artikel

Communicatie via cassettebandje

Warehousing

Communicatie via cassettebandje
Cb-tje

Draadloze communicatie tussen hoogbouwtrucks en een computer was volgens een artikel in Transport+Opslag nummer 6 uit 1982 al heel gewoon, maar niet nog niet perfect.

In het intro van het artikel staat: ‘Een probleem is vaak, dat bij een draadloze radioverbinding tussen truck en computer de ontvangst van signalen wordt gestoord door de metalen stellingen. Cleco Electric Industries kwam daarom met een ontwikkeling, waarbij in plaats van een radioverbinding gebruikt wordt gemaakt van cassettebandjes’.

 

Infrarood duur

Infrarood was toen ook al bekend, maar was nog onvoldoende betrouwbaar en te duur. Er werd zelfs geëxperimenteerd met sonar. Radiosignaalstoringen door metalen stellingen komen anno 2006 dankzij verbeterde draadloze RF-technieken en de ontwikkeling van WLAN niet meer voor. Infrarood is nu ook ingeburgerd. Sonarcommunicatie in magazijnen is nooit van de grond gekomen.

 

Betrouwbaar hulpmiddel

Voor de automatische positiebepaling van de hoogbouwtruck en de opslaglocaties in de smalle gangpaden had de truckbestuurder continu betrouwbare gegevens nodig. Het was niet de bedoeling de bestuurder overbodig te maken, maar om hem een betrouwbaar hulpmiddel te geven voor snelle in- en uitslag van de pallets en een correcte plaatsing. Bij de plaatsbepaling werd rekening gehouden met de aard van de goederen, het gangpadnummer, de positie in het gangpad, de liggerhoogte boven de vloer en of de pallet zich links of rechts in het gangpad bevindt. Die informatie werd dan zichtbaar gemaakt op een alfanummeriek LED-display.

 

Cassettebandjes

In de plaats van een radioverbinding werden de instructies door de computer op cassettebandjes gezet. De truckbestuurder plaatste de cassette in de boordapparatuur en gebruikte de informatie op dezelfde manier als bij een radioverbinding. Deze heeft als nadeel dat niet via een real-time systeem wordt gewerkt. Gezien de problemen met de radioverbindingen in een metaalrijke omgeving werd deze handicap geaccepteerd. In 1982 was het cassettebandje de modernste verwisselbare en herschrijfbare gegevensdrager.

 

Lees meer: 30 jaar Transport + Opslag

Reageer op dit artikel