artikel

Exposieve groei geen probleem als randvoorwaarden er zijn

Warehousing

Exposieve groei geen probleem als randvoorwaarden er zijn
F. Claassen

Expeditie- en transportbedrijf F. Claassen groeide explosief. Het bedrijf liet zich niet meeslepen in de waan van de dag, maar nam de tijd om naar zichzelf te kijken. “Eerst lucht creëren, eerst ruimte creëren en eerst de kennis creëren om te kunnen innoveren. Pas daarná ga je aan verkopen denken.”

Expeditie- en transportbedrijf F. Claassen uit Tilburg is ruim 150 jaar oud en voert het predikaat ‘koninklijk’. Het bedrijf verzorgt op- en overslag, maar richt zich vooral op vervoer van stukgoed in pallets en colli. De opdrachtgevers zijn voornamelijk afkomstig uit de regio Tilburg. De chauffeurs van F. Claassen rijden door de Benelux. Dankzij het partnerschap met het Duitse VTL, een coöperatie van transportbedrijven, wordt ook Duitsland bestreken.
“In de afgelopen zeven à acht jaar zijn we sterk gegroeid”, zegt directeur-eigenaar Florent Claassen. “Het aantal medewerkers is gestegen van dertig tot 110, we hebben 59 vrachtwagens, bedienen 300 opdrachtgevers en tekenen dagelijks voor 850 zendingen. Toen het vorig jaar tijd was voor een nieuw ondernemersplan voor de komende drie jaar, hebben we gezegd: het is goed om ook externe partijen naar het bedrijf te laten kijken.”

 

Hoe?
Hoe pak je zaken aan als bedrijf? Laat je dingen op je afkomen en heb je dus minder controle? Of stel je vast welke kant je zelf op wilt in de toekomst, welke kant je opdrachtgevers verkiezen, welke kant de markt opgaat en wat jouw rol moet zijn in dat geheel? CP Vision verzamelde alle gegevens en kwam met aanbevelingen. Claassen: “Kern van het verhaal: we kunnen doorgroeien, maar moeten dan wel intern de randvoorwaarden creëren. Er zijn bijvoorbeeld medewerkers nodig die strategisch te werk gaan. F. Claassen is geen prijsvechter. Wij staan voor kwaliteit tegen een marktconforme prijs. Willen we kwaliteit blijven bieden, dan moeten medewerkers worden omgeschoold, moet de organisatiestructuur wijzigen en moeten mensen op een andere manier worden aangestuurd. Dát zijn de zaken die we weten en waaraan we kunnen werken nu we de tijd hebben genomen om ons onder de loep te nemen en te láten nemen.”

Reageer op dit artikel