artikel

Slechte barcodes lopen in de papieren

Warehousing

Feilloos scannen van een streepjescode valt of staat met de kwaliteit ervan. Veel scanners hebben grote moeite met slecht geprinte en –beschadigde barcodelabels. Wat houdt kwaliteit in, hoe bepaal je dit en wat kost het?

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Transport&Opslag op 1 februari 2007.

Zolang barcodes goed werken, is er niets aan de hand. In de dagelijkse praktijk komt het echter vaak voor dat de streepjescodes plotseling niet meer goed gelezen kunnen worden. Dan heb je als warehousemanager een groot probleem met het voorraadbeheer, de in- en uitslag en het orderverzamelen. Deze warehouse-activiteiten kunnen allemaal zijn gekoppeld aan de barcode in het WMS. Artikelen zijn dan eenvoudigweg niet meer te idenificeren en te traceren in het magazijn en orders kunnen niet meer goed worden verwerkt. Het kost dan veel tijd en geld om de oorzaak te achterhalen en de schade te herstellen. 
 
Met een structurele barcodeverificatie ben je verzekerd van goed werkende barcodes. Hoe vaak je dat doet, is afhankelijk van hoe waterdicht je het wilt hebben, hoe vaak slecht leesbare barcodes voorkomen en wat de klant van je eist.
 

Levensduur

Aan barcodes die tijdelijk binnen het eigen magazijn worden gebruikt, worden andere eisen gesteld, dan aan barcodes die vanaf de fabrikant de gehele keten via een magazijn tot aan het winkelschap doorlopen. Deze barcodes moeten door iedere schakel in de logistieke keten leesbaar zijn en blijven. Barcodes die alleen zijn bedoeld voor informatie in het eigen magazijn hoeven doorgaans alleen maar bij de in- en uitslag te worden gescand. De duurzaamheid van de barcode speelt hier dus een minder grote rol dan bij de verplichte SSCC-codes die door de hele keten gaan.

Een uitzondering in het eigen warehouse zijn volgens Frank Smits de stellinglabels. Deze moeten in principe net zolang meegaan als de stellingen waarop ze zijn bevestigd. Een goede barcodekwaliteit staat of valt met de drager (label) en bij het printproces. Het spreekt voor zich dat een op papier geprinte barcode geen al te lang leven is beschoren. Dat hoeft ook niet als het bijvoorbeeld om verzenddozen gaat die binnen de logistieke keten misschien maar een paar keer worden gescand. Voor barcodes op kunststof kratten, pallets en locatiecodes op stellingen is de levensduur van de barcode wel weer heel belangrijk. Kunststof kratten maken doorgaans onderdeel uit van een retoursysteem en komen keer op keer weer gewassen in dezelfde keten terug.
 

Barcodeverificatie

Eigenlijk is barcodeverificatie niet meer dan een ‘verzekering’. Je dekt je in tegen de risico’s van het niet kunnen lezen van een barcode. Dat kan een traditionele 1-D-code, maar ook een 2D-code, zoals Datamatrix ziin. De risico’s zullen binnen een warehouse minder groot zijn dan binnen een complete supply chain.
 

Volgens Wim Ceelen van Logident staan daarbij de volgende vragen centraal: “Wat is het je waard om zeker te weten dat de zelf geproduceerde barcodes en/of ingekochte kant-en-klare barcode’s van een goede kwaliteit zijn?”

Wat zijn de consequenties als één of meerdere barcodes niet worden gelezen? Wat als dit gebeurt bij één of meerdere van je klanten?’ Om incidentele barcodeproblemen op te lossen, zijn de kosten vaak een veelvoud van de investering in barcodeverificatie apparatuur. Tenzij de klant het eist, is het de vraag of dit zin heeft. Sommige bedrijven (vaak uit de UK) eisen al –verificatierapportages bij de levering van goederen. Daarnaast kun je deze zekerheid ook commercieel benutten door aan klanten te communiceren dat je binnen je kwaliteitsproces ook een structurele bewaking van de barcodekwaliteit hebt ingebouwd. “Theoretisch zou het probleem ook aan de scanners en het netwerk kunnen liggen. De praktijk wijst uit dat het probleem inderdaad veel vaker aan een slechte barcodekwaliteit is toe te schrijven”, vertelt Frank Smits van Inotec. Vooral als er sprake is van zelf geprinte labels gaat het volgens deze barcodespecialist vaak fout. Ook labelproducenten gaan zelf soms wel de mist in met het printen van grote serie-aantallen op bestelling.”
 

Kosten

Fabrikanten en /of leveranciers als REA, Axicon-Scanology, HHP, MicroScan, Label Vision Systems en Tohken bieden barcode verificatieapparatuur aan, die in prijs variëren van zo’n 1.500 tot 11.000 euro. Deze apparaten zijn een soort scanners waar je de barcode invoert. Met bijbehorende software wordt de barcode geanalyseerd en een rapport gemaakt. De keuze van een systeem is afhankelijk van de toepassing. Automatisch, of handmatig verifiëren,

1D-, of 2D-code, volledig gecertificeerd – zoals bijvoorbeeld binnen de farmaceutische industrie – bepaalt dan welke apparatuur het best kan worden ingezet.

De grote professionele leveranciers van barcodelabels hebben de expertise van barcodeverificatie vrijwel allemaal in eigen huis en leveren hun labels met een gegarandeerde kwaliteit.

Barcodespecialist Inotec maakt voor de kwaliteitsbewaking zelf gebruik van onder meer de Rea PC-Scan, een vrij prijzig professioneel barcode verificatieapparaat volgens ISO/IEC 15416 normen die ook geschikt is voor het controleren van grote aantallen geplastificeerde en barcodes met een lengte van 155 mm tot 240 mm. 
 
Ook organisaties die barcodesystemen in het magazijn implementeren kunnen de controle uitvoeren. Zo heeft onder andere Logident vrij recent een barcodeverificatieservice opgezet. Bedrijven die hun eigen barcodes eenmalig willen doorlichten, of twijfelen aan de kwaliteit van de aangeleverde materialen, kunnen hun barcodes door deze leverancier laten analyseren. De bevindingen worden verwerkt in een rapport. Hierin komen ook aanbevelingen voor eventuele corrigerende acties in het barcodeproductieproces. Dat kan over printerinstellingen, papiersoort of de gebruikte inktlinten gaan. De verificatie van één barcode kost doorgaans rond de 50 euro.
 

Zelf doen of uitbesteden?

Barcodes kun je zelf in het magazijn uiteraard controleren op een juiste werking door ze te scannen. Het piepje van de scanner geeft aan dat deze is gelezen. Je krijgt hiermee echter geen enkele gedetailleerde informatie over de kwaliteit, zodat het mogelijk blijft dat dezelfde barcode door de ene scanner wel gelezen wordt en door de andere niet. Dat de data correct wordt weergegeven, valt onder de term validatie en niet verificatie. Bijna alle codes hebben daartoe een check digit (controlegetal) ingebouwd, waardoor een barcode of gelezen wordt of niet. Het niet correct doorgeven van de data is dan ook niet mogelijk.

 

Om te voorkomen dat aangeschafte barcodes in de praktijk niet werken of regelmatig storingen geven, is het beter om barcodes steekproefsgewijs vooraf te controleren op kwaliteit. Met speciale verificatieapparatuur kan dat zelf worden gedaan. Je kunt ook de barcodes tegen be–taling laten controleren door een gespecialiseerd bedrijf. Zelf doen of uitbesteden is zowel volgens Wim Ceelen, als Frank Smits een kwestie van aantallen. Als je maar één klant hebt en relatief weinig barcodes gebruikt, kun je de barcodeverificatie beter tegen betaling uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf. Bij meerdere klanten en/of grote barcodeaantallen is de aanschaf van relatief dure barcodeverficatieapparatuur en de bijbehorende software wel weer rendabel. “Barcodeverificatie levert veel technische gegevens op over de geanalyseerde barcodes”, waarschuwt Wim Ceelen. “De juiste interpretatie daarvan en de oplossingen van het probleem moet je niet onderschatten.”

 

Printkwaliteit

Net als bij een tekst- en fotoprinter wordt de kwaliteit van een barcode bepaald door het aantal dots per inch (DPI). Hoe meer van deze inktpuntjes (dots), des te scherper en beter leesbaar is het beeld voor de scanner. Guido Debontridder van Toshiba TEC: “Neem maar eens een willekeurige, geprinte barcode op een papierlabel onder de loep en de haarscherpe lijntjes zullen in veel gevallen rafelige randjes en witte plekjes vertonen.”

Met een thermotransferprinter zijn resoluties van 200 tot maximaal 600 DPI haalbaar. Voor nog hogere resoluties – tot wel 3600 DPI – wordt digitale offset- of fototypeset gebruikt. Als de barcode minimaal een (ANSI) A of B kwaliteit heeft is er niets aan de hand. Dit is gemakkelijk met een goede barcodeprinter te realiseren. Voorwaarde is dat deze wel goed is ingesteld, schoon is en gebruik van de juiste –papier–kwaliteit. Bij afdrukken met een lint, moet dit ook op het papier zijn afgestemd. Bij een slechte papierkwaliteit moet de printkop vaak op een hogere temperatuur worden ingesteld om toch voldoende zwarting te krijgen. Hierdoor gaat deze vervuilen met als gevolg dat er witte lijntjes door de barcode komen.Daardoor is deze weer minder goed te scannen.

   

AIDC-dagen

Het Mikrocentrum organiseert op 6 en 7 maart de tiende editie van de vakbeurs AIDC. Voor het derde achtereenvolgende jaar zal het evenement voor automatische identificatie en datacollectie weer plaatsvinden in Congrescentrum Papendal in Arnhem.

De vakbeurs biedt de bezoekers veel informatie op het gebied van automatische identificatie, tracking & tracing en datacollectie en barcodeverificatie.

Info: www.aidc-beurs.nl

   

Papier, kunststof en metaal

De barcode is een zwart/wit geprinte streepjescode op een label. Dit label kan onder andere van papier, kunststof of metaal zijn. Daarbij geldt hoe duurzamer de drager, hoe langer gaat de daarop aangebrachte barcode mee gaat, maar ook hoe moeilijker (duurder) het aanbrengen (printen) van de barcode op de drager is.

Papieren labels zijn gemakkelijk en snel in grote aantallen te printen. Met een goede thermische barcodelabelprinter kan dat zelf in het magazijn worden gedaan. Grote aantallen kunnen tegen relatief lage kosten worden besteld bij een leverancier van barcodelabel. Daarbij geldt hoe hoger de aantallen, hoe lager de kostprijs.
 

De betere barcodeprinters kunnen tegenwoordig ook goed overweg met kunststof labels. Wel moet goed worden gekeken naar de juiste combinatie van label en lint, maar ook daarin kan de leverancier ondersteuning bieden. Voor het printen van barcodes op metalen labels is beslist hulp van een leverancier/drukker nodig.

 

Reageer op dit artikel