artikel

Workshop arbeidsmarkt: logistiek heeft imagoprobleem

Warehousing

Workshop arbeidsmarkt: logistiek heeft imagoprobleem
Workshop logistieke arbeidsmarkt

De logistieke sector kan moeilijk aan bekwaam middenkader komen. HR-adviseur Ria Stienen daagt de logistieke sector uit verder te kijken dan de neus lang is.’Waarom werken er zo weinig vrouwen in de logistiek? En waarom nemen jullie geen mensen van boven de 55 jaar aan?

De logistieke sector kampt momenteel met een groot personeelstekort. Vooral aan middenkader is lastig te komen. Discussieleider Ria Stienen stelt prikkelende vragen. ‘Waarom werven jullie geen vrouwen voor deze functies?’ Iemand in de zaal: ‘Vrouwen hebben niks met logistiek.’ Een ander: ‘Dat komt ook door een verkeerd imago. Bij logistiek denken mensen aan vrachtauto’s, daar hebben vrouwen inderdaad niets mee. Maar logistiek is vooral organiseren, en dat kunnen vrouwen misschien wel beter dan mannen.’

 

Oude werknemers

Een andere groep met potentie vormen de mensen in de leeftijdscategorie 55 tot 64 jaar. Deze groep wordt snel groter terwijl slechts een klein deel van hen nog actief deelneemt aan het arbeidsproces. ‘De perceptie is dat ze te duur zijn’, roept iemand. Stienen: ‘Dat is maar de vraag. Ik ken mensen die aan het einde van hun carriere best een stapje terug willen doen.’ Bedrijven blijken hier met hun personeelsbeleid vaak niet op ingesteld. Ook zijn de VUT-regelingen zodanig aantrekkelijk dat er voor ouderen geen prikkel is om nog gaan te werken.

 

Weinig aantrekkingskracht

De logistieke sector heeft te weinig aantrekkingskracht, niet alleen voor vrouwen maar ook voor nieuwkomers op de arbeidsmarkt. ‘Is onze eigen schuld’, stelt iemand. ‘Als je ziet hoe logistieke dienstverleners met hun magazijnpersoneel omgaan. Een dag van te voren horen ze pas of kunnen komen werken, en soms worden ze na drie uur alweer naar huis gestuurd. Als je zo met personeel omgaat moet je niet gek opkijken dat mensen liever ergens anders werken.’

 

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel