artikel

Workshop voorraadbeheer: snel geld besparen

Warehousing

Workshop voorraadbeheer: snel geld besparen
Paul Durlinger in workshop voorraadbeheer

Veel bedrijven kampen met te hoge voorraadkosten. Volgens workshopleider Paul Durlinger kunnen bedrijven met een eenvoudige analyse al snel verbeteringen behalen.

Workshopleider Paul Durlinger begrijpt niet waarom bedrijven zo weinig aandacht aan de hoogte van hun voorraden besteden. Met een eenvoudige ABC-analyse kan vaak al veel geld worden bespaard. ‘In Excel kun je zien welke producten de hoogste voorraadwaarde vertegenwoordigen. Reken voor deze producten vervolgens uit voor hoeveel weken je op voorraad hebt. Bij vrijwel ieder bedrijf waar ik kom, blijkt dat er veel meer voorraad aanwezig is dan noodzakelijk.’

 

Hoeveel bestellen en wanneer

Het werk van een voorraadbeheerder bestaat feiteljjk uit niet meer dan het beantwoorden van twee vragen, doceert Durlinger: hoeveel bestellen en wanneer. Bij het bepalen van de voorraadstrategie voor een product stel je vast of je op vaste dan wel variabele tijdstippen wilt bestellen, en of je een vaste dan wel variabele hoeveelheid bestelt. Het antwoord hierop hangt vooral af van de onzekerheid in de vraag en de levertijden van toeleveranciers.

 

Wie is eigenlijk verantwoordelijk voor voorraad

Voorraadbeheer is vooral ook een organisatorische kwestie. Durlinger: ‘Wie is verantwoordelijk voor de voorraadhoogte?, dat is bij menig bedrijf totaal onduidelijk. Als een verkoper een te hoge forecast afgeeft dan moet je hem ook verantwoordelijk maken voor de voorraad die hiervoor wordt opgebouwd.’

 

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel