artikel

Afval persen tot balen brengt geld in het laatje

Warehousing

Afval persen tot balen brengt geld in het laatje
Geperst afval

dit artikel bevat een foto-albumMet een balenpers kunnen grote hoeveelheden oud papier, karton, piepschuim (EPS), wikkelfolie en zelfs blik worden samengeperst tot compacte handelbare pakketten. Deze zijn gemakkelijk te stapelen en nemen op de werkvloer minder ruimte in beslag dan containers. Bij recycling levert dit afval vaak ook nog geld op.

Het grote voordeel van balenpersen zit in het kleinere volume van het afval. Dit levert een kostenbesparing op in het geval er wordt opgehaald en afgerekend op basis van het volume.

 

De meeste gemeenten en vuilophalers werken (en factureren) nog steeds op basis van containerlediging en niet zozeer op basis van gewicht. Dus hoe meer afval er wordt samenperst, hoe groter de besparing op de afvalkosten. Afvalstromen gescheiden aanleveren en in balen persen voor recycling levert zelfs geld op. Dit maakt de investering in een balenpers nog aantrekkelijker.

 

Investering

Voor recyclebaar afvalmateriaal wordt een kiloprijs gehanteerd en hoe meer er van in de container past, des te meer levert het op. Het gewicht en de omvang van de baal is sterk afhankelijk van het formaat en vulgewicht van de balenpers en de persdruk. Daarbij geldt hoe groter de capaciteit van de balenpers, des te hoger het prijskaartje. Er zijn halfautomatische en volautomatische persen verkrijgbaar die balen maken van 20 kilo tot 600 kilo en meer. Een eenvoudige, kleine en lichte balenpers zit op een prijsniveau rond de 3000 euro, tot circa 10.000 euro voor een goede middenmoter, oplopend tot wel 100.000 euro voor de grootste, zwaarste en krachtigste exemplaren. De investering moet dan ook worden afgewogen tegen de eventuele inkomsten uit recycling en de besparing op de kosten van restafvalverwerking. Een goede leverancier van deze balenpersen berekent met de eindgebruiker vooraf het break-even point. Zo zijn er bedrijven waar een balenpers beslist niet uit kan, maar ook bedrijven die een pers binnen een half jaar terugverdienen.

 

Toepassing en werking

De balenpers is overal toepasbaar waar afval vrijkomt en kan dus ook heel goed in een warehouse en distributiecentrum worden ingezet. Balenpersen zijn er in een verticale en een horizontale opstelling. De verticale opstelling neemt maximaal een paar vierkante meter vloeroppervlak in beslag, maar heeft doorgaans een lagere verwerkingssnelheid dan een balenpers in een horizontale opstelling, waar veel meer afval in kan. Verticaal opgestelde balenpersen staan vanwege het relatief hoog liggende zwaartepunt in principe vast op de vloer gemonteerd; anders kantelen deze gemakkelijk om. Sommige horizontaal opgestelde balenpersen zijn ook verkrijgbaar in een mobiele uitvoering met wieltjes, waarmee ze gemakkelijk naar de plek waar het afval vrijkomt, zijn te verplaatsen.

Verder onderscheiden balenpersen zich ten opzichte van elkaar door het persmechanisme. Dit kan afhankelijk van het type elektromechanisch, of elektrohydraulisch worden gedaan met behulp van éénfase 220-240 Volt of driefase krachtstroom 380-400 Volt.

 

Perslucht

Er zijn ook persinrichtingen met behulp van perslucht. De persdruk daarvan is wat lager, maar wel constant en het comprimeren verloopt stiller en ze zijn goedkoper dan de overige persmethodes. Verticale balenpersen zijn er in een voorlader en bovenlader uitvoering. Sommige daarvan kunnen aan elkaar gekoppeld worden, waardoor verschillende afvalsoorten gelijktijdig door één pers worden gecomprimeerd. Horizontale balenpersen zijn zogenoemde zijladers; dit vergemakkelijkt de vulling. Het gewicht van het samengeperste eindproduct is afhankelijk van het materiaal en de compressiegraad, maar kan oplopen van 25 tot 500 kg per samengeperste baal. De balen passen na persing vaak precies op een hele of halve europallet en kunnen dan met een vorkheftruck naar buiten worden gebracht voor dumping in een afvalcontainer, of koud gestapelde bulkopslag in een loods. Vandaar af volgt de reguliere inzameling door de afvalverwerker naar de vuilstortplaats, de verbrandingsoven, of het recyclebedrijf.

