artikel

Jury selecteert drie genomineerden

Warehousing

Jury selecteert drie genomineerden
Het Veiligste Magazijn van Nederland

Akzo Nobel Car Refinishes, DHL Exel Supply Chain en The Greenery UK zijn door de jury voorgedragen voor de prijs Veiligste Magazijn van Nederland. Deze drie zijn geselecteerd uit een groep van elf deelnemers. Op 16 november wordt tijdens de Logistica bekend gemaakt wie zich het Veiligste Magazijn mag noemen.

De jury stond voor een moeilijke taak. Alle elf magazijnen die door auditoren van het VeLA-keur zijn geïnspecteerd, kunnen als veilig gekwalificeerd worden.

Extra lastig is het feit dat de elf magazijnen in verschillende sectoren opereren, zoals chemie, farmacie, fashion, electronica en AGF. Voor elke sector gelden weer andere eisen en wetten met betrekking tot de logistieke processen en de veiligheid in magazijnen. De jury heeft in zijn oordeel rekening gehouden met deze verschillende referentiekaders en gekeken naar dat wat magazijnen meer doen dan volgens hun referentiekader noodzakelijk is.

 

Akzo Nobel Car Refinishes

Alle drie genomineerden vallen op door de grote mate van orde en netheid, wat dus gepaard blijkt te gaan met een grote mate van veiligheid.

Opmerkelijk bij Akzo Nobel Car Refinishes is de wijze waarop het veiligheidsbewustzijn op de werkvloer wordt versterkt. In het magazijn in Sassenheim zijn vier van de zestig medewerkers benoemd tot ‘sterrolhouder’ op het gebied van health, safety & environment. Deze medewerkers vervullen een voortrekkersrol op het gebied van veiligheid. Daarnaast laat het chemieconcern zien dat het bereid is om flink te investeren in veiligheid.

 

DHL Exel Supply Chain

Kenmerkend voor het veiligheidsbeleid van DHL Exel Supply Chain is de wijze waarop het interne verkeer in goede banen wordt geleid. In het magazijn van 52.000 m2 in Bergen op Zoom zijn in de hoofdgangpaden zelfs gescheiden rijbanen voor heftruckverkeer aangebracht. Bovendien is het pand zo ingedeeld dat in het meest actieve gebied – daar waar de snellopers worden verzameld – nauwelijks heftruckverkeer is.

 

The Greenery UK

The Greenery beschikt in Maasland over een magazijn met een druk intern transportverkeer dat ook nog eens gepaard gaat met een hoge tijdsdruk. In zo’n magazijn met veel crossdock-activiteiten is het belangrijk dat voetgangers worden gescheiden van heftruckverkeer. In de lay-out is dat met kleuren aangegeven: blauw is voor voetgangers, oranje voor heftrucks en geel voor het neerzetten van pallets. The Greenery laat in Maasland zien dat flexibiliteit niet hetzelfde betekent als ongeorganiseerdheid.

 

Prijsuitreiking

Het Veiligste Magazijn is een initiatief van BMWT, Randstad, VTL en Transport+Opslag. De komende tijd worden de drie genomineerden door de jury bezocht. Tijdens het seminar ‘Veiligheidsbewustzijn in magazijnen/warehouses’ op donderdag 16 november tijdens de vakbeurs Logistica in Utrecht krijgen de genomineerden de gelegenheid om hun veilige magazijn te presenteren. Aansluitend maakt juryvoorzitter prof. Jos Vermunt bekend welk magazijn de prijs en het bijbehorende geldbedrag van 5000 euro heeft gewonnen.

Reageer op dit artikel