artikel

2.1 Slijtage

Warehousing

Ook een heftruck heeft niet het eeuwige leven. Met het oplopen van de draaiuren neemt hoe dan ook de slijtage aan heftrucks toe. Slijtage is uiteraard sterk afhankelijk van de inzetduur, de belasting en de werkomstandigheden.

 

Toegenomen kosten voor onderhoud en reparatie zijn een indicatie van een verouderde heftruckvloot. Vervanging wordt dan op een gegeven moment noodzakelijk. Kies dan wel voor modernere en productievere trucks die bij voorbeeld meer pallets per uur verzetten. Houd ook rekening met verbeteringen op het gebied van ergonomie en bedieningsgemak.

 

Standaard onderhoudskosten

De eindgebruiker kan de onderhoudskosten van het begin af aan zelf monitoren en terugrekenen naar de onderhoudskosten per draaiuur. Als deze boven een bepaalde grens uitkomen, is dit een indicatie dat de trucks aan vervanging toe zijn.

Redelijk standaard onderhoudsbedragen die een eindgebruiker aan een leverancier voor een All-in onderhoudscontract betaalt zijn:

  • Heftrucks       1,50-1,70 euro per draaiuur
  • Elektropallettrucks en stapelaars  2,00 euro per draaiuur
  • Smallegangentrucks (combitrucks)           5,50 per draaiuur 

Vallen de onderhoudskosten structureel hoger uit, dan is het raadzaam vervanging te overwegen.

Reageer op dit artikel