 

Compressie

Het principe van de balenpers is te vergelijken met de compressieklep van een standaard vuilniswagen. Via de open achterzijde gaat het afval er in, waarna een hydraulische klep de massa comprimeert. Zonder dit comprimeren zit iedere vuilniswagen binnen de kortste keren vol. De balenpers bestaat uit een container met een ingebouwde pers, die het afval aanzienlijk comprimeert om ruimte te besparen. Afgedankt papier, kartonnen dozen, folie, piepschuim en blik nemen in een standaard afvalcontainer veel ruimte in beslag. Een volle container bestaat dan ook hoofdzakelijk uit lucht en vol is vol. Een balenpers kan diverse soorten volumineus papier, folie, piepschuim, kartonafval en zelfs blik verwerken en binnen een minuut samenpersen, waardoor het volume afhankelijk van de persdruk tussen de 80 en 90 procent afneemt. Tijdens het comprimeren wordt de baal afhankelijk van het systeem gedeeltelijk omwikkeld met omsnoeringsmateriaal om de boel bij elkaar te houden. Alleen het afbinden moet dan nog handmatig gebeuren. Bij veel balenpersen wordt de lading vervolgens (half)automatisch uitgeworpen, waarna de machine beschikbaar is voor een volgende lading.

 

Balans

Scheiding van afval in het magazijn is altijd een eerste vereiste. In het algemeen geldt: hoe meer de afvalstromen zijn gescheiden, hoe goedkoper het is om het te laten afvoeren. Daar staat tegenover dat hoe meer er wordt gescheiden, hoe meer werk daarmee gemoeid is. Er moet dus een balans worden gevonden tussen milieu en bedrijfseconomisch verantwoord bezig zijn. Nu is het zo dat de meeste (logistieke) bedrijven al scheiden in papier/karton, folie/plastic en restafval. Het is voor de hand liggend dat piepschuim en blik in de nabije toekomst ook al bij de bron uit het restafval wordt gehaald. Plastic en folie brengen per kilo al veel meer op dan papier/karton. Dat maakt het steeds interessanter deze stroom te scheiden.

 

Verwerking

Het is dus niet de bedoeling om de balenpers maar lukraak te vullen met een mix aan divers afvalmateriaal. Deze kan dat wel verwerken tot een compacte baal, maar die baal is dan in ieder geval waardeloos voor recyclebedrijven. Bovendien geldt deze afvalmix als restafval. Het afvoeren daarvan valt in de hoogste prijscategorie. Bovendien eisen gemeentelijke reinigingsdiensten en particuliere afvalinzamelaars tegenwoordig meestal gescheiden inzameling. Met een afvalverwerkingsbedrijf kunnen afspraken worden gemaakt over de prijs van de afvalverwerking en de ophaalfrequentie per dag, week of op afroep. De ophaalfrequentie is afhankelijk van het aanbod. De prijs van de afvalverwerking is weer sterk afhankelijk van de volumehoeveelheid, of het gewicht. Als men een container met ongesorteerd restafval aanlevert met een gewicht van bij voorbeeld 350 kilogram, kost dit doorgaans flink geld. Aanlevering van dezelfde hoeveelheid balen recyclebaar karton/papier en plastic/folie brengt doorgaans een redelijk goede prijs op. Zelf afleveren brengt het meeste op.

