artikel

Transportbedrijf is er klaar voor om logistiek dienstverlener te worden

Warehousing

Transportbedrijf is er klaar voor om logistiek dienstverlener te worden
Transportbedrijf is er klaar voor om logistiek dienstverlener te worden

De definitieve stap zetten van transportbedrijf tot logistiek dienstverlener. Dát is het doel van VT Verkerk Transport & Logistics voor de komende jaren. De onderneming uit Alphen aan den Rijn gaat daartoe onder meer aan de warehousing services toevoegen die nóg verfijnder zijn.

 

Opeens doemde het op: het kruispunt in de bedrijfsvoering. Zeker, de contouren waren al langer een beetje zichtbaar, maar met het vertrek van een grote klant stond VT Verkerk Transport & Logistics er opeens pal voor. Waarvoor precies? Voor de keuze om de warehousing te blijven zien als puur een vorm van opslag óf om de warehousing nog professioneler aan te gaan pakken en een modernisering door te voeren.

Meerjarenplan
“We hebben in het najaar besloten tot het tweede”, zegt algemeen directeur Cees van Iperen. “Sinds januari is het, vooral in onze hoofden en op papier, tot een stormachtige ontwikkeling gekomen. Er ligt nu een meerjarenplan dat zegt: we willen zowel met warehousing als met transport doorgroeien, terwijl eerstgenoemde activiteit naar hetzelfde niveau moet stijgen als het vervoer.”

VT Verkerk Transport & Logistics gold decennialang als familiebedrijf dat was geworteld in het transport. Sinds begin jaren tachtig bood het bedrijf ook warehousing, een dienst die inmiddels is uitgegroeid tot bijna 30.000 vierkante meter. “Toch is in de beeldvorming richting buitenwereld heel lang het transport dominant geweest. Dat kan ook bijna niet anders wanneer je dagelijks met 110 auto’s op de weg zit”, zegt Van Iperen, een van de drie mannen die het bedrijf in 1996 overnamen.

Kwaliteitsslag
“Ook na mijn komst bleef dat beeld lange tijd bestaan. We hebben dus ruim honderd auto’s, we verzorgen in de Benelux vooral distributievervoer, in Duitsland stukgoedvervoer en in Spanje Full Truck Loads. We transporteren de meest uiteenlopende goederen: van papier en fietsen tot onderdelen voor airconditioning. Tot voor kort volstond dat, maar nu zijn we toe aan een extra kwaliteit- en professionaliseringsslag met warehousing. Onze klanten verdienen dat. Wij doen veel zaken met internationaal opererende bedrijven die op bepaalde vlakken ver zijn doorontwikkeld. Dat dwingt ons hetzelfde te doen.”

VT Verkerk Transport & Logistics weet zich tijdens het innovatieproces geadviseerd en ondersteund door Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers. Van Iperen: “Wij zijn operationeel heel druk. Dan is het belangrijk een klankbord te hebben. Syntens heeft ook aangeraden: als je méér gaat doen dan alleen je ruimte verhuren, neem voor de warehousing dan een professional in dienst die de verantwoordelijkheid draagt. Dat is Maarten van Driel geworden.”

Syntens innovatieadviseur Edwin Langstraat (midden boven op de foto): “Ik heb het bedrijf geholpen keuzes te maken en ook in kaart te brengen welke waarden kunnen worden toegevoegd aan de markt. Welke markten zijn er? Wat wil de klant met zijn goederen? Het is het mooist als straks de activiteiten van het transport en de warehousing elkaar aanvullen.”

Waarde toegevoegd
Is er een voorbeeld te noemen van een waarde die de onderneming heeft toegevoegd aan haar warehousing? Logistiek manager Van Driel: “Ik kan wel zeggen welke richting we opgaan. KPI’s, de zogeheten Key Performance Indicators, zullen bijvoorbeeld belangrijker worden. Je maakt alles in je warehouse meetbaar en communiceert er werkelijks over met je klant. We werken nu met tools die klanten de mogelijkheid geven achter hun eigen bureau te zien wat hun voorraden zijn bij Verkerk.” Met een glimlach: “Juist omdat een grote partner vertrekt en er even een paar duizend vierkante meter onbenut is, hebben we de gelegenheid drastische maatregelen te nemen. De ICT, de nieuwe inrichting, de verbouwing, ga maar door.”

Transparantie is het toverwoord. Van Iperen: “Wij hebben geen geheimen voor onze klanten. Sterker, wij vinden dat zij er recht op hebben te kunnen zien wat met hun dure goederen gebeurt. Of dat nu tijdens het vervoer is met Track en Trace via de boardcomputer of tijdens de opslag met bijvoorbeeld het online voorradensysteem.”

Prijs

VT Verkerk Transport & Logistics werd benoemd tot de ‘Sterkste schakel van Rijnland’. Het regionale zakenmagazine Rijnstreek Business hield de jaarlijkse verkiezing voor de beste onderneming op het vlak van service en klantvriendelijkheid.
 

Reageer op dit artikel