artikel

Rekenmodellen voor de logistiek

Warehousing

Logistiek managers met rekenen als hobby moeten dinsdag 26 september vrijhouden voor het Jaarcongres Warehousing. Op het programma staan twee sprekers die spreken over rekenmodellen. Marinus Ploos van Amstel van Centraal Boekhuis vertelt over activity based costing. En Dick de Brouwer, Masterfoods, gaat dieper in op het rekenmodel dat hij samen met Sara Lee en Unipro Bakery heeft ontwikkeld.

Op Logistiek.nl vertelt expert Dick van Damme, adviseur en lector logistiek, meer over het stellen van een diagnose en bijbehorende methode activity based costing. ABC is een methode met behulp waarvan de kosten van de productiemiddelen via de activiteiten worden toegerekend aan de kostenobjecten, zoals producten en klanten. Aangezien activiteiten centraal staan bij Activity Based Costing, is deze methode geschikt om de logistieke kosten te bepalen. Immers, het logistieke proces bestaat uit activiteiten. Om de methode Activity Based Costing goed toe te kunnen passen, dienen volgens Van Damme zeven stappen te worden gevolgd. De zeven stappen 

 

Rekenmodel Masterfoods

Masterfoods was één van de vier bedrijven die de Logimatch Award 2006 ontving voor het project ‘Koud’. Andere bedrijven waren logistiek dienstverlener C. van Heezik, Douwe Egberts en Unipro Bakery. In het project ‘Koud’ bundelen de drie verladers hun diepvriesactiviteiten bij C. van Heezik, die daar een speciaal distributiecentrum voor liet bouwen. Alle partijen profiteren van de samenwerking en klanten krijgen minder vrachtwagens voor de deur en een optimale dropgrootte. De Logimatch Award wordt jaarlijks uitgereikt aan het beste logistieke samenwerkingsproject. Meer over het project

 

Het programma van het Jaarcongres Warehousing

 

Reageer op dit artikel