artikel

Schoon, schoner, schoonst

Warehousing

Schoon, schoner, schoonst
Dibo veegmachine

dit artikel bevat een foto-albumEen schone vloer geeft een goede indruk en zorgt ook voor een veilige werkomgeving. In de foodsector is hygiëne een must, maar ook in de non-food wil je het magazijn en het product voor jezelf en de klant schoonhouden. De vloer reinig je met een handbezem, of mop, of machinaal met een veeg- of schrobmachine.

Rondslingerend afval en vuil op de magazijnvloer staat niet alleen slordig, maar kan zelfs onveilige situaties veroorzaken. Op papier en folieresten kun je niet alleen uitglijden, maar deze kunnen ook voor diverse technische problemen zorgen bij het rijdend intern transportmaterieel. Folie kan zich om assen wikkelen. Stof en papiersnippers kunnen de koeling blokkeren.

 

Ook vergroten deze afvalresten het risico op brandgevaar in het hele magazijn. Daarbij speelt hygiëne – in het kader van de HACCP – een doorslaggevende rol in de levensmiddelenbranche. Daar is geen andere keuze dan structureel schoonmaken en schoonhouden. Je moet daar bij wijze van spreken van de vloer kunnen eten. Maar ook in een non-food magazijn is reinheid vaak een vereiste. Klanten zullen het eenvoudigweg niet meer accepteren als er stoffige artikelen en omdozen worden uitgeleverd. Ook in die situaties zal dus regelmatig de bezem ter hand moeten worden genomen. Handmatig vegen is en blijft het goedkoopst, maar vergt veel tijd en inspanning. De bereidheid van het magazijnpersoneel om na een lange vermoeiende werkdag met de bezem de vloer aan te vegen, is doorgaans laag. Dit is eigenlijk alleen een optie als er sprake is van een relatief klein vloeroppervlak en voldoende tijd en handen om deze klus uit te voeren. Bij grotere vloeroppervlakken zal al snel voor een machinale reinigingsmethode worden gekozen.

 

Vegen of schrobben

Aandrijving van een reinigingsmachine met een verbrandingsmotor is binnen in het magazijn geen optie. Met netstroom en verlengsnoeren werken is – vanwege de vele en vaak lange gangpaden – ook niet erg praktisch. Tractiebatterijen (12V/24V/36V/48V) voldoen wél. Er staan drie methodes ter beschikking: machinaal vegen, schrobben, of een combinatie van beide. Naar keuze kan dit met een zitmachine, of een zogenoemde achterloper. Met een veegmachine is schoonmaken niet alleen veel leuker, maar gaat vooral veel sneller dan met de handbezem. Ter vergelijking: een kleine elektrische zitveger veegt al gauw 30 keer sneller dan een handbezem. De prestaties van een eenvoudige achterloopveger liggen vanwege het lagere tempo wat lager.

 

Resultaat

Het resultaat van een veegmachine is dat de magazijnvloer optisch schoon wordt. Het nadeel kan zijn dat het veegproces zelf soms weer opdwarrelend stof veroorzaakt, die de opgeslagen goederen in de stellingen kunnen vervuilen. Dit probleem kan worden voorkomen door een veger met een geforceerde afzuiginstallatie met filters te kiezen, of door de vloer voor het vegen handmatig iets te bevochtigen om het stof te binden.

Een schrobmachine lost het stofprobleem vanzelf op. Deze machine werkt met water en een reinigingsvloeistof in reservoirs. Hiermee zal opdwarrelend stof geen enkel probleem meer zijn. Voorwaarde is dat er geen papier en folieresten op de vloer liggen. Deze beschadigen niet alleen de roterende schrobborstels of pads, maar blijven ook achter het dweilrubber hangen. Dit geeft dan natte en later lelijke opgedroogde strepen op de gedweilde vloer. Eerst vegen, dan schrobben lijkt dan ook de juiste werkmethodiek, maar zou ook twee verschillende machines inhouden.