 

Praktijkcase

Logistiek manager Hans Mom van Netlog Vihamij in Arnhem vond de afvalverwerkingskosten te hoog oplopen. Deze logistiek dienstverlener voor diverse groothandels in bouwmaterialen kampt vooral met bergen folieafval waarmee de diverse bouwmaterialen op de pallets zijn vastgesnoerd. Voorheen ging dit afval rechtstreeks in een container, die dan ook binnen de kortste keren vol zat. Wekelijks kwam afvalverwerker Sita deze container halen en factureren. Het gewicht van de aangeleverde folie in de container was relatief laag, dus dat leverde erg weinig recyclinginkomsten op. Met een pneumatische balenpers van Miltek wordt al het afval nu gecomprimeerd tot compacte balen. De compressiegraad is 8:1 met andere woorden: waar hij vroeger 8 afvalcontainers voor nodig had, past nu dezelfde hoeveelheid afvalfolie in één enkele container. Met een retourbedrag van om en nabij 45 euro per ton folieafval en veel lagere transportkosten heeft Mom zijn doel bereikt.

 

Voordelen

De afvalkosten stijgen almaar, met 20% in de laatste 4 jaar. In Nederland komt jaarlijks ruim 60 miljoen ton afval vrij, in Europa 2 miljard ton. De grootste afvalstromen zijn bouwafval en industrieafval. Bij logistieke ondernemingen komt vooral veel karton en folie vrij. De prijs van oud papier, karton en kunststof folie fluctueert sterk en is mede afhankelijk van de aangeboden hoeveelheid, de kwaliteit, de marktvraag en de transportkosten. De onderstaande vermelde prijzen per kilo zijn dan ook een indicatie.

Voor bedrijven levert het verkleinen van afval het volgende op:

  • blank plastic/wikkelfolie kan tot circa 25 eurocent per kilo opleveren
  • bont plastic/wikkelfolie kan tussen de 10 tot 15 eurocent per kilo opleveren
  • papier./karton kan momenteel circa 4 eurocent per kilo opleveren
  • 40% tot 70% besparing op totale afvalkosten door het verkleinen van het afvalvolume
  • minder opslagruimte nodig door kleinere afvalcontainer
  • opgeruimde werkplekken
  • milieubewuster omgaan met afval

 

Reacties: martin.althoff@reedbusiness.nl

 

Leveranciersoverzicht

Dit is een aanvulling op het oorspronkelijke artikel over balenpersen uit Transport+Opslag nummer 12 van 2007 pagina’s 22 t/m 24. Het onderstaande leveranciersoverzicht wordt waar nodig bijgewerkt.

 

Balenpersenleveranciers

Naam

Plaats

Merk

Website

ABT
Afvalbewerkingstechn.

Oldenzaal

MacFab

www.afvalbewerkingstechniek.nl

NVA

Valvan

Tiek

AKAHA

Gouderak

Valpak

www.akaha.nl

Welger

APK

ANV

KNL

Alfa Milieutechniek

Goor

Dixi

www.alfa-milieutechniek.nl

Balemaster Europe

Nuth

Balemaster

www.balemaster.nl

Bollegraaf

Appingedam

Bollegraaf

www.bollegraaf.com

Bramidan

Roelofarendsveen

Bramidan

www.bramidan.nl

de Breuk

Alphen a/d Rijn

Albers

www.debreukbv.nl

Dixi

Gansow

Orwak

Coeman packaging

Waregem (B)

Pressmaster

www.coeman.be

Cushion Pack Benelux

Nieuwerkerk

HSM

www.cushionpack.nl

a/d IJssel

De Jong
Milieusystemen

Hengelo

BP

www.dj.nl

Compact

Solopress

Eco-Compak

Rijnsburg

Compak

www.eco-compak.nl

Havu

Brummen

Havu

www.havu.nl

Mil-tek Nederland

Den Bosch

Mil-tek

www.miltek.nl

MultiNET

Rijen

Multinet

www.multinet.nl

Stansz Environment
Systems

Dronrijp

Stansz

www.stansz.nl

Multipack

Pottinger

Techno Trend

Haaksbergen

Strautmann

www.technotrend.nl

Tomra Orwak

Apeldoorn

Orwak

www.orwak.nl

Versteegh verpakkingen

Beek & Donk

Bramidan

www.versteeghverpakkingen.nl

Waste Solutions

Valthermond

Mil-tek

www.wastesolutions.nl

Wortelboer Holland

Reeuwijk

KSM

www.wortelboer-holland.nl

 

Reageer op dit artikel