artikel

Entresol: verdieping op pootjes

Warehousing

Entresol: verdieping op pootjes
verdieping op pootjes

dit artikel bevat een foto-albumRuimtegebrek kun je oplossen met een dure verbouwing, maar ook met een betrekkelijk goedkope entresol. Met zo’n ‘magazijnvloer op pootjes’ heb je al snel een dubbele opslagruimte. De volledige hoogte in het magazijn wordt benut. De vloer kan volledig vrijstaand uitgevoerd worden maar ook in combinatie met bestaande stellingen.

 

Omdat bedrijfsoppervlakte duur is, is het verstandig de magazijnvloer zo efficiënt mogelijk in te delen met magazijnstellingen. Hoog boven de gangpaden en in verloren hoekjes blijft vaak nog veel potentiële magazijnruimte onbenut. Met een entresol is daar tegen relatief lage kosten veel extra opslagruimte te winnen. De synoniemen voor een entresol zijn even talrijk als de gebruiksmogelijkheden. Om er maar een paar te noemen: bordes, etagevloer, mezzanine, overvloer, tussenvloer, verdiepingsvloer en –zolder. 30 procent van de entresols wordt momenteel direct in een nieuwbouwfase geplaatst en 70 procent naderhand in de gebruiksfase.

Hieruit blijkt dat veel magazijnen – die te kampen hadden met ruimtegebrek achteraf – hun opslagcapaciteit hebben vergroot met zo’n extra vloer.

Tien vragen

De volgende tien vragen en antwoorden maken duidelijk wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van een entresol.

 

1 .Waarvoor is een entresol te gebruiken?
2. Is elk magazijn geschikt voor een entresol?
3. Geeft de ruimte onder de entresol beperkingen?
4. Hoe is een entresol samengesteld?
5. Hoe hoog is de draagkracht van een entresol?
6. Kan er met trucks op een entresol worden gereden?
7. Aan welke voorschriften moet een entresol voldoen?
8. Moet een entresol worden gekeurd?
9. Hoe zit het met de bereikbaarheid en de veiligheid?
10.Hoeveel kost een entresol?

 

 1 Waarvoor is een entresol te gebruiken?

In principe zijn de toepassingsmogelijkheden onbeperkt. Bulk, pallets, dozen, kortom alles wat normaal ook op de begane grond of in conventionele stellingen kan worden opgeslagen, kan ook een plekje vinden op de entresol. Wel dient er altijd rekening te worden gehouden met het maximale draagvermogen. In verband met de hoogte, en daardoor de verminderde toegankelijkheid, is het in principe niet raadzaam om er snellopers op te slaan, tenzij er op de entresol of etagevloer ook orders worden verzameld.

 


2 Is elk magazijn geschikt voor een entresol?

Technische belemmeringen met betrekking tot het type magazijn en de omvang zijn er in principe niet. Zelfs entresols met meerdere verdiepingen zijn mogelijk. De maximum hoogte en breedte worden alleen maar beperkt door de afmetingen van het magazijnpand zelf, de vrije hoogte en het beschikbare budget. Met meer en/of zwaarder uitgevoerde kolommen, steunbalken en vloerpanelen is vrijwel ieder formaat en belasting haalbaar.


3 Geeft de ruimte onder de entresol beperkingen?

Voor entresols die volledig zijn geïntegreerd in de bestaande stellingen niet. De poten waarop een vrijstaande entresol staat, kunnen wel een ‘sta in de weg’ zijn voor magazijntrucks. Zolang er voor de ruimte onder de entresol geen vrije doorgang nodig is, kan dit gedeelte ook dienst doen als opslagruimte. Met bijvoorbeeld modulepanelen, gemonteerd aan de zijkanten, kan de ruimte eronder – maar ook op de entresol zelf – gemakkelijk dienst doen als extra kantoor-, kantine- of sanitairruimte. Het systeem is door de modulaire opbouw heel flexibel in te delen.

 


4 Hoe is een entresol samengesteld?

Een entresol is – net als een stelling – een statisch opslagsysteem die doorgaans uit drie basiscomponenten bestaat: warmgewalste zware verticale stalen kolommen, koudgewalste en geperforeerde horizontale hoofd- en kinder–balken en een afdekking of vloerpaneel waar de goederen op komen te staan. Voor de uitvoering van de draagvloer kan er worden gekozen uit houten, (geperforeerde) stalen, of betonnen vloerdelen. Het monteren van een entresol kan in veel gevallen gebeuren zonder noemenswaardige verstoringen van het lopende magazijn- of productieproces. Alle uitvoeringen zijn in principe geschikt om de volledige hoogte in het magazijn te benutten. De entresolvloer kan volledig vrijstaand worden uitgevoerd, maar ook in combinatie met breedvakstellingen of palletstellingen.