 

Combi’s

De reinigingsindustrie heeft dit probleem al jaren geleden onderkent en heeft daarvoor gecombineerde schrob/veegmachines ontwikkeld die beide reinigingsprocessen in één arbeidsgang uitvoeren. De keuze voor een gecombineerde schrob/veegmachine lijkt daarom voor de hand liggend. Toch moeten er geen al te hoge verwachtingen worden gesteld aan zo’n gecombineerde machine, want het is een compromis. Het vegen vormt geen aparte functie, maar vindt net voor het schrobben plaats, waarna het natte vuil wordt afgezogen. Met het opvegen van klein zwerfvuil hebben de meeste combi’s geen moeite, maar vaak wel met veel en grotere afvalresten. Als de vloer optisch goed is schoongeveegd, hebben de combi’s doorgaans geen problemen met het schrobben en dweilen.

 

Kosten en baten

De aanschaf van een aparte veeg- en schrobmachine geeft het beste resultaat, maar trekt een nog grotere wissel op het investeringsbudget. Een compromis is de gecombineerde veeg/schrobmachine. Deze is in aanschaf goedkoper dan twee losse machines en daarmee aantrekkelijker. Nadeel is een iets minder goed eindresultaat dan een vloerreiniging met twee aparte machines. Met elkaar vergeleken, moet de keuze dan ook worden gemaakt op basis van een grondige kosten/baten analyse. Daarbij moeten de investeringskosten worden afgewogen tegen de tijdsbesparing, gerelateerd aan het te reinigen magazijnvloeroppervlak en de noodzaak van reiniging. De grootste besparing in machinaal reinigen ligt namelijk in de factor tijd en de daarmee gepaard gaande arbeidskosten. Hoe sneller de reiniging van een gegeven magazijnvloeroppervlak dus kan worden uitgevoerd, des te lager zijn de kosten per vierkante meter.

 

Kosten

De prijs van machinale vloerreinigingsmachines wordt vooral bepaald door de capaciteit en de gewenste reinigingsgraad. Met andere woorden: optisch schoonvegen is goedkoper dan poriediep reinigen. Zitmachines zijn op hun beurt weer duurder dan achterlopende vegers of schrobbers; deze eenvoudigere achterloopversies zijn al verkrijgbaar vanaf circa 2500 euro. Volwaardige zit combimachines voor het grote en zware werk – die zowel perfect vegen als schrobben en dweilen – hebben al gauw een kostprijs boven de 45.000 euro.

 

Leasen

De beslissing om te leasen is meestal een kwestie van financieel beleid. Veel grote bedrijven met een vloeroppervlak groter dan pak hem beet 30.000 vierkante meter kiezen juist – vanwege het kostenaspect – voor het leasen of huren van reinigingsmachines. Het machineonderhoud kan daar ook in worden opgenomen. In plaats van zelf doen, is het ook mogelijk de vloerreiniging volledig uit te besteden aan een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf. Voor een vast bedrag per maand heb je altijd een schone vloer en er verder geen omkijken naar. Voor kleinere magazijnen tot globaal 5000 vierkante meter blijft een eigen achterlopende of zittende reinigingsmachine en zelf doen meestal de beste optie. Vrijwel iedere leverancier van reinigingsmachines is in staat vooraf een kosten/baten analyse in samenspraak met de eindgebruiker te maken. Ook een schoonmaakdemonstratie in het eigen magazijn behoort tot de mogelijkheden. Nodig dus een paar leveranciers en merken uit en maak een vergelijking welke machine het beste in de eigen situatie werkt.

 

Schoonmaakdiscipline

Om de schoonmaakkosten te drukken is de beste remedie: voorkomen dat de vloer vies wordt, al is dit vaak onvermijdbaar. Bedenk dat wat vies is, snel nog viezer wordt. Met een stukje schoonmaakdiscipline is al veel te winnen. Plaats op plekken waar veel papier- en folieafval vrijkomt voldoende vuilcontainers. Sommige magazijnen hebben in de verloren hoeken van het magazijn open containers of dozen op pallets staan waar langsrijdende heftruckchauffeurs allerlei rommel in kunnen deponeren. Wijs het magazijnpersoneel consequent op de noodzaak om de boel schoon te houden. Controleer dit ook regelmatig, omdat de aandacht anders weer gauw verslapt.

