artikel

Betapress: tijdschriften komen ‘automatisch’ terug

Warehousing

Voor een beter beheersbare retourstroom nam Betapress een nieuw tijdschriftenkrat in gebruik en werden er twaalf retourverwerkingsmachines met camera aangeschaft. De vernieuwing maakte tevens de weg vrij voor verdere automatisering.

Voor een beter beheersbare retourstroom nam Betapress een nieuw tijdschriftenkrat in gebruik en werden er twaalf retourverwerkingsmachines met camera aangeschaft. De vernieuwing maakte tevens de weg vrij voor verdere automatisering.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam:   Leverancier/dienstverlener: Technisch Buro West-Brabant
Plaats: Breda   Onderleverancier/-dienstverlener: CurTec Nederland
Branche:   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype:   Datum ingebruikname:
Productnaam: Curtec / Siemens  

Al jarenlang verzorgt Betapress uit Gilze de distributie van tijdschriften door heel Nederland op basis van een pushstrategie. Als gevolg van die strategie kent het bedrijf ook een retourstroom. “We leveren 2.000 titels aan ongeveer 10.000 verkooppunten. Dan kun je natuurlijk nooit voorspellen hoeveel er verkocht wordt. Retourstromen horen er dus bij”, stelt Raymond Cools, manager operations bij Betapress.

     

Betapress wilde de retourstromen beter beheersbaar maken. “Ze waren niet betrouwbaar en controle op de retouren was lastiger te realiseren, omdat het een administratief proces was waarbij steekproefsgewijs werd gecontroleerd”, vervolgt Cools.

       

Nieuw krat

Betapress ging op zoek naar een nieuw, uniform verpakkingsmiddel. In de oude situatie werden de retourtijdschriften in de daarvoor beschikbaar gestelde retourtassen of in bananendozen verzonden. “Dat was vaak een rommelig geheel, dat het werk op de werkvloer er ook niet makkelijker op maakte”, weet Cools.

De nieuwe verpakking werd gevonden in het tijdschriftenkrat, ontwikkeld door Curtec. Dit nestbare krat laat zich in gevulde toestand snel en solide stapelen, zodat omsnoeren overbodig is.

          

Voor de verwerking van de retourstroom werden twaalf retourverwerkingsmachines van Siemens aangeschaft. De machines maken een image van de tijdschriften en sorteren en tellen deze, waardoor creditering van de niet-verkochte tijdschriften aan de verkooppunten snel, efficiënt en betrouwbaar verloopt. Maar Betapress wilde meer.

        

Concept

Voor de uitwerking van het nieuwe concept werd de hulp ingeschakeld van Technisch Buro West-Brabant uit Dorst, dat een concept ontwierp dat voordelen biedt voor het gehele proces van inpakken en retournemen. Het begint bij de orderverwerking. Hier worden op twee lijnen en met behulp van het pick-to-light principe alle orders verwerkt op de juiste routevolgorde. Elke lijn heeft een capaciteit van 300 kratten per uur.

“De verzamelde en samengestelde order wordt aan het einde van een lijn gewogen. Op die manier controleert het systeem of er niet te veel of te weinig tijdschriften in een krat zitten”, licht Cools toe.

       

De gevulde kratten worden voorzien van een sticker met alle relevante klantgegevens. Die gegevens worden vervolgens gekoppeld aan de unieke code van het krat. Cools: “Zo weten we precies welke klant welk krat krijgt en ontstaat er dus een ideale tracking en tracing situatie.” De stromen van beide orderverzamellijnen komen samen bij een palletiseerrobot. Hier worden de kratten op routevolgorde gestapeld, waarna de distributie kan beginnen.

       

Drie retourstromen

De chauffeur die de volle kratten afgeeft bij de verkooppunten neemt zowel de lege kratten als de met niet-verkochte tijdschriften gevulde kratten retour.

De eerste groep, de lege tijdschriftenkratten, worden in kolommen van 18 hoog gelost bij een portaalrobot. Deze robot neemt telkens twee kolommen van de pallet en plaatst die op een rollenbaan. Vanaf hier worden de kolommen naar een zogeheten ontnester getransporteerd, waar de kratten worden ontstapeld en automatisch gescand. “De gescande informatie wordt meteen doorgegeven aan ons SAP-systeem. Op die manier weten we precies welke klant welke kratten heeft teruggestuurd”, vervolgt Cools.

          

De tweede groep, de gevulde retourkratten, wordt gedepalletiseerd door een knikarmrobot. Ook hier wordt automatisch de klantcode gelezen en gekoppeld aan het krat. Met behulp van vacuümtechniek worden de kratten geopend. De geopende kratten worden vervolgens getransporteerd naar één van de twaalf retourverwerkingsmachines van Siemens. Op de werkplek wordt elke krat mechanisch onder een hoek van 45 graden geplaatst, waarna de tijdschriften handmatig op een transportband worden geplaatst en door de camera’s worden herkend.

       

Dan is er nog een derde retourstroom: de lege pallets. Deze worden handmatig gestapeld en met behulp van een heftruck naar de palletiseerrobot gebracht.

      

Forse besparing

Het concept levert Betapress een besparing op van een miljoen euro per jaar. De terugverdienperiode is ongeveer drie jaar. “Maar ook op de punten service en kwaliteit zijn we er behoorlijk op vooruit gegaan”, zegt Cools. “Met name als het gaat om de retourstromen hebben we een goede slag gemaakt. Er is inmiddels een betrouwbare administratieve afwikkeling en een waterdichte controle.”

         

Kader bij artikel:

  • 2.000 TITELS

• 10.000 verkooppunten

• 12 retourverwerkingsmachines Siemens

• 150.000 tijdschriftenkratten van Curtec in pool

• Concept Technisch Buro West- Brabant

Reageer op dit artikel