artikel

Compact platenmagazijn

Warehousing

Metalen platen zijn zwaar, hun vorm is onhandig, ze zijn dus erg moeilijk te handlen. Het Duitse Kasto heeft daarom een volledig automatisch en compact opslagsysteem voor metalen platen ontwikkeld. Ook het samenstellen van orders die uit verschillende platen bestaan, gebeurt zonder menselijke tussenkomst.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Transport&Opslag op 1 september 2007.

Het nieuwe Uniline-systeem is volgens de bouwers van Kasto interessant voor magazijnen met meer dan honderd opslaglocaties voor metalen platen. Het opslagsysteem bestaat uit een lange rij stellingen, die worden bediend door een magazijnkraan. De stellingen kunnen aan weers–zijden van het gangpad staan, maar als dat niet nodig is ook aan slechts één zijde. Het plaat–mate–riaal wordt opgeslagen op speciale –stalen lastdragers, die standaard drie ton aan gewicht kunnen dragen. Als dat nodig is, kunnen echter zwaardere lastdragers worden ingezet. Het systeem is optimaal ingesteld op platen van 3 x 1,5 meter, maar het is ook mogelijk hiervan af te wijken.

 

De kraan wordt zowel aan de onder- als bovenkant via rails geleid. Hij is uitgerust met twee masten. Tussen de masten beweegt het last–opnamemiddel op en neer. Het wegzetten en uithalen van de last vindt plaats door de speciale lastdragers in de stelling te duwen of eruit te trekken. De lastdragers schuiven daarbij heen en weer over slijtvaste kunststof geleiders. Voordeel van deze constructie is de compacte opslag. Voor een oplossing met telescoopvorken had Kasto een hogere lastdrager moeten ontwerpen.

De inslagstations en de kranen zijn uitgerust met sensoren die de hoogte van last meten. De besturingssoftware, eveneens door Kasto ontwikkeld, gaat op basis daarvan op zoek naar een opslaglocatie die optimaal past bij de hoogte van de last. Als dat nodig is, kan in de lastdrager een weegsysteem worden ingebouwd om het gewicht van de last te controleren.

 

Zuignappen

Voor de in- en uitslag van de metalen platen heeft Kasto zogeheten pintafels ontwikkeld. De pinnen in de tafels duwen de platen omhoog, zodat ze van hun houten lastdragers worden –bevrijd en op de stalen lastdragers van Kasto kunnen worden geplaatst. Met behulp van stelschroeven wordt er voor gezorgd dat de last nauwkeuring op de lastdrager wordt geplaatst.

Het Uniline-systeem kan volledig worden geïntegreerd met verschillende bewerkingsmachines. De lastdragers met platen worden dan –geplaatst op een conveyor, die zorgdraagt voor het transport naar de machines.

Voor het samenstellen van zendingen die bestaan uit verschillende soorten of maten platen, kan Kasto een volledig automatisch orderver–zamelstation installeren. Met behulp van vacuümtechniek kan in dit station elke plaat in–dividueel worden opgepakt en op een andere lastdrager of pallet worden geplaatst.

Het station kan automatisch van zuignappen wisselen als dat nodig is. Zo zijn er verschillende zuignappen voor smerige of geoliede platen, voor roestvast stalen platen en voor aluminium platen. Eventueel is een omwikkel- of omsnoeringsapparaat aan het orderverzamelstation te koppelen.

Kasto levert niet alleen systemen voor de opslag van langgoed, maar ook voor de opslag en het zagen van langgoed zoals buizen of profielen. In Nederland wordt Kasto vertegenwoordigd door Van Hoorn Machining.

Info: Van Hoorn Machining, Veldhoven, www.vanhoornmachining.nl

 

NIET DE ENIGE

Kasto is niet de enige die automatische opslagsystemen voor plaatmateriaal bouwt. De Duitse machinebouwer Amada heeft eveneens een automatisch –opslagsysteem ontwikkeld dat direct aan de eigen metaalbewerkingsmachines kan worden gekoppeld. Vollert Anlagenbau, eveneens uit Duitsland, kreeg dit voorjaar opdracht om voor de Zweedse staalfabrikant SSAB een automatisch hoogbouwmagazijn voor –platen van maar liefst 15 x 3,5 meter te produceren.

 

Reageer op dit artikel