artikel

Ladingzekeren is niet zo ingewikkeld

Warehousing

Een instabiele lading die van de pallet valt, is niet alleen gevaarlijk voor het magazijn personeel. Ook is het risico groot dat producten door de val beschadigen, waardoor ze onverkoopbaar worden. Zekeren van de lading met wikkelfolie of omsnoeringsband voorkomt dit probleem.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Transport&Opslag op 1 mei 2007.

Laden en lossen en inslaan en uitslaan zijn de dagelijkse handelingen aan het dock en in het magazijn. Het moet tegenwoordig allemaal ook supersnel gebeuren, want tijd is geld en de klant wil de goederen gisteren al hebben. Dus wordt er niet alleen hard gereden, maar wordt er in het magazijn ook niet al te zachtzinnig omgesprongen met de soms kostbare lading bij het opnemen en afzetten in de stelling. Iedere lading die daarbij boven het lastrek van de heftruck uitsteekt, kan al als instabiel worden aangemerkt. Hoe hoger, hoe instabieler het geheel wordt. Vooral als het lichte lading betreft, is de kans op verschuiven en vallen groot. Dankzij de zwaartekracht ligt zware lading vanzelf stabieler op de pallet, maar in een snelle bocht kan ook deze door de centrifugaalkracht van de pallet vallen. De oplossing is ladingzekering. Dat kan met wikkelfolie of omsnoeringsband.

 

Eigenschappen

Voor omwikkelen en omsnoeren geldt dat beide methoden de lading op de pallet stabiliseren. De wikkelfolie houdt niet alleen de lading vast, maar fixeert deze ook nog op de pallet zelf. Bij het omwikkelen wordt namelijk ook het bovendeel van de pallet meegewikkeld, waardoor pallet en lading één geheel vormen. Bij horizontaal omsnoeren worden alleen de goederenlagen gezekerd en hebben ze geen verband met de –boven- en onderliggende lagen. Een horizontale en verticale omsnoering van de lading geeft meer stabiliteit.

 

Onder normale omstandigheden is de ladingzekering met omsnoeringsband zeker afdoende. Omsnoeringsband is doorgaans niet alleen goedkoper dan wikkelfolie, maar je hebt er vergeleken met wikkelfolie betrekkelijk weinig van nodig om de lading toch nog afdoende te zekeren. Wikkelfolie wordt in meerdere lagen om de lading aangebracht. Dat geeft veel stevigheid, maar naderhand ook meer afval. Toch biedt omwikkelen met folie nog een ander voordeel dat omsnoeringsband niet heeft. De folie beschermt de lading ook nog tegen vocht, vuil en stof. Er moet dan wel gebruik worden gemaakt van een apart topvel om ook de bovenzijde van de lading te beschermen. Gesealde goederen bemoeilijken ook diefstal. Gepalletiseerde goederen met wikkelfolie omwikkelen kent dus drie doelen: ladingzekering, bescherming en diefstalpreventie. Omsnoeringsband is meestal gemaakt van een sterke en taaie stevige kunststof als polyetheen (PET) of polypropeen (PP). Voor bijzonder zware goederen (bijvoorbeeld beton en steenproducten) wordt ook wel staalband gebruikt. De sterkte varieert met de dikte. De gangbare bandhoogte loopt van 5 tot circa 18 mm. Omsnoeringsband wordt eigenlijk het meest toegepast bij het kruiselings verticaal omwikkelen van één of enkele dozen op elkaar. Omsnoeren kan handmatig met een handzaam omsnoeringsapparaat of, bij continu gebruik, met een omsnoeringmachine.

 

Dakpansgewijs

Naast fixatie en diefstalbescherming beschermt wikkelfolie de lading ook tegen stof, vuil en vocht. Vooral ter voorkoming van vochtproblemen wordt er vanaf de eerste laag altijd van beneden naar boven gewikkeld. Dit levert een dakpansgewijze eerste folielaag op, waardoor regenwater nooit in contact kan komen met de kwetsbare gepalletiseerde goederen. Nadat de eerste laag is gewikkeld, moet er ook nog een top–folielaag worden aangebracht. Dit kan handmatig of machinaal worden gedaan.