 

Taakverdeling

Aan schoonmaken en schoonhouden hebben de meeste mensen nu eenmaal een broertje dood. Het is vaak beter om tussentijds – als het even wat minder druk is – de vloer even aan te vegen, dan er mee te wachten tot aan het eind van de dag. Dit voorkomt een hoop afval, waar iedereen dan als een berg tegenop ziet. Als het magazijnpersoneel tussendoor echt geen tijd heeft om dergelijke schoonmaakklusjes uit te voeren, valt het ook te overwegen om één of meerdere personen voor deze taak aan te stellen. Zo kent vrijwel ieder magazijn wel enkele werknemers die vanwege leeftijd of fysiek gestel niet meer honderd procent inzetbaar zijn voor de reguliere magazijntaken. Zij zouden dus (deels) voor de dagelijkse schoonmaakwerkzaamheden op een zit schrob/veegmachine kunnen worden ingezet.

 

Reinigingsduur en werking

De reinigingscapaciteit van iedere schrob- en veegmachine wordt uitgedrukt in vierkante meter per uur en is afhankelijk van de snelheid, de batterijcapaciteit, de borstelgrootte en/of effectieve veegbreedte. Veegmachines werken met snel roterende cilindrische borstels, die het vuil in een containerbak achteraan de machine deponeert. De schrobmachine werkt anders. Deze bezit meestal twee reservoirs: voor schoon water en een doseerbare reinigingsvloeistof. Hiermee wordt de vloer bevochtigd, waarna roterende borstels de vloer schrobben om het vuil los te weken. De aanlegdruk van de borstels bepaalt mede het resultaat. Het opgeloste vuil en de vloeistof worden dan door een vloeistofstofzuiger afgezogen en in een (afneembaar) vuilwaterreservoir gedeponeerd. Een deel van dit vuile water wordt soms gefilterd en hergebruikt. Dit vergroot de inzetduur. De dweilfunctie verwijdert de vloeistofrestanten op de vloer.

 

Parttime schoonmaker

Groothandel in bouw- hout en plaatmateriaal Pontmeyer in Nijmegen heeft een relatief klein vloeroppervlak van 3500 vierkante meter. De aard van de vloervervuiling betreft hoofdzakelijk houtstof/splinters en gips/cementstof van per ongeluk opengescheurde zakken. De deuren van deze drive-in groothandel staan de hele dag open, dus waait er ook veel stof en blad naar binnen. Vestigingsmanager Paul Wingels laat de vloer daarom dagelijks vegen met een batterij aangedreven zitveegmachine van Tennant. Hij zet daar een vaste persoon voor in, die per dag anderhalf uur op de veger zit en anderhalf uur werkzaam is met overige schoonmaakwerkzaamheden. “Ik hecht het grootste belang aan veiligheid op de werkvloer”, stelt Wingels. “Een schone vloer draagt daar aan bij. Daarnaast krijgen we veel klanten over de vloer en opgeruimd staat netjes.”

 

Glasbreuk en vloeistoflekkage

Het Poiesz Supermarkten distributiecentrum in Sneek heeft een vloeroppervlak van 30.000 vierkante meter. De aard van de vloervervuiling betreft vooral stof, rondslingerende folieresten en strapbandjes, die niet alleen een slordige, onveilige situatie kunnen opleveren, maar ook allerlei storingen aan het intern transportmaterieel kunnen veroorzaken. “Af en toe valt er bij ons ook wel eens onvermijdelijk een pallet om, met als gevolg glasbreuk en vloeistoflekkage”, stelt medewerker technische dienst Peter Coers. “Dat moet dan onmiddellijk worden opgeveegd en geschrobt.” Vandaar hun keuze voor de combi schrob- en veegmachine van het merk Nilfisk. Deze doet dat in één arbeidsgang. Ze maken ook korte metten met de hardnekkige zwarte bandensporen van de heftrucks. “We overwegen daarom serieus om op non-marking banden over te stappen om deze vorm van vervuiling te voorkomen.”

 

Good Manufacturing Practice

Solvay Pharmaceuticals in Olst is een moderne farmaceutische productievestiging met een vloeroppervlak van 20.000 vierkante meter. Vanuit het magazijn gaan de grondstoffen naar de productie. “Onnodig te zeggen dat hygiëne en reinheid bij ons hoog in het vaandel staan”, stelt hoofd magazijn Erik Wouda vast. Al onze MBO-medewerkers zijn namelijk verplicht getraind in GMP-aspecten.” De grootste vijand betreft stof. Ter bestrijding daarvan zet Wouda een aparte veeg- en schrobmachine in van het merk RCM. Dat gebeurt in principe dagelijks, maar is volgens hem afhankelijk van de noodzaak. De reinigingsmachines worden bij toerbeurt bediend door het eigen warehousepersoneel. Een ieder is daarbij verantwoordelijk voor het schoonhouden van de eigen werkplek. Daar wordt streng op gecontroleerd. ‘Schoonmaken kost veel tijd, schoonhouden beduidend minder’, is zijn devies.

