artikel

April/mei: De eerste producten

Warehousing

April/mei: De eerste producten
Kratten

Vier weken lang is het nieuwe orderverzamelsysteem van Ter Hoeven uitgebreid getest. Nu dat tot een goed einde is gebracht, worden de eerste producten het systeem ingebracht. Niet om daadwerkelijk orders te versturen, maar alleen om te kijken of alles werkt, zoals het moet werken.

Verfgroothandel Ter Hoeven heeft 86 testscenario’s uitgevoerd de afgelopen vier weken om het nieuwe orderverzamelsysteem te testen. In de testscenario’s is elk denkbaar proces tot in detail beschreven. “De inslag van goederen die van leveranciers komen is weer een ander proces dan de inslag van goederen uit retourzendingen”, noemt directeur Hans Hortensius als voorbeeld. “Bij de retouren gaat het om producten die al een paar weken oud zijn, en die wil je zo snel mogelijk weer wegsturen. Dat betekent dat deze producten niet naar de buffervoorraad in de miniloads gaan, maar naar de pickvoorraad in de carrousels.”

 

Bewuste fouten

Tijdens de uitvoering van de 86 scenario’s kijken drie ervaren logistieke medewerkers van Ter Hoeven samen met mensen van SSI Schäfer, SAP en een externe WMS-consultant of het orderverzamelsysteem doet wat het moet doen. Daarbij worden ook bewust fouten gemaakt. De vraag is of het systeem dan een foutmelding geeft of dat de fout wordt geaccepteerd. Hortensius: “Na de inslag en na de pickstations hebben we bijvoorbeeld een gewichtscontrole ingebouwd. Als een bak 21 blikken verf bevat in plaats van de verwachte twintig, moet de weegschaal die bak terugsturen. Bij het testen kijken we of dat ook gebeurt.” De weegschalen zijn overigens pas onlangs ingebouwd. “We spraken daar in het begin wel over, maar hebben ze niet meegenomen in het ontwerpplan. Ze zijn misschien niet per se nodig, ze geven ons een goed gevoel”, aldus projectleider Richard Hesse.

 

Droogtesten

Grote gebreken kwamen bij het testen tot nu toe niet aan het licht. Uiteraard gaat niet alles in één keer goed, maar het oplossen van de problemen kost weinig moeite. De orderpickers in het bestaande, manuele magazijn bleken bijvoorbeeld geen melding te krijgen als ze dozen in het nieuwe magazijn moesten oppikken. “Beter nu dan straks als het systeem al draait’, zegt Hortensius. Na vier weken van ‘droogtesten’ wordt straks acht weken lang met echte producten getest. Ter Hoeven selecteerde daarvoor vijftig producten, die verschillen qua afmeting, gewicht, besteleenheid etc. en een goede dwarsdoorsnede zijn van het assortiment geven. “Gaat het met die producten goed, dan gaat het met de andere 15.000 ook goed”, verwacht Hortensius.

 

 

Verschillende nationaliteiten

De drie medewerkers van Ter Hoeven die de test begeleiden, zijn hiervoor vier weken vrijgemaakt. “Het zijn ervaren mensen met veel kennis van het proces, die ook durven te roepen als iets anders moet”, zegt Hesse. In het implementatieteam van SSI Schäfer zitten ook drie of vier Roemenen, na Nederlanders, Tsjechen, Duitsers en Oostenrijkers de vijfde nationaliteit die Ter Hoeven over de vloer krijgt. “We hebben weinig contact met hen”, zegt Hesse over deze IT’ers, “maar ze zijn wel heel goed in hun werk.”

 

Reacties? marcel.te.lindert@reedbusiness.nl 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel