artikel

Speelgoedfabrikant live met ERP én WMS

Warehousing

Speelgoedfabrikant live met ERP én WMS
Dennis Nordsiek

Projectgegevens Bedrijfsnaam: SES Creative   Leverancier/dienstverlener: Exact Software Nederland Plaats: Enschede   Onderleverancier/-dienstverlener: AB Software & Consultancy Branche: overige industrie   Bedrijfsgrootte: Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname: 01-01-2007 Productnaam: Exact Globe en Exact Logistics   SES Creative, ontwikkelaar en producent van kinderspeelgoed, implementeerde in 2006 zowel een ERP als een WMS-oplossing. Beide projecten werden binnen […]

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: SES Creative   Leverancier/dienstverlener: Exact Software Nederland
Plaats: Enschede   Onderleverancier/-dienstverlener: AB Software & Consultancy
Branche: overige industrie   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname: 01-01-2007
Productnaam: Exact Globe en Exact Logistics  

SES Creative, ontwikkelaar en producent van kinderspeelgoed, implementeerde in 2006 zowel een ERP als een WMS-oplossing. Beide projecten werden binnen de afgesproken tijd opgeleverd. Dennis Nordsiek, hoofd productie/logistiek. “Maar we hadden ons wel enigszins verkeken op de hoeveelheid tijd die vooral de implementatie van het WMS in beslag nam.”

Overigens koos speelgoedfabrikant SES wel voor twee systemen die uit hetzelfde softwarehuis komen: Exact Globe 2003 en Easy Logistics. De laatste oplossing was ten tijde van het selectietraject nog zelfstandig binnen Easy Access.”

“Nu maakt het dus deel uit van het Exact portfolio. In de tussentijd is zowel Easy Logistics als Globe 2003 dusdanig aangepast dat beide systemen elkaar prima aanvullen. Toch bleek vooral het WMS niet naadloos aan te sluiten op het ERP, overigens deels door een onvoorziene omstandigheid.

 
Sisser

Dennis Nordsiek: “Toen we eenmaal zover waren dat we het WMS konden implementeren bleek dat onze handterminals niet over voldoende geheugen beschikten, dus we waren genoodzaakt om nieuwere aan te schaffen.”

“Uiteindelijk is het met een sisser afgelopen want de livegang op 1 januari verliep best wel goed.”

“De reden waarom we zijn overgestapt op een ander ERP is dat we van Exact te horen kregen dat de ondersteuning van ons vorige Exact voor Windows pakket zou stoppen. We zijn gaan rondkijken welke alternatieven er naast Exact Globe 2003 waren. Maar door twee redenen hebben we gekozen bij Exact te blijven. Op de eerste plaats hadden we in 2001-2002 bij de overgang van Exact voor Dos naar Exact voor Windows afgedwongen dat we in een later stadium bij de overgang naar Globe 2003 een goede prijs mochten betalen. En daarnaast bleek het ERP goed aan te sluiten op het WMS. Aangezien we warehousemanagement toch als een belangrijk onderdeel van onze activiteiten zien, hechtten we daar belang aan. Dat maakte dat we dus voor de zelfde leverancier kozen.”

“Van Exact voor Windows hebben we een jaar of vijf gebruik gemaakt. De reden dat we na Dos niet direct zijn overgestapt op Globe 2003 is dat dat pakket toen net op de markt was en we wilden niet het bedrijf zijn dat de kinderziektes van de nieuwe release zou oplossen.”
 
Negen maanden

“De start van de ERP-implementatie vond in maart van 2006 plaats. We hebben er zelf voor gekozen om negen maanden te reserveren voor het traject.”

“De implementatiepartner -A.B. Software- had een kortere tijd in gedachten. Ik ben me ervan bewust dat gebruikers doorgaans een implementatie in minder tijd willen doen dan we implementatiepartner adviseert, maar wij zijn wijs geworden door de overgang van Dos naar Windows. Dat was al een flinke klus, dus hebben we hier maar voldoende tijd voor uitbetrokken.”

“Tijdens de implementatie hebben we een aantal key-users aangesteld die op hun beurt weer hun medewerkers hebben opgeleid. Ze hebben allen uitgebreid getest op een demo model en dat ging goed, hoewel er al met al wel veel meer tijd in is gaan zitten dan we vooraf hadden bedacht.”

“In de maand december hebben we schaduw gedraaid, maar dat verliep niet helemaal soepel, met als oorzaak het handterminal-WMS probleem.”

Reageer op dit artikel