artikel

Transportgroep Brummen gebruiken handheld terminals van Symbol

Warehousing

Projectgegevens Bedrijfsnaam: Transportgroep Brummen   Leverancier/dienstverlener: Motorola Enterprise Mobility Plaats: Brummen   Branche: logistiek & transport   Bedrijfsgrootte: Bedrijfstype: Logistiek   Datum ingebruikname: Productnaam: Symbol MC70   Chauffeurs van Transportgroep Brummen gebruiken handheld terminals als een soort alternatieve boordcomputer. Een van de voordelen is dat de terminal uit de truck kan worden meegenomen, zodat klanten […]

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Transportgroep Brummen   Leverancier/dienstverlener: Motorola Enterprise Mobility
Plaats: Brummen  
Branche: logistiek & transport   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Logistiek   Datum ingebruikname:
Productnaam: Symbol MC70  

Chauffeurs van Transportgroep Brummen gebruiken handheld terminals als een soort alternatieve boordcomputer. Een van de voordelen is dat de terminal uit de truck kan worden meegenomen, zodat klanten bij aflevering van goederen een digitale handtekening kunnen plaatsen.

Chauffeurs van Transportgroep Brummen gebruiken handheld terminals als een soort alternatieve boordcomputer. Een van de voordelen is dat de terminal uit de truck kan worden meegenomen, zodat klanten bij aflevering van goederen een digitale handtekening kunnen plaatsen.

Pionieren op het gebied van automatisering. Dat is volgens Wiljo van Lenthe, die samen met zijn broer de directie vormt van Transportgroep Brummen, één van de kenmerken van de onderneming. Het is daarom niet verwonderlijk dat het bedrijf zijn chauffeurs heeft uitgerust met de nieuwe handheld terminal Symbol MC70, die net op de markt is verschenen. Van Lenthe vertelt dat de apparaten werden aangeschaft ter vervanging van Personal Digital Assistant’s (PDA), waarmee de chauffeurs voorheen waren uitgerust: ”Nadeel daarvan was dat die apparaten nogal breekbaar zijn. Onze chauffeurs bezoeken gemiddeld tot tachtig adressen per dag en dan loopt een draagbaar apparaat nog wel eens een schok op. Er gingen daarom behoorlijk veel PDA’s kapot.”

         

Mobiele computer

Van Lenthe wilde robuuste apparaten aanschaffen die stevig zijn en ook nog eens extra mogelijkheden hebben ten opzichte van een gewone PDA. “We willen namelijk ook de efficiency van onze backoffice verder verbeteren.” Daarnaast moesten met de nieuwe apparatuur onregelmatigheden in de bezorging snel kunnen worden gemeld en moest de handtekening van de klant digitaal kunnen worden vastgelegd en verzonden.

Uiteindelijk viel de keuze op de MC70 van Symbol. Deze nieuwe handheld terminal is een compacte, lichte, maar robuuste Enterprise Digital Assistants (EDA). Het apparaat is ontwikkelt voor mobiele medewerkers die onderweg klanten bezoeken en real-time informatie willen doorgeven of ontvangen. De MC70 is een GSM-telefoon, mobiele computer en scanner in één. Het apparaat biedt multi-mode-communicatie via onder meer GSM, e-GPRS en Bluetooth met real-time toegang. Alle MC70’s zijn vanaf een centrale locatie te laden, volgen en ondersteunen via het Mobility Services Platform van Symbol. Daarnaast is de MC70 beschermd tegen regen, stof en vallen.

       

Routeplan

Transportgrortgoep Brummen gebruik software ontwikkelt door Kemper Solutions. Via een interface kunnen bezorggegevens uit het centrale systeem worden opgeslagen op de MC70, die gebruikmaakt van besturingssysteem Windows Mobile. De computer van Transportgroep Brummen maakt een beladingsplan voor de vrachtauto’s en een bezorgingsplan. Deze bezorggegevens worden gedownload op de MC70. De chauffeur kan vervolgens zijn route rijden en de geleverde goederen via de MC70afmelden. De gegevens worden door het apparaat doorgezonden naar de centrale computer. Deze genereert track- en tracinggegevens die door de opdrachtgevers en de ontvangers van goederen kunnen worden geraadpleegd via de website van LogisticPlanet. De chauffeur kan ook onregelmatigheden doorgeven via de MC70, als bijvoorbeeld een bestelling wordt geweigerd. Hij kan daarbij de reden aangeven. De leverancier wordt vervolgens per e-mail op de hoogte gesteld van het probleem. “Vroeger moest er dan gebeld overlegd worden. Dat wilde wel eens resulteren in een forse vertragingen”, zegt Van Lenthe. “Dat behoort nu tot het verleden. De bezorging verloopt inmiddels veel efficiënter.”

                 

Handtekening

Van Lenthe vertelt dat als alternatief voor de handheld terminals de aanschaf van boordcomputers is overwogen. Probleem was echter de lage acceptatiegraad daarvan onder de chauffeurs. “Zij zagen daar niet veel in. Ze hadden het gevoel dat ze dan constant in de gaten worden gehouden. Mede daarom hebben we voor de Symbol-oplossing gekozen.”

Transportgroep Brummen heeft inmiddels veertig MC70’s aangeschaft. De nieuwe apparaten zijn in juni in gebruikgenomen en functioneren tot volle tevredenheid. Er is nog geen terminal gesneuveld en de verbinding tussen apparaten en het centrale systeem en de koppelingen tussen de verschillende softwarepakketten verloopt prima. “Daarnaast is het merendeel van de chauffeurs na enige aanvankelijke terughoudendheid, inmiddels enthousiast geworden over de nieuwe apparatuur”, aldus Van Lenthe.

        

Toekomst

Groot voordeel van de handheld terminal is dat de apparaten uit de vrachtwagen kunnen worden meegenomen, waardoor bijvoorbeeld de klant bij aflevering een digitale handtekening voor ontvangst kan plaatsen.

        

Kader bij artikel:

           

TRANSPORTGROEP BRUMMEN

Met 32 eigen voertuigen, een warehouse van 7.500 vierkante meter en ongeveer 70 medewerkers behoort Transportgroep Brummen tot een van de grotere logistieke dienstverleners die is gevestigd op bedrijventerrein Centerpoort in de nabijheid van Duiven. Transportgoep Brummen is in 1989 ontstaan toen vier transportbedrijven uit Brummen onder één naam verder gingen. In 1999 verhuisde het bedrijf naar de huidige locatie. Transportgroep Brummen is gespecialiseerd in het transport van stukgoed binnen Nederland, het betreft dan zendingen tot ongeveer vijf pallets per klant. Daarnaast zijn er ongeveer 13.000 pallets in opslag waaraan, voor uitlevering, toegevoegde waardeactiviteiten worden verricht als ompakken en labelen. Het bedrijf is een van de participanten in samenwerkingsverband TeamTrans.

Reageer op dit artikel