Via een trap is de vloer bereikbaar voor personen. Op de vloer er onder kan een ruimte worden vrijgehouden voor het plaatsen van pallets of andere goederen.

5 Hoe hoog is de draagkracht van een entresol?

Het spreekt voor zich dat de stalen constructie van een entresol relatief zwaar is. Daar bovenop komt dan nog het gewicht van de opgeslagen goederen. Tot de zwaarste goederen worden vooral bouwmaterialen, zoals pallets met tegels, maar ook pallets met dranken en levensmiddelen gerekend. De wettelijke ondergrens van de draagkracht van een entresol ligt op 250 kilogram per vierkante meter bij een gelijkmatig verdeelde last. Als de constructie zwaarder wordt uitgevoerd, kan de maximale draagbelasting oplopen tot circa 2500 kilogram per vierkante meter. Nog hogere belastingen zijn altijd mogelijk door de constructie en de fundering nog zwaarder uit te voeren.

De belasting wordt op de vloer overgedragen door minimaal vier kolommen met een effectief dragende doorsnede van slechts enkele vierkante centimeters, waarmee al gauw punt–belastingen worden bereikt tussen de 10 en 30 kilogram per vierkante centimeter. Daarmee is de vloerdruk per vierkante centimeter erg hoog en menige magazijnvloer is hiertegen in theorie niet bestand. Dit betekent dat de gevraagde –belasting op de entresolvloeren mede afhankelijk is van de draagkracht van de betonnen ondervloer.

6 Kan er met trucks op een entresol worden gereden?

Jazeker. Als er op de entresol elektropallettrucks rijden, moet daarmee bij de constructie wel –rekening worden gehouden. In dat geval is er namelijk geen sprake meer van een statische gelijkmatige belasting, maar van dynamische puntbelasting. Belangrijk is dus dat de constructie zelf en de magazijnvloer waarop deze rust het eigen gewicht en de belading gegarandeerd kunnen dragen.

7 Aan welke voorschriften moet een entresol voldoen?

Entresols vallen, net als stellingen, onder het nieuwe bouwbesluit. Voor een entresol moet een zogenoemde lichte bouwvergunning bij de afdeling bouw en woningtoezicht van de plaatselijke gemeente worden aangevraagd. Bij de aanvraag moeten in ieder geval bouwtekeningen en sterkteberekeningen van de betreffende entresol worden overlegd. Deze zijn verkrijgbaar via de betreffende leverancier. Desgewenst kan de leverancier tegen betaling de vergunning aanvraag regelen (zie ook vraag 10).

De eigenaar van de entresol blijft echter altijd volledig aansprakelijk en verantwoordelijk.

Ook moet de constructie voldoen aan de geldende brandveiligheidseisen met betrekking tot brandpreventie en brandbestendigheid. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat de plaatselijke gemeentelijke brandweervoorschriften de installatie van een (dure) sprinklerinstallatie –vereisen.


8 Moet een entresol worden gekeurd?

Absoluut. De keuring van een entresol is zelfs wettelijk verplicht. Deze wordt meestal bij de oplevering uitgevoerd door een keurmeester van de entresol leverancier, als deze is aangesloten bij een branchevereniging (BMWT-Keur of VSL). Tevens geldt een onderhoudsverplichting, die moet worden aangetoond met een –periodieke keuring in de gebruiksfase, bijvoorbeeld door de gecertificeerde leverancier. Zelf keuren, volgens Arbo-richtlijnen, is ook toegestaan, als dit maar regelmatig, consequent en goed gedocumenteerd gebeurt.


9 Hoe zit het met de bereikbaarheid en de veiligheid?

Om de hoger gelegen entresol vanaf de begane grond te bereiken, is er een trap met antislip –treden nodig. Voor zware goederen, die niet via een trap omhoog en omlaag kunnen, moeten goederenheffers (liften) worden gebruikt. Voor het afzetten van pallets met een heftruck op de entresolvloer, moet er een veilige afzetplaats komen. Bijvoorbeeld met een inspringende –leuning met ketting, schuifhek of kantelhek. Langs de gehele open zijden van de vloer dient minimaal een leuningconstructie te zijn aan–gebracht, die weer moet voldoen aan de daarvoor gestelde wettelijke eisen. Zo’n veiligheidshek, railing, of gaasbalustrade is beslist geen overbodige luxe.

10 Hoeveel kost een entresol?

Dit is de lastigste vraag. Er zijn namelijk heel veel variabelen, die de kostprijs bepalen. Met meer en/of zwaarder uitgevoerde kolommen, steunbalken en vloerpanelen is vrijwel ieder formaat en belasting haalbaar. Er is daarom geen eenheidsprijs voor een entresol van een bepaalde omvang te geven; deze is nét zo variabel als de omstandigheden en de toegepaste componenten. Wel hanteren de meeste leveranciers algemeen geldende prijzen, die ergens tussen de 65 en 200 euro per vierkante meter liggen. Dit is dan wel exclusief trappen en veiligheidsvoorzieningen.

