artikel

Orderverzamelen bij Lekkerland verbeterd door voice

Warehousing

Orderverzamelen bij Lekkerland verbeterd door voice
Uitbreiding dc Lekkerland in Waddinxveen

De dc-vestiging van groothandelsbedrijf Lekkerland in Waddinxveen is sinds begin deze maand uitgebreid naar in totaal 18.500 vierkante meter. De nieuwbouw, die drie miljoen euro kostte, was noodzakelijk door onder andere de grote uitbreiding van de verzamelactiviteiten voor bijna het gehele foodassortiment van de Hema. Bovendien is Lekkerland begin dit jaar overgestapt op voicepicking.

De dc-vestiging van groothandelsbedrijf Lekkerland in Waddinxveen is sinds begin deze maand uitgebreid naar in totaal 18.500 vierkante meter. De nieuwbouw, die drie miljoen euro kostte, was noodzakelijk door onder andere de grote uitbreiding van de verzamelactiviteiten voor bijna het gehele foodassortiment van de Hema. Bovendien is Lekkerland begin dit jaar overgestapt op voicepicking.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Lekkerland   Leverancier/dienstverlener: Topsystem
Plaats: Waddinxveen  
Branche: groothandel food   Bedrijfsgrootte: groot: 400 of meer werknemers
Bedrijfstype: Groothandel   Datum ingebruikname: 01-02-2007
Productnaam:  

Het hele dc werkt inmiddels papierloos dankzij de recentelijke introductie van pick-by-voice en pick-to-light. Voicepicking wordt toegepast in het zoetwaren- en drankenmagazijn. Pick-to-light verzamelen is weggelegd voor de bovenste verdieping van het dc waar zich het rookwarengedeelte bevindt. “Sinds begin februari zijn we begonnen met voice en dat heeft gelijk gezorgd voor een piek in de verbetering van het orderverzamelen. Er worden aanzienlijk minder fouten gemaakt”, aldus algemeen directeur Gerard de Vries.

Het foutenpercentage is volgens dc manager Bert Bergkamp gereduceerd tot 0,2 fouten. “We willen uiteindelijk naar een percentage van 0,15, want we streven uiteindelijk naar een serviceniveau van 99,5 procent en een leverbetrouwbaarheid van 92,5 procent”, benadrukt Bergkamp.

 

Eigen WMS

In het dc van Waddinxveen maakt Lekkerland gebruik van het voicepicksysteem van Topsystem dat in Nederland geleverd wordt door Inther. Bergkamp: “Dit systeem is eerst in onze dc’s in Duitsland geïntroduceerd en daarna in Nederland. Hier hebben we voice gekoppeld met een interface aan ons zelf gebouwde WMS-systeem.”

 

Hoge servicegraad

Het forse aantal orders dat dagelijks verzameld wordt, voor met name de Hema, leidde er toe dat in Waddinxveen uitbreiding van het dc nodig werd. “We zijn nu verantwoordelijk voor bijna hun complete foodassortiment, uitgezonderd het gebak”, zegt Bergkamp. Vanuit het dc in Waddinxveen worden de Hema’s gedistribueerd in de Benelux en Duitsland. “Doordat we de totale logistieke handling voor de Hema doen, wordt van ons ook een snellere leveringstijd verwacht van binnen 24 uur. Daarom streven we ook naar een servicegraad van 99,5 procent leverbetrouwbaarheid”, aldus verkoopdirecteur Patrick Steppe.

 

EDI

Ook aan de orderentry kant is Lekkerland bezig met het doorvoeren van allerlei verbeteringen. “Veel bestellingen komen nog altijd binnen per fax, maar we zien ook een stijging van orders via internet. Daarnaast communiceren we met onze grote klanten voornamelijk via EDI (Electronic Data Interchange), waarvoor we, als een van de weinige logistiek dienstverleners in Nederland, inmiddels ook officieel gecertificeerd zijn”, aldus directeur operations, Duco Buijze.

 

Kengetallen

Groothandelsonderneming Lekkerland levert in Nederland aan 9.000 klanten waaronder: benzinestations (Shell, Esso en Total), spoorwegstations, tabakspeciaalzaken, zoetwarenspeciaalzaken en supermarkten. De belangrijkste artikelen zijn tabak, zoetwaren, dranken en snacks.

Het totale assortiment bestaat uit ruim 10.000 producten, zowel food als non-food. Lekkerland heeft ongeveer 667 medewerkers en behaalde in 2006 een omzet van bijna 2 miljard euro. Het wagenpark bestaat in Nederland uit 134 eigen vrachtauto’s. Het bedrijf heeft in Nederland vier dc’s in: Son (hoofd dc), Meppel en Waddinxveen. In Tiel zit nog een apart Tabak Centrum. Het dc in Waddinxveen is na de nieuwbouw 18.500 vierkante meter groot, heeft een vriescel van 1000 vierkante meter en een koelcel van 3.200 vierkante meter. Op jaarbasis verwerkt Lekkerland in totaal 70 miljoen colli aan goederen.

 

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel