artikel

Sony EDC live met video/RFID-tracking systeem

Warehousing

Sony EDC live met video/RFID-tracking systeem
Sony is live met een video/RFID-tracking systeem

Sony Logistics Europe in Tilburg stapte onlangs over op een geïntegreerd video/RFID-tracking systeem om de processen in haar Europees distributiecentrum (EDC) verder te optimaliseren. RFID moet zorgen voor een structurele efficiencyverbetering en hogere betrouwbaarheid in de supply chain. Wij mochten alvast een kijkje nemen.

Sony Logistics Europe in Tilburg stapte onlangs over op een geïntegreerd video/RFID-tracking systeem om de processen in haar Europees distributiecentrum (EDC) verder te optimaliseren. RFID moet zorgen voor een structurele efficiencyverbetering en hogere betrouwbaarheid in de supply chain. Wij mochten alvast een kijkje nemen.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam:   Leverancier/dienstverlener: Mieloo & Alexander
Plaats:  
Branche: logistiek & transport   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Logistiek   Datum ingebruikname: 01-02-2007
Productnaam: video/RFID-tracking systeem  

In februari nam Sony Logistics Europe een geïntegreerd video/RFID-tracking systeem in gebruik. De redactie van Logistiek kreeg in het EDC in Tilburg als eerste de primeur van Sony met een uitleg over dit systeem, dat in Europa één van de allereerste full scope Ultra High Frequency (UHF) Generation2 (Gen2) RFID-implementaties is.

 

Itemniveau volgen

Door alle pallets én dozen bestemd voor de Duitse markt te voorzien van een RFID-tag kunnen de artikelen op itemniveau worden gevolgd door de gehele keten. Doordat de zendingen bovendien op video worden vastgelegd heeft Sony tevens een waterdicht bewijs van levering.

 

Jaar terugverdientijd

Bij eventuele claims van afnemers kan aan de hand van de opgeslagen film de inhoud van elke zending worden geverifieerd. Indien gewenst stuurt Sony de klant via een link of op een cd het betreffende ‘bewijsstuk’ toe. Mede dankzij die integratie van RFID en video verwacht de leverancier de investeringen in ongeveer een jaar al terug te verdienen.

 

Eerste RFID-stappen

Aan de implementatie van het bijzondere systeem ging heel wat werk vooraf. De eerste RFID-stappen zette Sony in 2004, samen met Mieloo & Alexander Business Integrators (tevens de leverancier van het onlangs in gebruikgenomen systeem). Er werden prestatietesten uitgevoerd en er werd een RFID-strategie opgesteld. Een jaar later volgde een pilot voor de outbound activiteiten, toen nog met de eerste generatie RFID-tags en later met tweede generatie (Gen2) tags die in 2006 werden geïntroduceerd.

 

Duitse markt

De nieuwe apparatuur wordt vooralsnog alleen ingezet voor de zendingen bestemd voor de Duitse markt. Die orders worden op klantniveau verzameld en samengesteld in Tilburg. De labels voor de pickorder zijn daarbij voorzien van een ingebed RFID-label. Aan elk artikel wordt zo een RFID-tag toegewezen. De pallet krijgt ook een RFID-tag.

 

Tags goedkoper

In totaal heeft Sony op jaarbasis ongeveer 2,5 miljoen tot drie miljoen tags nodig. Toch is het gebruik van de RFID-tags voor Sony nog steeds goedkoper dan het gebruik van de vroegere barcodelabels. Aangezien er op een klantenpallet soms wel 160 verschillende dozen staan, die voorheen allemaal apart werden gescand, kan de tijdwinst per pallet namelijk oplopen tot meerdere minuten.

 

Veertien readers

Voor het uitlezen van de tags gebruikt Sony in totaal veertien RFID-readers. De huidige Europese regelgeving rond UHF Gen2 kent echter slechts een beperkte bandbreedte. Binnen die bandbreedte zouden theoretisch slechts tien readers werken. De consultants van Mieloo & Alexander wisten dit probleem te ondervangen door de RFID-readers met elkaar te laten praten en gebruik te maken van een prioriteitenalgoritme.

 

Hoopvolle resultaten

De eerste resultaten zijn veelbelovend. Gerard de Witt, managing director van Sony Logistics Europe klinkt dan ook hoopvol: “Door de toepassing van RFID-technologie zijn wij in staat structurele efficiencyverbeteringen en een hogere mate van betrouwbaarheid in onze logistieke ketens te realiseren. Daarnaast kunnen we met RFID tegemoetkomen aan de behoefte van onze marketing- en serviceafdelingen om sommige productcategorieën op serienummerniveau te volgen.”

Sony geeft donderdag 26 april voor de pers in haar EDC een presentatie over het nieuwe video-RFID tracking-systeem. Aansluitend volgt nog een rondleiding.

 

Op pagina 15 van Logistiek nummer 6 staat een uitgebreide reportage over het video/RFID-tracking systeem van Sony Logistics Europe.  

 

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel