artikel

Korte leadtimes vragen om mobiele oplossingen

Warehousing

Al bijna 15 jaar stuurt Kruidvat de logistieke operatie in Heteren aan met behulp van RF. Met het uitrollen van het RF-netwerk over de expeditie en de inzet van voice verwacht het bedrijf de komende tijd nieuwe grote sprongen te maken in het continue proces van efficiency-, kwaliteit- en productiviteitverbetering.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 26 oktober 2007.

“Logistieke bedrijven kunnen niet meer zonder mobiele ICT-hulpmiddelen. Als leadtimes onder druk staan, ben je genoodzaakt kort op de bal te spelen. Dan moet je beschikken over real time informatie om onnodig veel loopwerk en –inefficiëntie te voorkomen.” Met die opening verklaart Marcel Evers, dc manager Kruidvat Heteren, in een notendop de opmars van mobiliteit in warehouses en distributiecentra.

In Heteren maakt Kruidvat sinds de eerste oplevering in 1993 al gebruik van een RF-netwerk om de combitruckchauffeurs aan te sturen. De intern transportvloot wordt flexibel en online aangestuurd, zodat chauffeurs niet steeds terug hoeven te komen om nieuwe opdrachten te halen.

“Als we het RF-netwerk niet hadden, zouden we geheid in de problemen raken”, weet Evers. Hij legt dat er voor het laten ‘zakken’ van de pallets een responstijd geldt van maximaal drie kwartier. “Als de pallet binnen dat tijdbestek niet op de juiste plaats staat, loopt het

systeem leeg en ontstaan nee-verkopen.”

Uitrollen RF

Een tijd lang was de aansturing van de combitrucks het enige gedeelte van het logistieke proces dat RF-gestuurd was. Ook de verzameltafels bij de eerste sorter werden niet met behulp van RF aangestuurd. Er is in 1993 wel gekeken naar de mogelijkheden. “Maar de licentiekosten waren toen eenvoudig weg nog te hoog”, licht hij toe.

Tegenwoordig hoeft een RF-gebruiker geen licentiekosten meer te betalen. Bij de ingebruikname van de nieuwe sorter, begin dit jaar, koos Kruidvat daarom wel voor RF.

De technologie is inmiddels op meer locaties in het dc niet meer weg te denken, zoals bij de goederenontvangst. “De binnengekomen goederen worden online verwerkt. Daarmee win je een stukje productiviteit, maar de grote winst zit vooral in het verkorten van de loopafstanden voor onze medewerkers”, aldus Evers.

Op dit moment stapt ook de expeditievloer over op RF. Pallets afkomstig van diverse afdelingen werden tot voor kort nog aan de hand van een papieren lijst naar een expeditielocatie gebracht. “Door gebruik te maken van RF creëren we een dynamische expeditievloer. We kunnen flexibeler omgaan met de ruimte, omdat we altijd een actueel overzicht hebben van de beschikbare plaatsen”, legt Evers uit. Hij verwacht door met de invoering van RF op de expeditievloer een verbetering van kwaliteit én productiviteit (met 15 procent).

Vizier op voice

Over de vraag of RF ook nadelen heeft, denkt de dc manager even na: “Nee, eigenlijk niet. Vroeger waren netwerkbeveiliging en bereik issues, maar dat is tegenwoordig ook niet meer het geval. Het enige minpuntje is misschien de capaciteit. Het kan handig zijn om bijvoorbeeld ook voor Office-applicaties van het netwerk gebruik te maken, maar dan belast je het netwerk al gauw te veel. Wij hebben er bewust voor gekozen om RF puur te gebruiken voor onze primaire, logistieke processen.”

Toch zet Kruidvat niet volledig in op RF-scanning. Het bedrijf heeft zijn vizier ook gericht op voicesystemen. In het dc te Veghel wordt al langer met voice verzameld. De positieve ervaringen daar hebben ertoe geleid dat komend jaar ook in Heteren de overstap wordt gemaakt. De technologie wordt dan gebruikt voor het verzamelen van langzaamlopers en van goederen die niet automatisch kunnen worden verzameld vanwege de verpakking of maatvoering, zoals luiers.

In Veghel kon Kruidvat met het gebruik van voicepicking het foutpercentage halveren. In Heteren worden vergelijkbare resultaten verwacht.

Per dag 300.000 pakketten
Het dc van Kruidvat in Heteren telt 46.000 vierkante meter. Per dag worden ongeveer 300.000 pakketten verzameld en verzonden naar zo’n 1.000 Kruidvat- en Trekpleister- filialen in de Benelux. Sinds 1993 gebruikt Kruidvat RF voor de aansturing van de processen.

Reageer op dit artikel