artikel

Trends in ICT & Logistiek 2008

Warehousing

Trends in ICT & Logistiek 2008
trends in ICT & Logistiek - voicepicking

Speciaal voor bezoekers van ICT&Logistiek zette de redactie van Logistiek.nl de belangrijkste trends op een rij: ERP gaat online, WMS doorbreekt muren, TMS wordt mobiel, RFID volwassen en voicepicking verovert de wereld.

Bij ICT in de logistiek moet onderscheid worden gemaakt tussen software en hardware. De belangrijkste softwaretoepassingen in de logistiek zijn ERP, WMS en TMS. Bij hardware denken we vooral aan hulpmiddelen voor Automatische Identificatie zoals barcodescanners en boordcomputers. Hieronder worden per categorie de belangrijkste trends beschreven.

 

Trends in ERP

De belangrijkste trends op het vlak van ERP draaien om het web. Bedrijven hoeven niet meer zelf een ERP-pakket te implementeren en te hosten, maar ze kunnen de functionaliteit via internet huren bij hun Application Service Provider (ASP). Deze ontwikkeling wordt ook wel SaaS genoemd: Software as a Service.

 

Lees verder: ERP nog toegankelijker dankzij internet

 

 

Trends in WMS

Basisprocessen zoals inslag, opslag en uitslag vormen voor de meeste warehouse management systemen (WMS) geen probleem meer. Maar ook gebeurtenissen buiten het magazijn hebben invloed op de prestaties in het magazijn. Denk eens aan die containers uit China die maar niet in Rotterdam willen arriveren. Steeds meer WMS-leveranciers ontwikkelen tools waarmee geanticipeerd kan worden op dit soort gebeurtenissen.

 

Lees verder: WMS gaat verder dan basisprocessen

 

Trends in TMS

Om informatie uit te wisselen met opdrachtgevers en de kosten beter te beheersen hebben logistiek dienstverleners en transporteurs veel te maken met communicatie tussen systemen. Innovaties op het gebied van TMS-software richten zich dan ook vooral op het ontwikkelen van interfaces. De afgelopen jaren lag de nadruk op koppelingen met mobiele oplossingen die realtime zicht geven op de werkvloer, zoals boordcomputers en handheld terminals.

 

Lees verder: TMS-markt wordt volwassen

 

Trends in Auto ID

De belangrijkste trends op het gebied van automatische identificatie zijn RFID en voice-technologie. RFID-tags worden goedkoper en minder foutgevoelig en veel grote bedrijven zetten de technologie al in voor hun tracking & tracing. Wat momenteel ook hot is in magazijnomgevingen is spraakherkenning (voice recognition). In de meeste grote magazijn zijn orderpickers inmiddels uitgerust met een voiceterminal waarmee ze rechtstreeks met het WMS kunnen “praten”.

 

Lees verder: Trends in Auto ID (expertartikel)

Lees ook: hoe werkt voice recognition (vraagbaak)

Reageer op dit artikel