artikel

Markt voor barcodelabels volop in beweging

Warehousing

Markt voor barcodelabels volop in beweging
Labels

Er zijn verschillende manieren om een product of ladingdrager te voorzien van een codering. Kies ik voor zelf printen of ga ik voor voorgedrukte labels? En wat zijn de voor- en nadelen van mijn keuzes? Een analyse van de markt voor labelprinting en enkele trends.

Er zijn verschillende technieken om barcodes te printen. De meest gebruikte technologieën zijn het thermisch printen en het thermo transfer printen, waarbij de laatstgenoemde waarschijnlijk het snelst groeit.

 

Maar er zijn uiteraard ook andere printtechnieken. Zo kan er bijvoorbeeld worden gekozen voor laserprinters en Ion-depositieprinters. Laserprinters zijn gebaseerd op het elektrostatisch procédé, zoals ook wordt gebruikt bij kopieerapparatuur. Laserprinters leveren een uitstekende kwaliteit en zijn flexibel. Doordat de laserstraal zeer klein is kunnen barcodes, teksten en figuren van hoge kwaliteit en resolutie worden geproduceerd.

Ion-depositieprinters lijken technisch veel op laserprinters, maar werken met druk in plaats van warmte. Hierdoor worden problemen met zelfklevend materiaal, zoals die bij laserprinters kunnen optreden, voorkomen. Ion-depositieprinters kunnen een snelheid halen tot 500 mm/s, leveren barcodes van goede drukkwaliteit en hoge densiteit en kunnen continu produceren. Ze kunnen een groot aantal materialen bedrukken, waaronder papieren, polyester en PVC-etiketten.

 

Voor- en nadelen

De diverse printtechnieken hebben uiteraard elk hun eigen voor- en nadelen. “Een voordeel van thermo transfer printen is de langere leesbaarheid van een codering. Het etiket kan daarnaast onder meer extreme omstandigheden worden ingezet. Een nadeel is wellicht het gebruik van printfolie. Daardoor heb je als gebruiker te maken met extra materiaalwisselingen en dus ook met extra kosten”, stelt Ed Looman, account manager van de business unit Printing Solutions van Zetes uit Nieuwegein.

Thermisch printen biedt als voordeel dat de gebruiker maar één etikettenrol in de printer hoeft te leggen. Een nadeel van deze techniek is dat de leesbaarheid over het algemeen minder is en het etiket onder invloed van UV-licht vervaagt. Looman: “Er is echter ook duurder materiaal verkrijgbaar, waarbij de codering tot wel tien jaar leesbaar blijft. Dat materiaal wordt bijvoorbeeld gebruikt bij parkeerbonnen.”

 

Thermisch printen gebeurt vaak in de voedingsmiddelenbranche en in supermarkten. Thermo transfer printers worden meer ingezet in productieomgevingen en bij logistieke toepassingen, omdat de opdruk van het etiket dan langer leesbaar moet blijven. Thermo transfer etiketten kunnen onder andere worden gebruikt voor het coderen van producten, dozen of pallets.

Leveranciers zien een groeiende inzet van thermo transfer etiketten. “Zeker bij het gebruik van mobiele printers, maar ook met vaste printapparatuur kunnen producten of dozen op het allerlaatste moment worden geïdentificeerd. De flexibiliteit van het proces blijft daardoor zo lang mogelijk behouden”, verklaart Looman de trend.

 

Voorgedrukte labels

Naast het printen bestaat ook de mogelijkheid om labels te laten drukken. Eén van de aanbieders van voorbedrukte labels is Inotec Barcode Security uit Wijchen. Het bedrijf is Europa’s grootste leverancier van voorbedrukte barcode-etiketten.

“Voorgedrukte etiketten kunnen uitkomst bieden als de duurzaamheid van een geprint label niet optimaal is”, legt Edwin Geertsema van Inotec uit. De labels van Inotec komen we bijvoorbeeld tegen als locatieaanduidingen in magazijnen, op duurzame lastdragers, bij asset codering, enzovoorts.

Bij het drukken van de barcodelabels maakt Inotec gebruik van twee technieken: de fototypeset techniek en de digitale techniek. Digitaal gedrukte labels kunnen daarbij ook in kleur worden geleverd.

 

Eén van de voordelen van het drukken van barcodelabels is dat de barcode op de achterkant van het materiaal kan worden gedrukt, waardoor er geen laminaat nodig is. “Als je een geprint etiket extra wilt beschermen, voorzie je het label bijvoorbeeld van laminaat. In dat geval zijn er drie componenten nodig, waardoor het label dikker en dus kwetsbaarder wordt”, verduidelijkt Geertsema.

De gekozen print-, of druktechniek heeft uiteraard ook invloed op de scherpte van een label, en daarmee op de leesbaarheid. Het scherpst is een label dat is gedrukt met behulp van fototypeset techniek, gevolgd door digitaal gedrukte etiketten, thermo transfer en thermisch geprinte labels.

De productie van voorgedrukte labels is duurder dan die van geprinte etiketten. Niet alleen omdat drukmachines een forse investering vragen, maar ook omdat er vaste instelkosten worden berekend. “De total cost of ownership zullen echter niet veel hoger zijn, omdat een gedrukt etiket in de praktijk veel langer meegaat”, nuanceert Geertsema.

 

Ontwikkelingen en trends

Zowel voor labelprinting als voor voorgedrukte etiketten ligt de ontwikkeling van de te gebruiken materialen niet stil. Zo zien we steeds vaker en meer thermo transfer materialen op de markt verschijnen, die kunnen worden ingezet bij extreme hitte. Gebruik bij 1000 °C, of bij -196 °C is al mogelijk.

Ook werken producenten van printlinten en materiaalleveranciers samen om nieuwe combinaties nog beter bestand te maken tegen chemicaliën. Hierdoor heeft de gebruiker de keuze tussen on-site printen of het inkopen van voorbedrukt, (al dan niet gelamineerd) materiaal.

 

Bij dat voorgedrukte materiaal wordt meestal gewerkt met digitale druktechniek, of met fototypeset techniek. Hoewel die laatste techniek in de toekomst waarschijnlijk steeds minder vaak gebruikt zal worden. Bij de fototypeset druktechniek wordt gebruik gemaakt van materialen uit de foto-industrie. Met de groeiende populariteit van digitale fotografie worden die materialen echter schaarser en dus duurder. “Barcodelabels die met de fototypeset techniek worden vervaardigd zien we in de toekomst daarom waarschijnlijk alleen in oplossingen waar andere technieken (nog) tekort schieten”, vervolgt Geertsema. Als voorbeeld geeft hij het scannen van labels met behulp van fixed scanners langs een sorteerinstallatie: “Daar zijn de snelheden zó hoog dat met de huidige stand van techniek alleen de fototypeset techniek een optimale leesbetrouwbaarheid biedt.”

 

Markt groeit door

Ook buiten de materiaalkeuzes om staat de markt niet stil. Het groeiende bewustzijn in het Nederlandse bedrijfsleven met betrekking tot duurzaamheid is bijvoorbeeld ook terug te zien bij het printen en drukken van coderingen.

“We zien bijvoorbeeld een groeiend gebruik van inmould barcodelabels”, geeft Edwin Geertsema aan. Bij inmould oplossingen wordt de codering meegesmolten met bijvoorbeeld een plastic krat. In het verlengde van die duurzaamheid staat de integratie van barcodelabels met RFID-technologie.

Mede dankzij de genoemde ontwikkelingen is de markt nog lang niet verzadigd. Vrijwel alle aanbieders constateren een groei en zien een initiële vraag die vele malen groter is dan de vervangingsvraag. Volgens sommige schattingen is de groei per jaar minimaal 10 procent, afhankelijk van de branches waarin de aanbieders actief zijn.

Een deel van die groei is het gevolg van de strenger wordende kwaliteitseisen. Verschillende sectoren krijgen, vanuit de overheid of vanuit de branche, opgelegd dat de logistieke stroom (al dan niet volledig) getrackt en getraced moet kunnen worden. De inzet van barcodes is en blijft daarbij onmisbaar.

 

Door Mark Dohmen

 

Naar het dossier: Vakbeurs ICT & Logistiek 

Reageer op dit artikel