artikel

Legbordstellingen scheppen veel mogelijkheden

Warehousing

Legbordstellingen zijn als opslagmedium, als je ze vergelijkt met palletstellingen, langgoedstellingen en inrijstellingen misschien wel saai te noemen. Toch zijn de eenvoudige en relatief goedkope legborden heel erg handig voor de opslag van kleinere onderdelen en artikelen. De trend is ‘meer accessoires en steeds gemakkelijker (de)monteerbaar’.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Transport+Opslag op 1 november 2007.

Kleine, relatief goedkope onderdelen zoals bouten en moeren worden in de regel niet opgeslagen op pallets. Ze moeten snel en in grote aantallen voorhanden zijn. Sommige magazijnen werken vanuit een externe serviceopdracht, als onderdelenleverancier bij reparatie en vervanging. Dan gaat het soms om een enkel stuk of een doosje. De waarde hiervan is veel groter en het kan ook zijn dat het onderdeel kwetsbaar is. Opslag van kleine waardevolle onderdelen in een paternoster of plateaulift is dan een optie, maar die producten kun je ook op eenvoudige en betrekkelijk goedkope manier op legbordstellingen kwijt.

Industriële legbordstellingen worden veelal gebruikt in productieomgevingen en magazijnen. Tot de familie van legbordstellingen behoren overigens ook grootvakstelligen en archiefstellingen. Eerstgenoemde zijn geschikt voor de opslag van grote, lichte tot zeer zware stukgoederen en zelfs lichte pallets. Bij dit type wordt gebruik gemaakt van vurenhouten, spaanplaat of (verzinkte) stalen legborden.
 

Archiefstellingen – al dan niet met ladenkasten – worden hoofdzakelijk toegepast in kantooromgevingen. In warehouses zie je deze afsluitbare ladenkasten echter ook steeds vaker voor opslag van diefstalgevoelige artikelen en onderdelen. Een andere ontwikkeling op accessoiregebied is het grote aanbod van bijvoorbeeld kunststof grijpbakken.

Door de modulaire opbouw zijn legbordstellingen allemaal naar behoefte snel uit te breiden. Hier zien we tegenwoordig grote verschillen. Zo gaat de montage van legbordstellingen vaak nog met bouten en moeren, terwijl andere met een handig inhaak en/of vastklik systeem werken. Het spreekt voor zich dat niet geboute systemen sneller zijn uit te breiden, wijzigen en verplaatsen. 

         

Voldoende ruimte

Voor een efficiënte toepassing worden legbordstellingen vaak in aaneengesloten rijen van meerdere secties bij elkaar geplaatst. Dat kan zowel op de begane grond, maar bijvoorbeeld ook boven op een entresol, of etagevloer. Om legbordstellingen aan beide zijden toegankelijk te houden, moet er wel voldoende ruimte voor gangpaden komen. Smalle als er uitsluitend loopverkeer is en bredere als er met orderver–zamelkarren of ander intern transportmaterieel tussen de legbordstellingen wordt gewerkt.

Om zo efficiënt mogelijk te werken, heeft het WMS de orders zo samengesteld dat de orderverzamelaar de orders kan verzamelen volgens de meest logische route (bijvoorbeeld een ‘slang’). Hiermee worden overbodige loop- en rijmeters (lees: orderverzameltijd) voorkomen.

       

Modulaire opbouw

Het voordeel van parallel opgestelde legbordstellingen in een cluster is dat meerdere orderverzamelaars gelijktijdig in een afgeschermde zone kunnen orderverzamelen. Het product zal voor de lopende orderverzamelaar maximaal op ooghoogte moeten liggen om er nog gemakkelijk bij te kunnen. Toch kunnen ook hogere legbordstellingen worden gebruikt. De modulaire opbouw maakt dit eenvoudig mogelijk. Het nadeel van de hoge opslag is wel dat de orderverzamelaar er niet zonder trap of opstapkruk bij kan. In dat geval zal er hulp moeten –komen van bijvoorbeeld hoogheffende orderverzameltrucks. Om een vrije doorgang in beide richtingen open te houden, moet de gangpadbreedte daarop worden afgestemd. De maximale grijphoogte voor een orderverzamelaar op een hoogheffende verticale orderverzameltruck ligt afhankelijk van het merk en type ergens tussen de 3,5 en 9 meter. Er zijn tegenwoordig óók man-up orderpickers verkrijgbaar die veel minder gangpadbreedte nodig hebben dan conventionele orderverzameltrucks.
 

Boven een stahoogte van 1,20 meter is een veiligheidshekwerk op de heffende orderverzameltruck verplicht. Voor artikelen die helemaal onderin de legbordstellingen liggen, zal de –orderverzamelaar regelmatig diep door de knieën moeten gaan. Een handeling die op den duur nogal belastend is. Daarom worden de plaatsen helemaal onder- en bovenin vaak gebruikt als bulkopslag voor de vakken ertussen.

Legbordstellingen zijn leverbaar met talloze –accessoires, zoals bakken en tussenschotten. Een eenvoudig onderdelenmagazijn maakt simpelweg gebruik van de legborden alleen. Hierop worden de dozen met onderdelen geplaatst, zoals ze worden ontvangen. De artikelnummers staan toch al vermeld op de doos en zolang de kwaliteit van de doos goed is, bespaart men met deze werkwijze een hoop handling en kosten.
 

Klein goed

Wie toch een andere oplossing nodig heeft, kan kiezen voor legbordmagazijnbakken. Bij deze manier van opslag is het legbord uitgevoerd als een bak met rondom opstaande randen. Door het plaatsen van tussenschotten ontstaan dan afzonderlijke vakken.

Voor de allerkleinste onderdelen zijn er nog stellingbakken. Deze bakken zijn erg flexibel, omdat ze kunnen worden verdeeld in wel tien of twaalf verschillende vakjes. Zeker wanneer er veel klein ‘los stortgoed’ in het onderdelenmagazijn ligt, biedt deze opslagmethode meer overzicht en netheid. Bovendien is de benutting van het aantal vierkante meters legbord beter. ‘Stortgoed’ zijn in dit verband bijvoorbeeld klemmetjes of beugeltjes voor montagelijnen.
 

Een andere veelgebruikte optie is het plaatsen van losse kunststof stellingbakken op de legborden. Een extra voordeel hierbij is dat de bakken gemakkelijk uit de stellingen zijn te halen. Het is dan eenvoudig om de onderdelen bijvoorbeeld mee te nemen naar de productie, om daar vervolgens de productiemedewerker te voorzien van een nieuwe werkvoorraad. Het is vaak ook mogelijk de stellingbakken aan de achterzijde van het legbord te hangen. Hierdoor kan de –inhoud met beide handen worden gehandled.

          

Variatie

Wanneer er in het onderdelenmagazijn kost–bare of diefstalgevoelige artikelen liggen opgeslagen, is het verstandig te kiezen voor een opslagsysteem dat afsluitbaar is. Ook hier zijn de mogelijkheden weer groot. Er kan worden ge–kozen voor legbordstellingen die per sectie met een deur worden voorzien of – wanneer er veel kostbare onderdelen zijn – voor een gaasdeur die een heel gangpad of een compleet magazijndeel afsluit. Een andere optie is de schuif–ladenkast, die gemakkelijk is te combineren met legbordstellingen. De mogelijkheden zijn dus zeer gevarieerd. Zeker daarom is het zinvol per situatie te bekijken welke combinatie van opslagsystemen het best past. Alleen zo wordt de ruimte in een onderdelenmagazijn optimaal benut. Let bij het kiezen van een opslagsysteem ook op de uitgebreide accessoiremogelijkheden, zowel voor nu als voor de toekomst. Met een beperkt aantal accessoires worden toe–komstige veranderingen mogelijk.
 

Nog een aanrader: kies een leverancier met een breed assortiment en een langjarige staat van dienst. Lang niet alles is onderling uitwisselbaar tussen verschillende merken. De meeste accessoires passen bijvoorbeeld uitsluitend op de legborden van dezelfde leverancier.

Kader bij artikel:

WEGENWACHT

De ANWB verhuisde onlangs haar complete Wegenwacht magazijn van Voorschoten naar Ypenburg bij Rijswijk. De WW liet daar ca. 1000 vierkante meter aan legbordstellingen plaatsen. In het legbordstellingenmagazijn liggen kleine en middelgrote dozen met onder meer reserveonderdelen, onderhoudsproducten en bedrijfskleding voor de Wegenwachters opgeslagen.

Dit type legbordstelling is leverbaar tot 1200 mm diep met één staanderframe. Hierdoor ontstaan in de diepte geen hinderlijke openingen tussen de legborden. De legborden van het Twinrack systeem zijn opstapbaar, dat is handig om het bulkvak bovenin effectief te gebruiken. Ander voordeel is, dat deze legbord–stelling al méér dan 25 jaar door dezelfde leverancier wordt geleverd en de componenten nog steeds uitwisselbaar zijn.

De staanderframes zijn standaard geschikt om een overvloering op aan te brengen. Het project is bijzonder, omdat het assortiment van de Wegenwacht zéér divers is en sterk wisselt van samenstelling.

Reacties: martin.althoff@reedbusiness.nl

 

Reageer op dit artikel