artikel

HIS neemt sorter in gebruik

Warehousing

HIS neemt sorter in gebruik
HIS is blij met sorter

Logistiek dienstverlener HIS uit Hoorn is met de laatste tests bezig aan de nieuwe sorter. Wim Berends, algemeen directeur van het familiebedrijf, kan niet wachten om het systeem in gebruik te nemen. “Ik geef niet om stilstaande goederen maar om bewegende goederen”, is zijn credo.

Logistiek dienstverlener HIS uit Hoorn is met de laatste tests bezig aan de nieuwe sorter. Wim Berends, algemeen directeur van het familiebedrijf, kan niet wachten om het systeem in gebruik te nemen. “Ik geef niet om stilstaande goederen maar om bewegende goederen”, is zijn credo.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: HIS   Leverancier/dienstverlener: DistriSort
Plaats: Hoorn  
Branche: overige industrie   Bedrijfsgrootte: middelgroot: 100 – 399 werknemers
Bedrijfstype: Logistiek   Datum ingebruikname: 01-09-2007
Productnaam:  

Naast de entertainment business gaat het bedrijf zich focussen op de kledingsmarkt, op de liggende artikelen. Ze springen hiermee in een gat in de markt. One stop shipping voor de retailsector is volgens Berends waar vraag naar is. “Zowel entertainment als mode zijn trendgevoelig. Bij beide heb je te maken met eerst pushorders en daarna replenishment.”

 

Ook externe focus

Veel verandering bij HIS. Het pand is recent uitgebreid en er is gestart met voicepick van Logifact en volgende week gaan ze voor de volgende uitdaging: de livegang van de sorter van Distrisort. De keuze voor een sorter werd niet gelijk gemaakt. “Drie jaar geleden is het denkproces begonnen. Pas dit jaar is de knoop doorgehakt. Eerst bleven we intern gefocust. Nu ligt deze ook extern. We hebben een logistiek concept ontwikkeld waar bedrijven van buiten ook gebruik van kunnen maken. Ze leveren de goederen aan en wij sorteren het uit.” Op het systeem zullen in eerste instantie goederen voor de beeld & geluid afdelingen van V&D gesorteerd gaan worden.

 

  • Magazijn: 15.000 m2 (Hoorn)
  • Verwerkingscapaciteit sorter: 14.400 producten per uur, 60 miljoen per jaar
  • Aantal werknemers: 150
  • Belangrijke afnemer: V&D
  • Implementatieduur: 5 maanden

 

Terugverdientijd van 4 jaar

Vanaf 1 september gaat HIS draaien met het systeem. Er is een bruto capaciteit voor 60 miljoen stuks per jaar, op basis van twee shifts van 8 uur per dag, 5 dagen per week. Wouter Loomans, marketing manager bij Distrisort: “De sorter kan 14.400 stuks per uur aan en kan 7.200 pakjes uitstoten per uur. Distrisort heeft veel ervaring in de kledingbranche. Van de 23 systemen die er wereldwijd draaien is 60 procent kleding. Berends: “De mode industrie is in Nederland erg gefragmenteerd. Er zijn 900 merkeigenaren in Nederland. We hebben gemerkt dat er veel vraag is naar sorteringsmogelijkheden voor liggende kleding. Zo’n machine is een grote investering. De terugverdientijd is dan ook belangrijk. We denken, op basis van huidige capaciteit, het systeem in 4 jaar terugverdiend te hebben.”

 

Foutpercentage omlaag

Ook in Hoorn wordt goed personeel steeds schaarser. “Met dit systeem gaat het foutpercentage omlaag en kunnen we sneller werken en de goederen eerder bij de winkel afleveren. We gaan van 25 medewerkers terug naar 15 op die afdeling. Maar deze mensen hebben we elders in het proces weer hard nodig”, aldus Berends. In totaal werken er 120 mensen in het magazijn van HIS. De ervaring van Distrisort gaf volgens Berends de doorslag. “Het systeem is flexibel en makkelijk uit te breiden. De chemie tussen de partijen is ook belangrijk. Evenals de korte lijnen een succesfactor is. Vanuit Distrisort werkten 5 man aan het project. De implementatie heeft straks 5 maanden geduurd. We halen de voorafgestelde deadline van 1 september.”

 

Processen aanpassen

“Het is meer de processen aanpassen dan dat mensen opgeleid moeten worden”, zegt Berends. “Ze zijn al gewend om goederen aan te melden op een computersysteem. Het handmatig verdelen wordt straks gedaan door een machine, dat is het enige wat veranderd. We hebben onze teamleiders goed geïnstrueerd over het sturen op de processen. Het is belangrijk om af te spreken wie wat doet en hoe de goederen aan het systeem worden aangeboden. Het systeem is gelukkig eenvoudig en vertoont in de testfase weinig storingen.”

 

Lees ook:

 

 

 

Reageer op dit artikel