artikel

Mag ik nog binnen dieselen?

Warehousing

Wanneer mag u nog dieseltrucks binnen laten rijden?

Mag ik nog binnen rijden met mijn dieselheftruck?
Vanaf 1 januari 2003 is het voor bedrijven verboden om dieseltrucks tot vier ton in gesloten ruimtes in te zetten. Dieselmotorenemissies bevatten samengestelde stoffen die kankerverwekkend zijn. Voor de categorie tot vier ton is gekozen omdat er een goed elektrisch of lpg-alternatief voor is. Ook halfopen ruimten en scheepsruimten vallen onder dit verbod. Het even naar binnen rijden met een dieseltruck is ook niet meer toegestaan.
Op www.bmwt.nl staat ook informatie over dit onderwerp. (Onder tabblad FAQ, veelgestelde vragen, in linkerbalk staat halverwege de kop: ‘Heftrucks met dieselmotoren in binnen-ruimtes’) 

Hoe controleert de Arbeidsinspectie op binnen dieselen?
De Arbeidsinspectie controleert pas als er een klacht is gemeld. Bij een overtreding treedt na een waarschuwing een overgangsregeling van een half jaar in werking, waarbinnen een alternatief moet worden aangeschaft in de vorm van een elektrische vorkheftruck, of een LPG-uitvoering met katalysator. Binnen dat half jaar mag er van de Arbeidsinspectie nog tijdelijk worden doorgewerkt met de diesels, mits deze zijn uitgerust met een correct functionerende oxidatiekatalysator en een roetfilter. Blijft de gebruiker daarna nog in gebreke, dan hanteert de Arbeidsinspectie een boete van circa 2.250 euro.

Reageer op dit artikel