artikel

Workshop locatiebepaling; de logistieke hotspots

Warehousing

Workshop locatiebepaling; de logistieke hotspots
workshop Jaarcongres Warehousing

Is de persoonlijke voorkeur van de directeur doorslaggevend bij de bepaling van de vestiginglocatie van een nieuw dc? In dit geval heeft het weinig zin om de diverse criteria langs te lopen, die Kees Verweij (TNO) als workshopleider liet zien. Hij toonde de Logistieke Kaart van Nederland (gemaakt door het Vakblad Logistiek).

Sommige deelnemers vonden andere criteria belangrijk, zoals de plek waar veel afnemers of toeleveranciers gevestigd zijn.

 

Doorslaggevende factoren
Verweij legde de kostenfactoren naast kwalitatieve factoren. Zijn belangrijkste aanbeveling was: “Kies drie of vier doorslaggevende factoren en ga daarmee een ranking maken. Vervolgens kun je andere criteria toevoegen.”

 

‘Campusachtige aanpak…’

In dezelfde workshop liet Ruud Weijmans (Goodman) zien, dat strategische keuzes anders worden ingevuld dan in het verleden. “Er is een trend naar een campusachtige aanpak om te kunnen schuiven met medewerkers.” De locatiekeuze van verladers is volgens Weijmans wezenlijk anders, dan die van logistiek dienstverleners. “Dat zie je ook terug in de inrichting van dc’s.”

Uit de praktijk kwam het voorbeeld van Ceva Logistics, die koos voor Willebroek ter vervanging van Mechelen. Jos Kuypers zei daarover: “Voor ons telde vooral het sociale aspect. We hebben bewust gekeken in de omgeving om mensen te behouden. Bovendien kun je zo op één locatie afbouwen en op de ander opstarten. Overigens, als Venlo de belangrijkste hotspot is, kun je daar beter niet gaan zitten.”

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel