artikel

Compact WMS zorgt voor eenduidigheid

Warehousing

Compact WMS zorgt voor eenduidigheid
Bart van Boxtel

Projectgegevens Bedrijfsnaam: Singulus Mastering   Leverancier/dienstverlener: Logifact Group Plaats: Eindhoven   Branche: IT, professionele & overige dienstverlening   Bedrijfsgrootte: Bedrijfstype: Groothandel   Datum ingebruikname: 01-03-2007 Productnaam: LogiFactor WMS   Eerder dit jaar ging Singulus Mastering als één van de eerste live met LogiFactor WMS. Het compacte pakket is gebaseerd op de logistieke software van SAP. […]

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Singulus Mastering   Leverancier/dienstverlener: Logifact Group
Plaats: Eindhoven  
Branche: IT, professionele & overige dienstverlening   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Groothandel   Datum ingebruikname: 01-03-2007
Productnaam: LogiFactor WMS  

Eerder dit jaar ging Singulus Mastering als één van de eerste live met LogiFactor WMS. Het compacte pakket is gebaseerd op de logistieke software van SAP. Met de implementatie wist de wereldwijde marktleider in mastering systemen voor optische discs zijn logistieke operatie naar een hoger niveau te tillen.

“Voordat we in februari live gingen met LogiFactor WMS hadden we helemaal geen warehouse management systeem. Met de implementatie wilden we de efficiency en de kwaliteit in het magazijn verhogen. Bovendien mikten we op meer gedetailleerde informatie en een betere benutting van onze magazijnruimtes”, opent Bart van Boxtel. Hij is SAP application manager bij Singu–lus Mastering en was nauw betrokken bij de implementatie van het WMS.
 

De implementatie was in eerste instantie eerder ingepland. Uit een analyse bleek dat de meeste problemen waren gerelateerd aan de manier waarop de magazijnoperatie georganiseerd was. De processen werden op verschillende manieren aangestuurd en er was onvoldoende duidelijkheid over taken en verantwoordelijkheden. In het magazijn werden bijvoorbeeld administratieve taken uitgevoerd, die er niet thuis horen. Zo werd er veel met bonnetjes gewerkt, waardoor het aantal handlingen onnodig hoog was en data herhaaldelijk moest worden overgetypt. De kansfout neemt dan automatisch toe.

“We zagen dan ook absoluut voordelen in het WMS en wilden het systeem eigenlijk al in november in gebruik nemen”, vertelt Van Boxtel. In verband met een reorganisatie besloot Singulus Mastering de ingebruikname echter over de jaarwisseling heen te tillen.
 

Volop voordelen

Inmiddels wordt er ruim een half jaar gewerkt met het nieuwe systeem. Dankzij het WMS heeft Singulus Mastering een betere inzage in de cruciale informatie voor de logistieke processen.

De voordelen van het warehouse management systeem zijn groot. Er is nu een eenduidige werkmethode voor alle opdrachten. “Daardoor ontstaat er rust op de werkvloer en wordt er effectiever en efficiënter gewerkt”, vindt Van Boxtel. Het aantal administratieve handeling in het magazijn is geminimaliseerd en het aantal voorraadverschillen is sterk gedaald. Bovendien worden de opslaglocaties optimaal benut dankzij een vrije locatietoewijzing.

Ook met betrekking tot de retourstromen biedt het WMS belangrijke voordelen. Van Boxtel: “In het verleden ontbrak het inzicht in de verschillende retourstromen. Nu weten we precies wat er ligt en wat met die goederen moet gebeuren.”

Singulus Mastering denkt na over mogelijke vervolgstappen. Zo wordt gekeken naar het gebruik van scanapparatuur en naar mogelijkheden om de shipping activiteiten te optimaliseren. Nu worden orderverzamelopdrachten nog bevestigd op een computer in het magazijn. Met scanners is hier wellicht een extra efficiencyslag te behalen en kunnen loopafstanden worden ingekort. In het magazijn is men er al uit; de scanners helpen zeker het logistieke proces verder te professionaliseren. Ook Van Boxtel erkent de voordelen, maar hij betwijfelt het nut van de investering. Voor Singulus Mastering is de snelheid van het orderveramelproces namelijk niet zo belangrijk. Er worden per dag ongeveer tweehonderd order–regels verzameld. “De kwaliteit van het pickproces is voor ons het belangrijkst. Het maakt niet uit of het verzamelen van een order vijf minuten langer duurt. Als de informatie voor de orderverzamelaar maar correct en volledig is”, stelt Van Boxtel.
 

Winst boeken

De manager ziet op dit moment meer winst in een betere benutting van de managementinformatie uit het WMS. “We moeten ons nu vooral concentreren op het slimmer omgaan met de data die het WMS biedt. De productie van nieuwe masteringmachines betekent veel nieuwe onderdelen en een andere ABC-indeling. Op dat vlak kunnen we de komende maanden absoluut winst boeken”, stelt Van Boxtel.

 

 

Lees:

 

Reageer op dit artikel