artikel

Inzetduur staat onder spanning

Warehousing

Batterijen voor mobiele barcodescanners en handterminals –moeten de hele werkdag meegaan, want niets is zo ergerlijk als een lege batterij tijdens het werk. Om ook de volgende dag weer probleemloos te kunnen scannen, moeten de batterijen consequent worden opgeladen met een bijbehorende batterijlader.

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Transport&Opslag op 1 februari 2007.

Rond, halfrond, plat. Batterijen zijn er in vele soorten en maten. De vorm en het formaat worden bepaald door de afmetingen van de scanner waarin ze worden gebruikt. De capaciteit is recht evenredig met de inzetduur. Om de kosten te drukken, worden mobiele barcodescanners en handterminals tegenwoordig vrijwel allemaal uitgerust met oplaadbare batterijen. Eenmalige batterijen zijn eeenvoudigweg te duur in het gebruik.

Die oplaadbare batterijen zijn samengestelde pakketjes van losse batterijcellen, de ‘batterypacks’. Als ze leeg zijn, laad je ze weer op voor de volgende ronde. Met een extra setje kun je onmiddellijk weer verder scannen, terwijl de andere wordt bijgeladen. Het opladen heeft echter ook zijn beperkingen. Afhankelijk van het type en de capaciteit gaan ze maximaal 500 laad–cycli, of 18 maanden mee. Daarna zijn ook deze oplaadbare batterijen weer aan vervanging toe. Om niet voor verrassingen te komen staan, is het dus zaak bij te houden wanneer de batterijen zijn aangeschaft en hoe vaak ze globaal zijn bijgeladen. Het sneller leeg raken van een batterij is een indicatie dat deze zijn beste tijd heeft gehad.
 

Waarschuwing

Bij vervanging van de originele OEM-batterypacks kan uiteraard een beroep worden gedaan op de leverancier van de scanner, of je koopt goedkopere bij een andere aanbieder op basis van het typenummer. Bekende fabrikanten van batterypacks zijn Sony, Sanyo en Honeywell. Pim van Loosbroek vertegenwoordigt het laatstgenoemde batterijmerk. Volgens hem is hier zeker een waarschuwing op zijn plaats. “Op internet zijn veel aanbieders; hier kan goedkoop, soms ook duurkoop zijn. De aangeboden batterijen zien er aan de buitenkant allemaal hetzelfde uit, maar de kwaliteit van de ingepakte cellen is van de buitenkant niet zichtbaar en kan enorm verschillen met de originele.” 
 
Bij het aanschaffen van vervangende batterijen is het absoluut noodzakelijk om dezelfde batterypacks aan te schaffen. Een nikkel cadmium (NiCd) batterij heeft namelijk een heel andere laadkarakteristiek dan een nikkel metaalhydride (NimH), of een lithium ion (Lion), of lithium polymer (Lipol) batterij. De stroom uit deze batterijen is weliswaar dezelfde, maar de bijbehorende lader is doorgaans exact afgestemd op een van deze types. Hierdoor kun je niet zomaar van het ene op het andere batterijtype overschakelen, tenzij je met een ander type batterij ook een bijbehorend laadapparaat aanschaft. Overigens worden NiCd-batterijen niet meer zo vaak aangeboden. Het cadmium-bestanddeel is zeer giftig en daarom is wereldwijd besloten om deze niet meer te produceren. Daarom zal men gaandeweg over moeten schakelen naar bijvoorbeeld NimH en een bijbehorende lader voor dit type moeten aanschaffen. 
 
Capaciteit

De inzetduur van een batterij wordt bepaald door de capaciteit. Dat wil zeggen de maximale stroom die de batterij in een uur kan leveren. Die stroom ligt in het milliampère bereik. Het daadwerkelijke stroomverbruik hangt af van de inzetduur van de scanner of handterminal. Het is logisch dat verlichte toetsenborden met displays en extra functionaliteiten zoals Wireless LAN, GPRS, ingebouwde camera etc. zoals vaak toegepast in handterminals extra stroom vergen. Hierdoor raakt de batterij sneller leeg. NimH-batterijen hebben een hogere capaciteit dan de NiCD-batterijen en gaan dus langer mee. De nieuwste generatie Li-Ion en Li-Polymer accu’s kenmerkt zich door een geringe zelfontlading, een gewichtsbesparing tot wel 40 procent in vergelijking met NiCD en NiMH, de lange gebruiksduur, de milieuvriendelijkheid en het grote geleverde vermogen (stroom x spanning).

Lithium-polymeer batterijen zijn wat kleiner en platter en in meerdere vormen te produceren. Een nadeel van Li-polymer is dat de batterijen minder robuust zijn dan Li-ion.

Een van de belangrijkste nadelen van NiCd-–batterijen is het geheugeneffect. Dit houdt in dat de batterij zich niet méér oplaadt dan nodig is. Als een volledig opgeladen batterij maar voor 20 procent wordt ontladen (80 procent blijft over) dan zal de batterij na verloop van tijd ook niet meer dan de benodigde 20 procent leveren. De rest (80 procent) ‘versteent’ als het ware en wordt niet meer in de capaciteit van de batterij opgenomen. Dit is te voorkomen door de batterij in ieder geval de eerste vijf keren volledig te ontladen, alvorens deze weer volledig op te –laden. Dat volledig ontladen kan met een ontlaadapparaat (decharger), of door het apparaat zolang te gebruiken tot de batterij leeg is. Sommige laadstations zijn ook uitgerust met een decharger. NiMH-batterijen hebben al veel minder last van het geheugeneffect en Lion-batterijen vertonen het verschijnsel helemaal niet.
 

Eenvoudig wisselen

Het laadapparaat is soms een losse unit waarop de scanner of handterminal kan worden geplaatst. Dit lijkt heel handig, maar met het laden, kan de scanner dus tijdelijk niet worden gebruikt. Beter is een laadapparaat waarvoor de batterijen uit de scanner worden genomen om te worden bijgeladen. Met het plaatsen van een eerder opgeladen reservesetje kan weer verder worden gewerkt. Bij de ene scanner zijn de batterijen overigens gemakkelijker te wisselen dan bij de ander. Scanners met vergrendelde klepjes zijn doorgaans sneller te openen dan uitvoeringen die met een muntstuk of schroevendraaier moeten worden open geschroefd. Dit is een aandachtspunt bij de aanschaf van een scanner of handterminal. Kijk dan ook even in het batterijcompartiment, als de batterij is verwijderd. Sommige batterijbehuizingen zijn geheel gesloten, maar bij andere kun je soms de printplaat van de scanner zien zitten. Deze open constructies zijn gevoeliger voor stof en vocht.

   

Vijf tips:

  1. Gebruik nooit verschillende batterijtypen door elkaar
  2. Ontlaad NiCd, maar bij voorkeur ook NimH batterijen de eerste vijf keren volledig, voor ze worden opgeladen. Dit komt de levensduur ten goede
  3. Houd de contactpunten tussen batterij, scanner en lader zo schoon mogelijk
  4. Voorkom overlading van de batterij. Laad altijd volgens de laadinstructies
  5. Houd bij wanneer de batterijen zijn aangeschaft en hoe vaak ze worden opgeladen
Reageer op dit artikel