artikel

Ergonomie en training

Warehousing

Een goed ergonomisch ontwerp zorgt ervoor dat de bestuurder zijn werk de gehele dag comfortabel en efficiënt kan uitvoeren. Waar kan u dan opletten?

Met een goede hef- of magazijntruck wordt de kans op blessures en ziekteverzuim verkleind. Daardoor blijft de productiviteit hoog en de totale kosten laag.

 

Ergonomisch

Enkele belangrijke kenmerken van een goed ergonomische ontwerp zijn:

  • gemakkelijk op- en afstappen
  • een comfortabele stoel
  • doordacht geplaatste bedieningselementen (die moeiteloos kunnen worden bediend)
  • eenvoudige en gemakkelijk af te lezen instrumenten
  • goed zicht in alle richtingen

 

Moet personeel worden getraind?

Ja. Volgens een EU-richtlijn moet al het bedieningspersoneel van mechanische transportinrichtingen worden getraind maar over de exacte inhoud van de trainingen wordt geen melding gedaan. U moet wel kunnen aantonen dat uw personeel getraind is en een certificaat is dan bruikbaar.  

De duur van de verschillende trainingscursussen varieert, afhankelijk van de te bedienen apparatuur, van een halve dag tot twee à drie dagen. Bijna iedere heftruckdealer verzorgt dergelijke trainingen.

Daarnaast zijn er niet-merkgebonden opleidingsinstituten waar heftruckcursussen kunnen worden gevolgd. Een opleiding kan bij het instituut of binnen uw eigen bedrijf worden geregeld (in-company). De cursusleiders dienen ook algemene instructie- en veiligheidsrichtlijnen te kunnen leveren.

 

Meer info: Overzicht van opleiders

Reageer op dit artikel