artikel

Guangzhou “Shoes City”

Warehousing

Guangzhou “Shoes City”
Logistiek in China

Na een kort verblijf in Xiamen alweer door met de nachttrein naar Guangzhou.
Door het volle reisschema konden we hier maar één dag zijn. Minder dan 24 uur in een stad met 7,5 miljoen inwoners!

Een goed plan om de stad te bezoeken was dus noodzakelijk. Via wat vooronderzoek waren we er al achter dat de haven en andere logistieke activiteiten lastig te bereiken was. Dit mede door de korte duur van ons bezoek aan Guangzhou.

In de ochtend liepen we ons onderwerp van de dag al tegen het lijf; de schoenenmarkt.

 

Schoenendistributie

Via een zijstraat liepen we een gebouw binnen waarin honderden winkeltjes zaten die alleen maar schoenen verkochten. Voor de mannen, vrouwen en kinderen, zowel sportief als casual; alleen maar schoenen.

Als je al die winkeltjes ziet vraag je jezelf af waar vandaan deze dan bevoorraad worden.

Na wat navraag bij de diverse kraampjes kwamen we buiten uit bij een aantal mannen met een trolley. Deze zorgden ervoor dat de winkeltjes de juiste hoeveelheden schoenen kregen. Maar dan de volgende vraag, waar halen zij deze schoenen vandaan?
Dit betekende op onderzoek uit door heel simpel de mannen met de trolleys te volgen.

We kwamen uit op een plein aan de rand van “Shoes City”. Daar werden de containers gelost met dozen schoenen. De mannen met trolleys zochten hun lading op en brachten dit naar de kleine winkeltjes toe. De gedachte is simpel, hoe meer schoenen ik per vierkante meter neerzet, hoe meer winst ik kan halen. In plaats van het optimaal afstellen van de marktvraag. Een enorm interessant proces om te volgen en eens te kijken hoe dit nu gebeurd.

De optimale bestelhoeveelheden is blijkbaar een volle kar.

 

[fotoalbum]

Reageer op dit artikel