 

Leveranciers van schrob- en veegmachines

Het oorspronkelijke artikel staat in Transport+Opslag nummer 12 van 2007 pagina’s 18 t/m 20. Het onderstaande leveranciersoverzicht zal waar nodig worden bijgewerkt.

 

Reacties: martin.althoff@reedbusiness.nl

 

Leverancier

Plaats

Merk (en)

Schrob/
Veeg/
Combi

Zit/
Achterloop

Website

Armada

Ouderkerk a/d Amstel

Fimap/Duster

S/V/C

Z/A

www.armada.nl

Atimo

Alkmaar

Atimo

S/V/C

Z/A

www.atimo-nederland.nl

Atlet

Enschede

RCM

S/V

Z/A

www.atlet.nl

BioFriends Nederland

Nunspeet

Cleanfix

S/V

Z/A

www.biofriends.nl

Cleanfix BV

Oirschot

Cleanfix

S/V

Z/A

www.cleanfix.com

Dibo Benelux

Waardenburg

Dibo Scrubber/Sweeper

S/V

Z/A

www.dibo.be

H.D. van Dijk

Sint Annaparochie

Dulevo

S/V/C

Z/A

www.hdvandijk.nl

Euromac

Genemuiden

Euromac/Siriosweep

S/V/C

Z/A

www.euromac.nl

Esra

Apeldoorn

Dibo

S/V/C

Z/A

www.esra.nl

Fenn Traser

Deventer

Tennant/MPV/
FTS/Twin/Genius

S/V/C

Z/A

www.fenntraser.nl

Hako

Andelst

Hako

S/V/C

Z/A

www.hako.nl

Jean Heybroek bv

Houten

Factory Cat/Isal Power

S/V/C

Z/A

www.jeanheybroek.nl

JohnsonDiversey

Utrecht

Taski/RCM

S/V

Z/A

www.johnsondiversey.com

Kärcher

Etten Leur

Kärcher

S/V/C

Z/A

www.karcher.nl

Kasterop

Zoetermeer

Columbus

S/V

A

www.kasterop.nl

vd Kreeft

Nieuwegein

Dulevo

SVC

ZA

www.goedvegen.nl

Lamers reinigingstechniek

Zelhem

Eureka/Fasa

S/V/C

Z/A

www.lamersequipment.nl

Mammoet Produkt Service

De Lier

Mammoet/Numatic

S/V

Z/A

www.veeg-machines.nl

Meclean Nederland

Terneuzen

Meclean

S/V

Z/A

www.meclean.nl

M.Mulder

Haastrecht

M Sweep/IPC

S/V

Z/A

www.m-mulder.nl

Nilfisk-Advance*

Almere

Nilfisk

S/V/C

Z/A

www.nilfisk-advance.nl

Nilfisk-Alto*

Almere

Alto/Lincoln/
Clarke/Wap/KEW

S/V/C

Z/A

www.nilfisk-alto.nl

Numatic International

Alphen a/d Rijn

Numatic/Twintec

S

A

www.numatic.nl

Pallet Truck Twente

Hengelo

RCM

S/V

Z/A

www.pallettrucktwente.nl

Provi

Vroomshoop

Nilfisk

S/V/C

Z/A

www.provi.nl

RemaSystems

Leiden

Remascrub

S/V/C

Z/A

www.remasystems.nl

Romac

Leiden

Fimap/Duster

S/V/C

Z/A

www.romac.nl

Tennant NV

Uden

Tennant

S/V/C

Z/A

www.tennantco.com

Verhagen

Leiden

Ecologica/ICM/
Lion/Gansow

S/V/C

Z/A

www.verhagenleiden.nl

WynmalenYale

Vlaardingen

Alpha-Turbo

S/V/C

Z/A

www.yale.nl

*Nilfisk en Alto zijn gefuseerd

 

Reageer op dit artikel