artikel

6.3 Stappenplan voor shortlist

Warehousing

6.3 Stappenplan voor shortlist

Globaal zijn er zo’n vijftig bekende merken van vorkheftrucks en magazijntrucks, de vele buitenlandse fantasiemerken en klonen niet meegerekend. Het aantal aanbieders betreft een veelvoud daarvan. Die kun en wil je niet allemaal om een offerte vragen. Daarom is het uit praktische overwegingen zaak een keuze te maken tussen drie tot maximaal vijf merken en aanbieders.

Hoe je van een longlist van 50 merken tot een shortlist van 3 tot 5 komt, is een kwestie van schiften. Die keuze kan op basis van eigen praktijkervaring met die merken zijn, maar ook een positieve ervaring van een relatie met een ander merk kan daarbij meewegen. In hoofdstuk 7 staan een aantal referenties van logistieke bedrijven die onlangs in intern transportmaterieel hebben geïnvesteerd. Een voorselectie puur op basis van catalogusprijs is ook mogelijk. Een geschikt low-budget merk erbij betrekken is dus absoluut niet verkeerd.

 

Transport+Opslag publiceert iedere maand een onafhankelijke in eigen beheer uitgevoerde heftrucktest. Op logistiek.nl staat een overzicht van alle heftrucktesten vanaf 1999 tot en met heden, met een selectietool op trucktype, aandrijving en hefcategorie. Er is dus een gerede kans dat uw trucktype erbij zit. In de heftrucktesten worden soortgelijke trucks met elkaar vergeleken wat betreft prestaties, productiviteit en energieverbruik. De leveranciers van de geteste trucks staan ook in het testverslag.

 

Essentieel is dat de geselecteerde trucks geschikt zijn voor het werk dat ze moeten verrichten en onderling vergelijkbaar zijn. Dus de hefvermogens en prestaties moeten vergelijkbaar zijn, net als het aandrijfprincipe (elektrisch of verbranding). Ook ergonomische factoren moeten zoveel mogelijk overeenstemmen met wat de trucks bieden en wat de eigen eisen en wensen zijn.

 

Uiteindelijk zult uzelf die keuze toch moeten maken. Deze paragraaf in de handleiding kan daarbij behulpzaam zijn.

 

Stap1

 • Kies 1 of 2 topmerken
 • Kies 1 of 2 B-merken
 • Kies 1 low-budget merk

Stap 2

 • Selecteer de importeur en/of regionale leverancier van de 5 geselecteerde merken en nodig ze bij u uit om de magazijnsituatie te bekijken. Zij hebben veel ervaring en denken graag met u mee
 • Maak uw investeringswensen kenbaar en vraag een schriftelijke offerte aan voor zowel koop, huur en lease en vraag naar de kosten voor een (all-in) onderhoudscontract
 • Vraag of het mogelijk is om referenties te bezoeken die met dezelfde trucks in een vergelijkbare situatie werken (zie ook hoofdstuk 7)
 • Vraag of er een mogelijkheid is voor een demotruck (zie ook hoofdstuk 6)

Stap 3

 • Vergelijk de offertes onderling nauwgezet; let daarbij niet alleen op de aanschafprijs, maar kijk ook naar de truckspecificaties, geboden service, garantie, levertijden en voorwaarden
 • Stel desgewenst het aantal selecties naar beneden toe bij

Stap 4

 • Nodig de overgebleven partijen uit voor een gesprek en onderhandel over prijs en mogelijke opties; dit kan zowel gezamenlijk, als apart
 • Breng eventuele inruil ter sprake en onderhandel over de restwaarde

Stap 5

 • Regel een demotruck als er nog twijfels tussen de overgebleven aanbieders zijn (zie ook hoofdstuk 6)
 • Neem daarna pas een definitieve beslissing voor een merk en een leverancier
Reageer op dit artikel