatsen;

• miniload: 17 meter hoog, 10 kranen, 66.000 locaties;

• orderverzamelhal: 11.000 vierkante meteroppervlakte;

• pick-to-lightsysteem: 72 pickstations;

• sieradenopslag: 57 inpakstations;

• conveyors: 12 kilometer lengte;

• sorteerinstallatie: 25 uitslaglocaties
 

 Snelheid in dc teleshopper stijgt vijftig procent.pdf

 

Reageer op dit artikel