Vrijwel alle in het overzicht vermelde entresolleveranciers leveren desgevraagd ook turn-key projecten op, waarbij zij de aanvraag en afhandeling van de bouwvergunning tegen een all-inprijs voor rekening kunnen nemen. Om extra opslagruimte in het bestaande magazijn te creëren zal een entresol, ongeacht de grootte en de prijs, altijd veel goedkoper uitpakken dan nieuw- of verbouw. Dit komt doordat je hiervoor de loze ruimte bovenin een bestaand pand benut. Bovendien kun je verbouwingen, uitbreidingen, of het bijhuren van aanvullende opslagruimte elders jarenlang uitstellen.

Reacties: martin.althoff@reedbusiness.nl


Veel magazijnstellingleveranciers hebben ook entresols en etagevloeren in het programma. De leveranciers in onderstaande tabel hebben zich in meer of mindere mate gespecialiseerd. Zie ook: www.logistiek.nl/leveranciers

 

Onderneming       Plaats                 Telefoon            Website

Almacon                Zoetermeer           (079) 361 06 63   www.almacon.nl

Anera                    Klundert               (0168) 35 66 10    www.anera.nl

B&A                      Akersloot             (072) 532 49 04    www.benamag.nl

Begratrading          Oss                     (0412) 66 76 50    www.begratrading.eu

Bito systems         Utrecht                 (030) 711 30 90    www.bitosystems.com

Blok-Interrek          Rotterdam            (010) 437 88 00   www.blok-interrek.nl

Bosal Nederland     Vianen                 (0347) 36 27 33   www.bosal.com

Constructor-Dexion Mijdrecht              (0297) 23 94 00   www.constructor.nl

Continental Rack    Etten-Leur            (076) 501 67 57   www.coninentalrack.com

Cor Verkolf             Raamsdonksveer  (0162) 51 44 58   www.corverkolf.com

Crepa                    Rijswijk                (070) 413 55 55   www.crepa.nl

Frencken               Eindhoven            (040) 251 73 99   www.fhs.nl

GS-systems            Amerongen           (0343) 46 12 19    www.gs-systems.nl

Hamag                     Maassluis             (010) 592 76 39  www.hamag.nl

Hovuma                    Reuver                  (077) 474 10 10  www.hovuma.com

Helvoirt                     Tilburg                  (013) 594 20 70  www.magazijninrichting.nl

International EP      Leek                    (0594) 51 66 88  www.ieproducts.nl

Interveko                  Breda                   (076) 587 12 50  www.interveko.nl

Jungheinrich           Alphen a/d Rijn     (0172) 44 67 89  www.jungheinrich.nl

Juro Unirek              Opmeer                (0226) 35 44 00  www.juro.nl

Kader                        Oosterhout           (0162) 46 89 00  www.kadermagazijnsystemen.nl

Makon                       Giessen               (0183) 44 27 44   www.makon.nl

Meta Nederland      Amstelveen          (020) 453 52 21   www.metanederland.nl

MotracLinde             Almere                 (088) 737 78 00   www.motraclinde.nl

Multiprofiel                Assen                  (0592) 37 11 77   www.multiprofiel.com

Nedcon                      Doetinchem         (0314) 33 44 55    www.nedcon.nl
Nimar                         Raamsdonksveer  (0162) 31 73 76    www.nimar.nl

Noordrek                    Winschoten         (0900) 0401229    www.entresols.nl

Polypal Intraprofiel    Venlo                 (077) 324 11 88    www.polypal.nl
Profielnorm                Tholen                (0166) 60 10 71    www.profielnorm.com

Redi storage syst.    Soest                 (035) 588 90 50    www.redistoragesystems.nl

SSI Schäfer                Arnhem              (026) 363 57 50     www.ssi-schaefer.nl
Space 2000               De Goorn            (0229) 54 26 27    www.space2000.nl
Staalimex                   Breda                 (076) 587 37 50    www.staalimex.nl

Storacon Provost      Oosterhout         (0162) 43 86 11    www.storacon.nl

Storage Constr.        Breda                 (076) 542 60 35    www.storageconstructions.nl

Storetec                      Nijmegen             (024) 351 04 30    www.storetec.nl

Stow                            Breda                  (076) 579 81 81    www.stow.nl

Vedesco                     Capelle a/d IJssel (010) 450 03 04    www.vedesco.nl

Vogelsang                 Nieuwkoop          (0172) 57 97 31    www.vogelsang.cistron.nl

Zeus                            Ulft                     (0315) 64 08 13    www.zeusmagazijninrichting.nl

Reageer op dit artikel