artikel

WMS geeft Ter Steege inzicht en sturing

Warehousing

WMS geeft Ter Steege inzicht en sturing
Ter Steege

De importeur van decoratieartikelen wilde meer inzicht in de voorraden en meer mogelijkheden om de stroom artikelen te sturen.

De importeur van decoratieartikelen wilde meer inzicht in de voorraden en meer mogelijkheden om de stroom artikelen te sturen.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Ter Steege   Leverancier/dienstverlener: 0
Plaats: Rijssen  
Branche: groothandel non-food   Bedrijfsgrootte: middelgroot: 100 – 399 werknemers
Bedrijfstype: Groothandel   Datum ingebruikname: 01-05-2007
Productnaam: Locus WMS  

Ter Steege ging een maand geleden live met het WMS van Locus, onderdeel van Centric. De importeur van decoratieartikelen wilde meer inzicht in de voorraden en daarnaast meer mogelijkheden om de stroom artikelen te sturen. De livegang verliep volgens Johan Zwoferink wonderbaarlijk soepel. “We waren van allerlei kanten gewaarschuwd dat het wel eens tegen zou kunnen vallen. Dat viel dus reuze mee.”

 

Ter Steege ging een maand geleden live met het WMS van Locus, onderdeel van Centric. De importeur van decoratieartikelen wilde meer inzicht in de voorraden en daarnaast meer mogelijkheden om de stroom artikelen te sturen. De livegang verliep volgens Johan Zwoferink wonderbaarlijk soepel. “We waren van allerlei kanten gewaarschuwd dat het wel eens tegen zou kunnen vallen. Dat viel dus reuze mee.”

Ter Steege maakte tot de implementatie geen gebruik van een warehouse management systeem. Het werken mét een WMS bevalt IT’er Zwoferink goed. “Laat ik een voorbeeld geven van de situatie vóór de implementatie: we krijgen vrij veel orders binnen, maar wisten niet hoeveel werk die orders met zich meebrachten. We wilden daar meer informatie over en dat ook kunnen sturen. Nu werken de werknemers volgens bepaalde routes, die door Locus worden aangegeven. Daarvoor hebben we trouwens ook het magazijn helemaal geoptimaliseerd. Al met al zijn er heel wat logistieke aanpassingen geweest.”

  

ERP

Waar veel bedrijven het niet aandurven om twee belangrijke softwarepakketten tegelijkertijd te implementeren heeft Ter Steege daar wel voor gekozen.

Zwoferink: “Het vrijwel tegelijkertijd implementeren van dergelijke pakketten is zeker een risico. Het trekt een zware wissel op de organisatie. Maar dat er al klanten van Locus zijn geweest om het WMS in werking te zien, is wel een teken dat het allemaal goed is gegaan. Doel tot het aanschaffen van de nieuwe systemen is meer inzicht en sturing te krijgen om onze klanten beter te kunnen bedienen. Fysiek hebben we het magazijn ook aangepast om zo efficient mogelijk te kunnen werken, onder andere zijn er in het warehouse doorrolstellingen geplaatst zodat we een aantal artikelen dichter bij elkaar konden zetten. Al met al maken we nu gebruik van een moderner systeem en dit komt het pickproces ten goede.”

  

Selectietraject

“Twee jaar geleden zijn we ons al gaan oriënteren op warehouse management software tijdens de WMS-dag in Ede. Daar hebben we gesprekken gevoerd met leveranciers. Ook hebben we er een prijs gewonnen van ONG. Zij hebben gratis onderzoek gedaan naar het beste systeem voor ons. Verder hebben we een bedrijf bezocht om te zien wat er mogelijk was. Maar doorslaggevend was toch het gesprek met Martin Swaters van Locus tijdens de WMS-dag. We zijn nu eenmaal geen multinational met verschillende adviseurs in de gelederen. Dus ga je voornamelijk af op je gevoel. Tijdens de eerste gesprekken heb je het dan over wat je wil en wat je van je leverancier verlangt. Het was toen ongeveer februari 2006. Maar omdat tegelijkertijd ook een nieuw ERP werd geimplementeerd, moest het een wel op het ander aansluiten. Daarvoor gingen de mensen van Unit 4 Agresso en Centric bij elkaar zitten. Lastig blijft toch het gieten van de basisgegevens in het WMS. Je verkijkt je altijd op de hoeveelheid werk die erin gaat zitten. Maar al met al resulteerde het wel in een vlotte livegang. En dat was toch het doel.”

    

Bedrijf:
Ter Steege, groothandel die de verschillende productgroepen levert: Indoor Potterie, Outdoor potterie, Tableware & Concepts en Souvenirs, onder de groep ‘Tableware & Concepts’ vallen artikelen van aardewek, porselein, hout, servetten, etc.

Software:
Locus WMS

Leverancier:
Centric Logistic Solutions

Live:
mei 2007

Projectleider:
Johan Zwoferink, vice-president en projectleider

Reageer op dit artikel