artikel

Rolec levert betrouwbaarder met RFID

Warehousing

Logistieke dienstverlener Rolec uit Ochten heeft voor de distributie van leermiddelen en schoolattributen eind vorig jaar een RFID-systeem in gebruik genomen. Rolec koos voor deze oplossing omdat de bestaande sorteerinstallatie in het magazijn de groei niet aankon en er bovendien geen ruimte was om dit systeem verder uit te breiden.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 7 maart 2008.

Rolec dat voor twee marktleidende leveranciers van leermiddelen, schoolmeubilair en andere toebehoren, de opslag en expeditie verzorgt, merkte twee jaar geleden dat in de piekperiodes, van mei tot en met september, er per dag steeds meer pallets verwerkt moesten worden. “Onze mensen moeten in die periode enorm veel colli’s pallettiseren van met name jaarorders. In 2006 kregen we te maken met een capaciteits–tekort. We besloten toen om te gaan zoeken naar een passende oplossing, want de bestaande sorteerinstallatie kon de drukte niet meer aan. De inzet van extra mensen was ook geen optie omdat we daarmee niet de groeiende orderstroom konden opvangen”, zegt Rien van Eck, logistiek manager bij Rolec. Uitbreiding van de sorteerinstallatie bleek niet mogelijk omdat er eenvoudig weg onvoldoende ruimte was.

Beursbezoek

Binnen Rolec werd onder leiding van Van Eck een projectteam opgezet, dat naar een oplossing moest zoeken voor de langere termijn. “Wat je dan gaat doen is bijvoorbeeld beurzen bezoeken om te kijken of daar iets geschikts tussen staat. Tijdens de beurs Inkoop & Logistiek kwamen we in contact met de RFID-oplossing die CaptureTech onder andere had geïmplementeerd bij boekenhandel Selexyz Scheltema. Wat ons aansprak was dat zij, ten opzichte van andere auto-id partijen, ons echt een RFID praktijkvoorbeeld konden laten zien.”

Met Capturetech werd besloten om in de expeditieruimte waar pallets worden verpakt een proefopstelling van een RFID-voorziening te plaatsen. De eis van Rolec was dat alle labels van de dozen op een pallet moeten worden uitgelezen. “Alle dozen op een pallet zijn voor een klant en die moet foutloos uitgelezen worden en ook corresponderen met het ritnummer”, aldus Van Eck.

De pilotfase van de RFID-opstelling liep naar behoren. “De eerste resultaten waren veelbelovend. We merkten dat het uitlezen van de RFID-tags bijna feilloos verliep.” Probleem vormde wel het uitlezen van tags op producten als klei en lijm waar vocht en ijzer in zitten. “De leesbaarheid van de tags op deze producten hebben we extra getest en dat bleek na verloop van tijd toch voldoende te zijn. Eind mei konden we uiteindelijk live gaan met het systeem.”

Controlepunten

De RFID-installatie die er nu staat, zorgt volgens Van Eck voor een honderd procent zekere levering van de orders aan de klanten. De dozen voor een order gaan eerst in een transportbak met daarin een RFID-tag. “De order is gekoppeld aan de transportbak waarin de doos zit en die passeert vervolgens diverse controlepunten in het systeem en krijgt uiteindelijk van een label uitgedraaid door een RFID-printer .”

Zodra een doos gereed is, rolt deze via de rollenbaan naar het eindstation, de RFID-installatie van CaptureTech, waar tijdens het sealproces de labels op de dozen worden uitgelezen met behulp van een RFID-reader. De samenstelling van de pallet wordt door een controleur vergeleken met de bestelorder. “Als er een doos op een pallet staat die er niet op thuishoort, krijgt de controleur daar gelijk melding van op zijn monitor en kan hij ingrijpen. Dankzij dit RFID-systeem weten we nu voor bijna honderd procent zeker dat een school de juiste bestelling ontvangt van ons.”

Tweede installatie

Volgens Van Eck is er in de toekomst de mogelijkheid voor nog een tweede RFID-opstelling met sealinstallatie. “We denken daar serieus over na, want dit systeem bespaart ons tijd en mankracht en zorgt voor honderd procent leverbetrouwbaarheid.

Rolec

Rolec faciliteert als logistiek dienstverlener een bedrijvengroep in Ochten (Betuwe). De groep bestaat uit Rolf, Koks Gesto, Tebbe en Simplex International die voornamelijk leverancier zijn van leermiddelen, schoolmeubilair en andere toebehoren. Vanuit het centrale magazijn van 10.000 vierkante meter verzorgt Rolec voor deze bedrijven onder andere het logistieke proces, zoals de inkoop, opslag, de orderverwerking en de distributie. In het magazijn liggen 19.000 artikelen op voorraad. In het hoogseizoen verwerkt Rolec rond de 70.000 orderregels per week en zijn er wekelijks zo’n honderd ritten naar de diverse aflever–adressen.

Reageer op dit artikel