 

Nadat het geheel is omwikkeld wordt de folielaag afgesneden en geseald. Er zijn ook ogenschijnlijk ingewikkelde mechanismen leverbaar die het folie-einde volautomatisch afsnijden en het anders loshangende staartje netjes tussen de folielagen stoppen. Deze volautomatische afhechtmechanismen zijn in de regel als optie verkrijgbaar en zijn geschikt voor meerdere merken en typen wikkelaars. Heel veel bedrijven wikkelen de folie nog handmatig, omdat dit de eenvoudigste en goedkoopste methode van ladingzekering en bescherming is. Zolang het om enkele pallets per dag gaat, is dat absoluut geen bezwaar. In de handel zijn hiervoor handwikkelaars met folie verkrijgbaar. Aanhechten en een paar maal om de pallet heenlopen, afhechten en de pallet is klaar. Grote aantallen pallets wikkelen, gaat met een machine beslist sneller en gemakkelijker.

 

Naast de ring- en draaiarmwikkelaar is vooral de draai–plateauwikkelaar populair vanwege zijn eenvoud en relatief lage aanschafprijs. De draaiplateauwikkelaar is geschikt om dagelijks kleine tot middelgrote aantallen pallets met goederen te omwikkelen. Draaiplateauwikkelaars zijn er in twee categorieën: half- en volautomaten. Halfautomatische wikkelaars zijn economisch interessant vanaf circa 5 tot 30 pallets per uur. Vanaf 30 tot 80 pallets per uur verdient een volautomaat de voorkeur. Voor nog grotere aantallen en (vol)continudienst worden, afhankelijk van de lading, volautomatische draaiarm- of ringwikkelaars aangeraden. Deze hebben een veel hogere capaciteit (>100 pallets/uur) en zijn bij uitstek geschikt voor hoge, lichte en breekbare ladingen.

 

Voorrekken

Hoe meer folielagen hoe steviger de lading op de pallet staat. Om onnodig hoge foliekosten te vermijden, moeten er niet meer lagen dan nodig worden gewikkeld. De wikkelfolie is op de rol verkrijgbaar in verschillende diktes en sterktes. Daarnaast hebben wikkelmachines vaak standaard of optioneel een voorrekmechanisme, waarmee de folie met een bepaalde voorspanning om de lading wordt gewikkeld. Met dit voorrekken wordt de lading strakker omwikkeld, wat de stabiliteit ten goede komt. Ook is er met voorrek veel (tot wel 300 procent) minder folie nodig, wat weer lagere foliekosten en minder afval oplevert. Twee tot drie lagen is heel gangbaar. Het minimum vereiste aantal lagen voor een stabiele zekering wordt meestal proefondervindelijk in de praktijk bepaald. Het is een kwestie van uitproberen. Draaiplateauwikkelaars en vooral die zonder voorrekinrichting zijn doorgaans minder geschikt voor lichte ladingen. De op spanning gebrachte folie kan bij het omwikkelen gemakkelijk de lading van de snel ronddraaiende pallet trekken. De maximale wikkelhoogte wordt bepaald door de masthoogte van de –betreffende draaiplateauwikkelaar. Deze ligt ergens rond de 2,50 m. Voor hogere en/of lichtere ladingen en bij grote hoeveelheden kan het best een draaiarmwikkelaar of een ringwikkelaar worden ingezet. Hierbij draait het wikkelmechanisme om de stilstaande lading.

Op www.logistiek.nl/ladingzekering staan diverse leveranciers vermeld die wikkelmachines, folie en omsnoeringsmateriaal leveren.

 

Reageer op dit artikel